Boje unutrašnjosti USN i USMC

zrakoplova u 2. svjetskom ratu

 

Mnogi misle da je priča o bojama savezničkih, odnosno američkih zrakoplova jednostavnija od priče o njemačkim bojama. Skoro svi maketari su godinama bili opsjednuti točnim nijansama RLM boja i varijacijama bojanja njemačkih pilotskih kabina. A kad bi ih netko pitao za boje američkih zrakoplova, samo bi rekli – Interior Green.

Istina je puno kompliciranija. Kao i svugdje, postojali su službeni propisi, koji su se povremeno mijenjali. No uz svaku promjenu išla je primjedba da se postojeće zalihe boja moraju potrošiti prije nego se prijeđe na nove boje. I na kraju, kao i drugdje, neki proizvođači su interpretirali i primjenjivali te propise svaki na svoj način.

Slijedi prijevod vjerojatno najboljeg dostupnog sažetka o bojama unutrašnjosti zrakoplova mornarice i marinskog korpusa Sjedinjenih Američkih Država u 2. svjetskom ratu. Taj prijevod dopunjen je podacima o nekim zrakoplova koji nisu u originalnom tekstu, te tablicom dostupnih maketarskih boja.

Kao i originalni dokument, ovaj prijevod možete slobodno koristiti i dijeliti u nekomercijalne svrhe.

William Recce
Boje unutrašnjosti USN i USMC zrakoplova i 2. svjetskom ratu
20. travnja 2004.

Sa sve one koji možda nemaju ovaj tekst objavljujem ga ovdje jer me više nema na rec.models.scale. Nadam se da će vam biti koristan. Imajte u vidu da je ovo najsvježija ali ne i posljednja informacija o bojama. Onaj koji vam kaže da je sve o bojama i shemama bojanja USN zrakoplova poznato i “uklesano u kamenu” je budala i ima seosku ludu za urednika. Nakon što smo ovo izrekli, ovaj tekst je najbolje što mogu ponuditi nakon godina istraživanja i proučavanja fotografija i dijelova zrakoplova u raznim stanjima, od skoro novog do jedva prepoznatljivog.

William Recce,
Fly Navy!


Boje unutrašnjosti USN zrakoplova: odgovori na to pitanje su zamršeni. Sve donedavno svi su pretpostavljali da je boja unutrašnjosti svih USN zrakoplova FS 34151 Interior Green. No to nije uvijek bio slučaj, kao što je vidljivo iz uputstva za sklapanje AM-ovog TBF/TBM Avengera. G. Larry Webster, zrakoplovni arheolog i restaurator zrakoplova posjeduje široko znanje te tematike. Osim što je moj prijatelj, on ujedno posjeduje mnogo originalnih dijelova USN zrakoplova koji potvrđuju njegove zaključke. Dodatno, on je direktor Quonset Zrakoplovnog muzeja i volonter New England Zrakoplovnog muzeja.

Dakle, evo vam malo pomoći na temu boja USN zrakoplova. Sve zasluge idu Larry-u Webster-u. Također, dio zasluga ide Dana Bell-u, prijatelju i autoru za njegovu pomoć.
Njegov članak u Oktobarskom broju FSM-a iz 1997 morao bi biti obavezna literatura. Njegov trodjelni komplet knjiga Air Force Colors sadrži neke korisne informacija.

TBF-1/TBF-1C Avenger
Kabina: točno prema uputama sklapanja AM-a. FS 34058 Bronze Green ispred pregrade prozorom (ispred mitraljeske kupole). FS 34151 za stražnji dio kabine. Svjetlo siva (Grumman Gray, FS 36440 je jako slična) unutrašnjost oplate motora. Vatrozid je neobojeni nehrđajući čelik i često je visokog sjaja. Ležište torpeda: FS34151. Sjetite se da je na svim tim zrakoplovima općenito pravilo da su ležišta podvozja, noge podvozja, naplatci, ležišta zakrilaca i sl. u boji donjih površina. Na Avengeru je unutarnji (pokriveni) dio samih zakrilaca u boji gornjih površina dok je unutrašnjost ležišta na donjoj polutci krila u boji donjih površina.

