Povodom stote godišnjice (23. lipnja 1910. – 23. lipnja 2010.) polijetanja prvog hrvatskog aviona, konstruktora inženjera Slavoljuba Penkale, u Tehničkom muzeju otvorena je izložba Na krilima velikog leptira Neptis lucilla, autorice kustosice Nede Staklarević. Uz Tehnički muzej na izložbi sudjeluje i Hrvatski filatelistički savez na temu Slavoljub Penkala u filateliji.

Slavoljub Penkala (1871. – 1922.) autor je raznovrsnih  tehničkih  unapređenja, inovacija s više od osamde-set patenata registriranih u Beču i Budimpešti. Može se reći; kruna njegovog rada je izrada konstrukcije prvog aviona u Hrvatskoj, po vlastitom nacrtu koji je poletio s Črnomerca 23. lipnja 1910. Na to vrijeme, prilikom otvaranja izložbe, podsjetila nas je kći prvog hrvatskog pilota i jednog od Penkalinih mehaničara Nevenka Novak:˝...Vidio je avion prvi puta u životu. Vidio je da čovjek može letjeti. Toliko se oduševio s tim, da je odlučio sebi sagraditi tu spravu i dignuti se među oblake... ˝.

Uz fotografije, isječke novinskih članaka i crteže tadašnjih (idejnih riješenja) zrakoplova; glavni dio izložbe predstavlja maketa Penkalinog zrakoplova u mjerilu 1:5 autora Vjekoslava Jakopovića.

Mada se i danas u stručnim zrakoplovnim i povijesnim krugovima vode polemike oko toga tko je prvi poletio Penkalinim avionom; sam Penkala ili Dragutin Novak (vjerojatno Penkala)?! Jedno je sigurno; dogodilo se to na ovom prostoru sedam godina poslije leta braće Wrighta 1903., pa makar to bilo (i) poskakivanje od nekoliko metara u visinu i nekoliko desetaka metara u dužinu, na što trebamo svi zajedno biti ponosni.

 

 

Vraćajući se s otvorenja  izložbe  ZET-ovom 11-icom  kući i preostalim  dnevnim obvezama, silazeći na Črnomercu, pokušao sam se u mislima vratiti 100 godina unazad na isti dan; kada su ljudi, na tom mjestu, razdragano trčali za tim novim čudom tehnike, bacali šešire i kape u zrak, vikali: ˝... Penkala leti!, ljudi Penkala leti!  ...˝

 

Miljenko Frčko