Vojno-redarstvena operacija Oluja 04.-08.08.1995 za maketare

 

Vojno-redarstvena operacija Oluja završna je operacija Domovinskog rata. Ove godine slavimo deset godina otkako je oslobođena većina okupiranog teritorija Republike Hrvatske, te spašena Bihaćka enklava kao i sama Bosna i Hercegovina.

Nerazumljivo je zašto se o Oluji u posljednjih deset godina nije pojavila niti jedna suvisla knjiga. Jesu li nedjela počinjena od strane kriminalnih pojedinaca nakon završetka operacije toliko podsvjesno utjecala na nas da nitko ne želi pisati o najvećoj vojnoj operaciji Hrvatske vojske? Ili treba čekati dok ne preostane samo šaćica preživjelih sudionika?

Više o samim bojevim djelovanjima, kao i cijelom Domovinskom ratu možete pročitati na izvrsnoj stranici Domovinski rat On Line! kojoj želimo puno uspjeha. Mi ćemo se ovdje usredotočiti na sam maketarski aspekt Oluje.

Nažalost, kao što smo već napomenuli o Oluji kao i o samom Domovinskom ratu izašlo je jako malo suvislih tiskovina. Čak i fotografije iz tadašnjeg službenog lista HV-a Hrvatski vojnik, iako naslovljene kao npr. «tenkovi xx brigade na putu za Knin» ne predstavljaju nužno tenkove te brigade HV-a, kao sto je saznao kolega cappucciner Bošnjaković kada je već završio svoj višestruko nagrađivani M-84. Serija knjiga Vojislava Jereba o oklopnim vozilima u Domovinskom ratu je jedan od primjera korisne i precizne tiskovine, no i te knjige se ne bave samom operacijom Oluja.

Najbolji izvor, uz fotografije iz privatnih arhiva sudionika Oluje (ako ih možete nabaviti) jest ukoliko imate snimljen arhivski materijal iz informativnih emisija HRT-a.

Također nisu poznate konfiguracije bojevog naoružanja Mi-24 i MiG-21bis, naročito poželjne zrakoplovnim maketarima,. Priča se, a sve je rekla-kazala, da su MiG-ovi najviše koristili nevođeno raketno zrno S-24. Da li na sva 4 nosača, jesu li nosili i bombe ili R-60/K-13 rakete za samozaštitu nije poznato. Nedavno sam čuo da su nosili UB-16-57, no to je kao i sve ostalo rekla-kazala.

Također se ne zna skoro ništa o borbenom djelovanju Mi-24, osim priča da je jedan preživio direktan pogodak PZO granate 40mm. Kao što znate, Hindovi već 10 godina trunu na Plesu čekajući tako potreban remont.

Što se tiče maketa, izbor je ograničen na 4 mjerila, pa počnimo s najbrojnijim:

1/72

BRDM-2 - prozvođač ACE
SA-9 Gaskin - prozvođač ACE
T-55 - prozvođači ACE, PST
PT-76 - prozvođači ACE, PST
2S1 Gvozdika - prozvođač ACE
M-84A - prozvođač ACE
Zis-3 - prozvođač UM (ex Skif)
122 mm haubica D-30
MiG-21bis - prozvođači KoPro, Eastern Express, Zvezda?
Mi-24 - prozvođači Hasegawa, Italeri
Mi-8MTV/Mi-17 - prozvođači Zvezda, KoPro, Revell AG

1/48
Mi-24D - Monogram/Revell AG ili Trumpeter. Trumpeter je zapravo kopija Monogram-a s urezanim linijama. Potrebni su Mike Grant dekali.
MiG-21bis - OEZ ili Academy. OEZ je grub i zahtjeva rezanje trupa da se iz MF-a dobije bis, a Academy-jev Mig-21MF jest zapravo krivo označeni bis. Iz kutije se nikako ne može sastaviti MF, što je za nas jako dobra stvar. Potrebni su Mike Grant ili stari MACH dekali

1/32
MiG-21bis - prozvođač Revell AG

1/35
T-55 - prozvođači Tamiya, bježite od prozvođača Skif i Esci.
M-84 - Kirin je radio netočnu konverziju za 1/35 T-72.
BRDM-2 - prozvođač Dragon
SA-9 Gaskin - prozvođač Dragon
122 mm Haubica D-30 - prozvođač Skif

 

Dodatni dijelovi za HV/HRZ

1/72 i 1/48 Mike Grant decals za Mi-24 i MiG-21 Bis

1/72 i 1/48 MACH dekali za MiG-21 Bis

1/72 i 1/48 MACH dekali za Mi-24

1/35 KIRIN konverzija sa T-72 na M-84

 

Cilj je da ova stranica bude stalno nadopunjavajuća lista, zato molim da šaljete vaše dopune popisa knjiga, maketa i linkove na naš Email s naslovom "Za Oluju".

 

Pozdrav,

Vedran Kalamiza