TBM-1, -1C, TBM-3C, -3E Avenger
Kabina: FS 34151 Interior Green, kao i sve ostale unutrašnje površine trupa.
Rani TBM-1 i 1C imaju unutrašnjost oplate motora kao na TBF-1 u Non-Specular (mat) Light Gray ispred i iza vatrozida. Kasnije verzije imaju kompletnu unutrašnjost u Interior green. Ležišta podvozja i podvozje u donjoj boji vanjskih površina, tj. Insignia white kod trobojnje sheme white. Jednobojni Glossy Sea Blue TBM-zrakoplovi imaju te dijelove u GSB. Unutrašnjost zakrilaca kao na TBF.

F4F-3 / F4F-4 Wildcat
Kabina: FS 34058 Bronze Green. Neki su moguće obojeni u Interior green. Bronze Green je ipak prvi izbor. Jedini dio koji je bio Bronze Green je pilotov dio kabine iznad linije «poda» (F4F nema pod, već samo klizne kanale za pete pilota). Spremnik goriva ispod kabine je Light Gray ili crne boje, s Interior Green nosivom konstrukcijom. Područje ispod kabine je Interior Green. Unutrašnjost oplate motora i ležišta podvozja Light Gray, kao i unutrašnjost trupa sve do repa. Zrakoplovi u trobojnoj shemi bojanja imaju Insignia White ležišta podvozja (izrezi na trupu za smještaj guma). Tom Cheek, koji se borio protiv Japanaca kod Midway-a kaže da je obojio kabinu svog zrakoplova u crvenu boju da ga drži budnim! Sve je moguće.

FM-1 / FM-2 Wildcat
Kabina: FS 34151, Interior Green, slično kao TBM. Ležišta podvozja (izrezi na trupu za smještaj guma) u vanjskoj boji zrakoplova. Prostor s pomoćnim uređajima motora (prostor odmah iza vatrozida) je Light Gray. Trobojni FM-1 vjerojatno su imali Light Gray unutrašnjost oplate motora kao i unutrašnjost trupa sve do repa.

F6F-3 Hellcat
Kabina: prvih 100 F6F-3 gotovo sigurno su imali unutrašnjost kabine u Bronze Green. Ostali su imali kabine u FS 34151. Oplate motora i ostatak unutrašnjosti trupa (uključivo i prostor ispod prozorčića iza kabine) Light Gray FS 36440 (Grumman Gray). Sjetite se da je na svim tim zrakoplovima općenito pravilo da su ležišta podvozja, noge podvozja, naplatci, ležišta zakrilaca i sl. u boji donjih površina. Područje ispred stražnje ramenjače u ležištu podvozja u Interior Green. Ove površine se nije maskiralo pri bojanju pa su mogući tragovi bijele boje, no zelena bi trebala biti prevladavajuća.

F6F-5 Hellcat
Kabina: FS 34151. Kasniji zrakoplovi serijskog broja (BuNo) većeg od cca 80000 Imaju unutrašnjost iznad konzola u crnoj boji. Svi F6F s stražnjim prozorčićima imaju unutrašnjost trupa u Light Gray. (Grumman Gray, napomena za sve koji sklapaju Minsi III. Davida McCambell-a). Oplate motora mogu biti Light Gray, Interior Green, ili Zinc Chromate Yellow FS 33481, ovisno o proizvodnoj seriji. Kasniji F6F-5 mogu imati mat crne oplate ispred brtve između dviju zvijezda motora. Ta boja je najvjerojatnije nanesena pri remontu. Ostatak u Interior Green. Unutrašnjost trupa na F6F-5 bez stražnjih prozorčića normalno bi bila u FS 33481 ZCY. Jako kasni zrakoplovi serijskih brojeva iznad 94000 imali su Interior Green unutrašnjost trupa i crne gornje polovine unutrašnjosti kabine. To je točno kako je traženo po specifikaciji USN u to vrijeme. Svi ostali dijelovi zmaja zrakoplova koji su izloženi vremenskim prilikama bojani su u Glossy Dark Sea Blue, ANA 623. Sjetite se da je na svim tim zrakoplovima općenito pravilo da su ležišta podvozja, noge podvozja, naplatci, ležišta zakrilaca i sl. u boji donjih površina. Interior Green ne smije biti vidljiva na vanjskim površinama nijednog tvornički obojanog F6F-5. Nijedan F6F-5 nije imao tvornički trobojnu shemu bojanja. Napomena: ANA 623 nije FS 15042. FS 15042 je FS 595 boja koja je slična ali ne i ista kao ANA 623 koja se koristila u 2. svjetskom ratu. Iako su odstupanja mala ne radi se o istoj boji.

