12. Otvoreno Državno Prvenstvo u Maketarstvu

Sisak 2003.

 

18.10.2003. je u Sisku pod organizacijom MAKS-a (Maketarski aeroklub Sisak), održano 12. Državno prvenstvo u plastičnom maketarstvu. Na natjecanju su sudjelovali klubovi i pojedinci iz Hrvatske, te iz susjedne nam Slovenije. Od aeroklubova na natjecanju sudjelovali su: MAKS (Sisak), MAKOS (Osijek), OSA (Kutina), Maketarski klub Ivanić Grad, Slavoljub Penkala (Maketarski klub iz Zagreba), Maketarski klub Varaždin, ZG PMS (Udruženje graditelja plastičnih maketa Slovenije), te Aero Klub Velika Gorica. Natjecanje se odvijelo u 11 kategorija .

Cijela priredba se odvijala u Sisačkom hotelu Panonija, prijave su bile do 11 h, nakon čega je usljedilo službeno otvorenje, te početak ocijenjivana. Na natjecanju je bilo više zanimljivih maketa zrakoplova, vozila, tenkova i plovila. Za vrijeme dok su sudci imali pune ruke posla oko ocjenjicanja maketa, kolege iz MAKS-a organizirale su, posjet za natjecatelje i goste, u krug tvrtke Jadranski Naftovod gdje su izložena okopna vozila iz Domovinskog rata. Nadasve zanimljiva «čudovišta» koja su obranila inicijalni napad okupacijskih snaga pobunjenih Srba. U toj je tvrtci sastavljeno oko 18 takovih ˝uradi sam˝ oklopnkjaka tijekom ljeta i jeseni 1991.

 

Od zanimljivih maketa, koje su se pojavile na natjecanju, mogu se izdvojiti:

  • Marko Kozarić (AKVG) i njegova dioramam FW-190 A-6 izrađenog u bojama poznatog Njemačkog asa iz Drugog svijetskog rata Josefa "Pips" Priller-a,s kojom je osvojio prvo mjesto u kategoriji diorame zrakoplovi i titulu «BEST OF THE SHOW» najbolja maketa natjecanja.
  • Hawker Hurricane MkIIc u bojama 351.Sq. RAF-a (NOVJ) kojeg je sastavio Dražen Matić, te zauzeo 3. mjesto u kategoriji zrakoplovi1/72.
  • Diorama WV «Buba» u bojama Njemačkog Afričkog Korpusa.
  • M-36 u bojama HV-a iz domovinskog rata i kojim je njegov graditelj Domagoj Slijepčević (MAKS) osvojio 1. mjesto u katergoriji vojana vozila 1/35.
  • Naravno ni ovo natjecanje nije prošlo bez Hravtske zrakoplovne legije 15/JG-52, ovaj put je tu bio Bf-109 G-2/R-6 (1/48) kojim je letio major Vladimir Ferenčina tjekom kolovoza 1942. a izradio ga je Miroslav Pavrlišek.
  • Za trentno aktualne svijetske teme pobrinuo se Miroslav Vrček koji je sastavio dioramu MIG-29A (1/72) u bojama IAF (Iraq air force), s kojom je osvojio 3 mjesto u kategoriji diorame zrakoplovi.
  • Za blještavi polirani aluminiji su se pobrinuli Daniel Filković s svojim MIG-15 Bis ( 1/48), friško sastavljen zrakoplov upravo ko što su 15-tice izgledalu nakon izlaska s proizvodnih traka, te prije dostave borbenom jedinicama bivšeg SSSR-a.
  • Drugi sjajni je bio P-51D Mustang, legenda u svoje doba kojeg je sastavio Srečko Jubić (Maketarski klub Ivanić Grad), u bojama USAAF iz 1945.
  • Naravno, bio je tu i Mitja Maruško (ZGPMS) s McDonnel Douglas RF-101C Voodoo USAF-a, maketa koja mu je osigurala prvo mjesto u kategoriji zrakoplovi 1/72 .

Kao i na savako drugom natjecanju i tu se moglo naći po povoljnim cijenama razne maketarske potrepštine kao što su dekali, knjige, makete, i druge namjernice koje svaki ozbiljniji maketar konzumira prilikom izrade svojih umanjenih ljubimaca. Te nikad završena rasprava o nijansama boja kako za tenkove tako i za zrakoplove, a naročito u maketarskim krugovima popularna debata o RLM nijansama na zrakoplovima Luftwaffe-a iz drugog svijetsko rata, te ko u svakom drugom hoby-u malim tajnama velikih majstora.

No da previše svojim riječima ne kradem dragocijen prostor na ovim stranicama neka slike govore same za sebe, ko što je to več jedanput rečeno da slika govori više od tisuću rijeći.

Nadam se da ćete uživati u fotografijama.

Tekst napisao Vedran Maršanić

Fotografije snimio Miljenko Frčko