Aeromiting povodom 100 godina aerodroma

La Comina – Porderone 26. i 27.06.2010.

 

U mjestu Pordenone, na lokalnom aerodromu, dane 26. i 27.06. 2010. godine održan je aeromiting u povodu 100 godina letenja. Na aeromitingu trebala se skupiti lijepa kolekcija zrakoplova iz svih razdoblja zrako-plovstva. Prijatelji s Hrvatskog zrakoplovnog foruma i ja odlučili smo poći put Italije i to prvog dana aeromitinga, tj.  26.06. Mjesto Pordenone se nalazi na sjeveru Italije, oko 80 kilometara od Trsta i 10-ak kilome-tara od velike zrakoplovne NATO baze Aviano. Iz Zagreba do Pordenonea nam je trebalo tri i pol sata. Aerodrom La Comina je veličine aerodroma Lučko i isto tako ima zemljanu (travnatu) pistu. Ulaznica za aeromiting bila je 5 EURO-a. Početak aeromitinga bio je u 10.00 sati, na La Comini stigli smo već u 08.00, tako da smo mogli gledati i slikati dolaske nekih učesnika koji nisu došli dan ranije kada je bila gene-ralna proba.

Utisci s aeromitinga
Počet ću s lošim stvarima:
Prva loša stvar koju sam zamijetio je ta da nisu bili svi učesnici koji su bili najavljivani putem medija, pa čak koji su bili u katalogu koji se dobivao na ulazu na aerodrom. Nisu došli P-51 Mustang, G-2 Galeb, Utva-66, Polikarpov I-16, SPAD S.XIII, akro skupina ˝Cap Tens˝ koji lete na akrobatskim zrakoplovima Cap-10. Kad smo se sastali s kolegama forumašima koji su došli iz Splita dan ranije i bili su na probi, saznali smo da nije bio niti Canadair Cl-415 te još neki koji su vježbali. Drugo; Frecce Tricolori koji su otvorili aeromiting su prikazali više nego siromašan program. Napravili su četiri preleta bez mijenjanja formacije (letili su u formaciji Diamond) i u dva preleta su pustili dim u bojama talijanske torbojnice i otišli. Vjerojatno se čuvaju za 9. mjesec i veliki aeromiting u Rivoltu u povodu 50 godina akro skupine Frecce Tricololori i gdje bi se trebala skupiti krema akrobatskog letenja. Več sada su najavljeni Red Arrows, Patrouille Suisse, Krila Oluje, Patrulla Aguila, Patrouille de France, Team Iskry, Royal Jordanian Falcons, a vjerojatno će biti još zanimljivih nastupa.  Da nastavim sa La Cominom, največu zamjerku imam na velike rupe između nastupa. Rupe su bile polusatne (u jedno trenutku smo izračunali da smo sledeći nastup čekali čak 40 minuta!!!)
         Dobre stvari:
učesnici aeromitinga na kojem su se skupili gore spomenuti Frecce Tricolori, AMX, C-27J Spartan, Agusta/Sikorsky HH-3F Pelican, te Agusta AB 212 RZ Italije. Bio je još Bleriot XI-2M, Supermarine Spitfire XIX, Fiat G.59, Pitts 12, Messerschmitt N1101 Noralpha, Fokker DR1, Tiger Moth, NA T-28 Fennec, Yak-50, Junkers Ju-50, Texan T-6, DC-3 Dakota, B.25 Mitchell, Boeing Sterman PT-17, Grumman TBM Avenger, akroskupine i cijelo čudo privatnih zrakoplova. Dobra stvar je bio i letački program gdje su letjeli gotovo svi gore nabrojani.

U očekivanju proslave povodu naših 100 godina letenja (proslava je započela još prošle godina odličnom izložbom u Tehničkom muzeju u Zagrebu) i najavljenih aeromitnga na Lučkom i Plesu, ovo je bilo odlično zagrijavanje.

 

Mario Grlić