F7F Tigercat
Kabina: FS 34151 Interior Green, površine iznad konzola crne. Sve ostale unutrašnje površine trebale bi biti FS 33481 Zinc Chromate Yellow uključujući i stražnju kabinu. Squadron-Signal in Action knjiga jasno pokazuje stražnju kabinu u FS 33481 ZCY s crnim gornjim površinama. Oplate motora: Interior Green ili Zinc Chromate Yellow. Ležišta podvozja: Interior Green FS 34151. Podvozje: nosiva konstrukcija Interior Green. Noge podvozja i naplatci Glossy Sea Blue ANA 623.

F8F Bearcat
Kabina: FS 34151 Interior Green. Površine iznad konzola crne. Sjedalo je također crne boje. Unutrašnjost oplata motora bilo je Zinc Chromate Yellow, Interior Green ili moguće mat crna. Sve ostale vidljive površina bile su Glossy Sea Blue kao na F6F-5.

F4U-1 Birdcage Corsair
Kabina: pa, ovo je komplicirano. Najbolji dokazi su da je bila crne boje. Fotografije F4U-1 snimljene u to doba prikazuju unutrašnjost kabina jako tamne boje. Uputstvo za sklapanje i održavanje (Erection & Maintenance manual) traži Dull Dark Green. Fotografije i dijelovi uništenih zrakoplova pokazuju mat crnu boju. Jedna fotografija 'Pappy" Boyingtona u Bruce Gamble-ovoj knjizi “The Black Sheep” prikazuje ga kako sjedi u kabini s crnom oklopnom pločom i crnim gornjim dijelom sjedala. Taj zrakoplov nema naslon za glavu. Sve ostale površine F4U-1 u boji 'Salmon' (boja lososa). Salmon je blijeda rozo/smeđkasta temeljna boja nastala miješanjem Indian Red pigmenta sa Zinc Chromate Yellow. Najbliža boja po Munsell sistemu je 2.5 YR 6/8 ili prema FS 595 između FS 32276 i FS 32356. Ova boja nanosila se na sve površine F4U-1 prije završne prikrivne boje. Ležišta podvozja bila su u toj boji. Unutrašnjost poklopaca podvozja bila je Light Gray. Ponekad je ispod te boje probijala temeljna Salmon. Napomena: postojali su platneni pokrivači za unutrašnja i vanjska ležišta podvozka koji su bili ili Olive Drab ili Light Gray. Maketarska boja najbliža Salmon uzorcima u mome vlasništvu je PollyScale Railroad, Southern Pacific Daylight Orange. Uputstvo za sklapanje i održavanje traži da ležišta podvozja, oplate motora i pomoćnih uređaja motora budu bojana u Non-Specular Light Gray odn. bojom donjih površina zrakoplova. Nađene olupine pokazuju da su ti dijelovi bili dovršeni u boji Salmon. Fotografije u boji ranih Corsair-a pokazuju unutrašnjost oplata motora u Non-Specular Light Gray.

F4U-2 Corsair
nadopuna 31. siječnja 2007.
F4U-2 rađeni su iz -1 Birdcage zmajeva povučenih direktno s proizvodne linije pa su zapravo istih boja. Imali su Salmon ležišta podvozja i unutrašnjost poklopaca podvozja s Non-specular Light Gray kao mogućom alternativom. To je mogao biti samo lagani sloj odn. djelomični premaz. Oplate motora; Non-specular Light Gray ili Salmon. Crna unutrašnjost kabine. Ja bih koristio malo RLM 66 s dodatkom crne da bude malo različito od instrumentne ploče.

F4U-1A Corsair
Kabina: FS 34151 Interior Green. Sve ostale površine F4U-1A bile su Zinc Chromate Yellow, FS 33481. Rani F4U-1A's mogli su biti Salmon. Podvozje: Light Gray ili Aluminum Lacquer (boja aluminija, ne goli metal). Ovo vrijedi sve do dobrog dijela proizvodnje F4U-4. Neki zrakoplovi mogli su imati Insignia white podvozje nakon remonta ili prebojavanja.

F4U-1D Corsair
Kabina: FS 34151 Interior Green. Površine iznad konzola crne. Ovo odgovara direktivama mornarice iz tog doba. Unutrašnjost ležišta podvozja i oplata motora također Interior Green FS 34151. Ležišta podvozja mogla su biti Zinc Chromate Yellow, FS 33481. Podvozje Light Gull Gray ili Aluminum Lacquer. Nakon remonta zrakoplovi su mogli imati podvozje, naplatke i ležišta podvozja obojane u Glossy Sea Blue.

F4U-4 Corsair
Kabina: FS 34151 Interior Green. Površine iznad konzola crne. Unutrašnjost oplata motora bila je Zinc Chromate Yellow, Interior Green ili moguće mat crna s površinama ispred brtve cilindara u Glossy Sea Blue. Sve ostale vidljive površine bile su Glossy Dark Sea Blue slično kao kod F6F-5. Podvozje: Aluminum Lacquer ili Light Gray. Nakon remonta zrakoplovi su mogli imati podvozje, naplatke i ležišta podvozja obojane u Glossy Sea Blue.

SBD-1 do -6 Dauntless
Kabina: FS 34151 Interior Green. Fotografije u boji SBD-1 potvrđuju da je unutrašnjost bila Interior Green. Vatrozid od nehrđajućeg čelika bio je neobojan i često svijetlog izgleda. Unutrašnjost zakrilaca za obrušavanje bila je ANA 509, Insignia Red FS 31136. Nosiva konstrukcija na krilu i poluge/veze bila je u boji donjih površina zrakoplova. Neki SBD-ovi imali su jako tamno zelene kabine koje su bile skoro crne uslijed razlika pri miješanju količina boja (boja se dobivala miješanjem crnog pigmenta ili čađe s ZCY).


SB2C-1, -3, -4 Helldiver

Kabina: Curtiss Cockpit Green slična PollyScale RLM 63. Ova boja je bila vidljivo različita od ostalih Interior Green boja jer je bila bolje smeđkasta. Fotografije u boji SB2C-1 to pokazuju. Vodi se poveća debata oko točne nijanse te boje. Postojalo je mnogo odstupanja kor različitih šarži te boje pa je moguće da se radilo samo o jednoj od varijanti. (Danas znamo da se radi o Interior Green boji koju je od 1942. za Curtiss proizvodila tvrtka Berry Brothers, a razlikovala se od službene nijanse Interrior Green; op.prev.) .Uzmite u obzir da su ležišta i noge podvozja za razliku od većine ostalih USN zrakoplova bili Curtiss Cockpit Green.(zanimljivo je da ovdje autor navodi i sada već uvriježeni naziv te Curtiss-ove varijante Interior Green; op.prev.)

Ovo odgovara na najčešće postavljana pitanja. Potrebno je provesti još mnoga istraživanja. Mnogo toga ovisi o proizvodnoj seriji zrakoplova kojeg mislite bojati. Sjetite se da su ti zrakoplovi prolazili kroz održavanje, borbu i teško trošenje. Sjetite se Toma Cheek-a i njegove crvene kabine. Boje se mijenjaju i s.… se događaju. Termin za to bio je SNAFU. PROVJERITE FOTOGRAFIJE ZRAKOPLOVA KOJEG MISLITE RADITI.

Reference:

g. Larry Webster, stručnjak za Grumman-e, lovac na olupine, restaurator zrakoplova i sveukupno veliki čovjek;

g. Dana Bell, pravi gospodin i stručnjak;

John M. Elliot; The Official Monogram US Navy and Marine Corps Aircraft Color Guide, Vol. 2, 1940-1949.

Doll, Jackson, Riley; Navy Air Colors, Vol. 1, 1919-1945.

Sve greške sadržana u gore navedenom tekstu odgovornost su autora. Komentari i sugestije su poželjni.

22.11.2002

William Recce,
Fly Navy!

 


Napomene i dodaci

Ovaj tekst W. Recce-a odnosi se prvenstveno na razdoblje 2. svjetskog rata. Slijede opaske za boje pojedinih zrakoplova u prijeratnom razdoblju, zrakoplova koje je W. Recce izostavio, te tablica dostupnih maketarskih boja.

Prijeratni zrakoplovi USN i USMC imali su unutrašnjost kabina obojane u aluminijski pigmentirani zatezni lak na platnenim (Aluminium Dope) i boju aluminija na metalnim dijelovima (Aluminum Lacquer).

Kod SBD-1 unutrašnjost zakrilaca za obrušavanje bila je Aluminum Lacquer a ne Insignia Red.

Boja kabine SBD-1's, SBD-2's i F4F-3 s žutim gornjim površinama krila bila je boje aluminija. Instrumentna ploča crna. Gornje površine kabina («iznad pilotovih lakata») su crne boje.

Ove informacije dolaze iz tadašnjih tvorničkih dokumenata i uputstava za sklapanje i održavanje tih zrakoplova.

F2A-3 Buffalo, koje je VMF-221 koristio na Midway-u, imaju Bronze Green/ Dull Dark Green unutrašnjost kabine (F2A-2 imaju boju aluminija) dok su ležišta podvozja u boji donjih površina odn. Non-Specular Light Gray.

SB2U-3
VMSB-231, Midway
Kabina: Bronze Green ili Dull Dark Green. Postoje fotografije u boji zrakoplova iz VMSB-131, koje pokazuju tamno zelenu boju unutrašnjosti.


Tablica maketarskih boja

Predlagati nekome "točne" nijanse maketarskih boja je jako nezahvalan posao. Kao prvo postoji pitanje koliko se točno proizvođač boje držao propisane specifikacije. U slučaju Interior Green, koja se miješala na terenu odn. u tvornici prije samog nanošenja, skoro je nemoguće odrediti nijansu, čak i poslije 1943., kada nastupa nova klasifikacija boja ANA (Army-Navy Aeronautical).

Dalje se situacija komplicira sveprisutnim Federal Standard (FS) brojevima. Federal Standard FS595 je uveden nakon 2. svjetskog rata kao pokušaj da se iznova standardiziraju nijanse boja. Dostupan je kao kolekcija kartica s uzorcima pravih boja. Postoji i revizija 595B, koja je promijenila neke nijanse te dodala nove. Danas skoro svi maketari i istraživači pokušavaju svesti sve boje pod FS nijansu upravo jer su im te kartice s uzorcima najdostupnije, no to je jako teško za boje koje su van tog kataloga ili zato jer su nastale prije njegova uvođenja (npr. pogledajte No9 Bronze Green ) ili jer se radi o neameričkim bojama, pa se te FS oznake moraju uzimati kao približne.

Bitno je napomenuti da je FS (kao i RAL) samo kolekcija a ne sustav boja. To znači da iako su boje po FS broju jako blizu ne moraju biti i slične nijanse, pa tako sve one matematičke formule za namješavanje nijansi koristeći zadnja tri broja FS oznake padaju u vodu.

Originalni naziv

FS595

Model Master

Model Master Acryl

Lifecolor

Gunze Sangyo

Humbrol

Napomena

No9 Bronze Green

14050
34052
34058
24092

2082*
ili 1764 s malo plave

4782*
4724*

UA111*

H36*

75*

-

Dull Dark Green

34092

1764*

4729*

UA008*

H302*

149*

Naslijedila Bronze Green

Interior Green

34151

1715

4736

UA004

H58

151

Varira u nijansi - nastaje miješanjem ZCY i crnog pigmenta

ANA 611 Interior Green

34151

1715

4736

UA004

H58

151

-

Curtiss Interior Green

34128

1715 s malo svijetlo sive

4793*

UA132*

H422*

-

Nastaje miješanjem ZCY i sivog pigmenta

Grumman Gray

36440

1730

4763

UA025

H51

64, 129

Grumman-ova tvornička boja

Zinc Chromate Yellow

33481

-

4851

UA134

Dostupna samo kao dio WW2 kokpit seta

81

Temeljna boja – varira od intenzivne žute do mat prljavožute

Salmon

32276
32356

-

-

-

-

-

Nastaje miješanjem crvenog pigmenta i ZCY

Non-specular Light Gray

36440

1730

4763

UA025

H51

64, 129, 140

Mat varijanta Light Gull Grey

ANA 509 Insignia Red

31136

1705

4714

-

H327

153

-

46 Insignia White / ANA 601 Insignia White

37875

1768

4769

LC01

H11

34

-

Aluminium

17178

1781

4677

LC074

H8

56

-

ANA 623 Glossy Dark Sea Blue

15042*

1717*

4686*

UA047*

-

181*

Vidi opasku kod boja za F6F-5

• = približna boja

 

Nadam se da će vam ovaj tekst biti od koristi.

Za HRC,

Vedran Kalamiza