Ovaj članak napisan je u s dobrom namjerom kao pomoć maketarima koji žele izraditi vlastite vac kabine, dijelove ili jednog dana možda i makete. Imajte u vidu da je najučinkovitije i najjeftinije kupiti već gotove vac kabine poznatih proizvođača. Izrada vlastitih kabina je skupa što se tiče truda i vremena, uz dvojbene rezultate, barem u početku.

PRI RADU PODUZETI SVE MJERE OPREZA I ZAŠTITE OD ELEKTRIČNE STRUJE I TOPLINE. AUTOR NIJE ODGOVORAN ZA ŠTETE I OZLJEDE NASTALE UPORABOM TEHNIKA I ALATA OPISANIH U TEKSTU.

Rad s VACUFORM mašinama

Što su to Vacuform mašine?

Vacuform mašine su jednostavne naprave za prevlačenje zagrijanih plastičnih ploča preko kalupa i priljubljivanje plastike uz kalup putem podtlaka nastalog isisavanjem zraka iz naprave.

Dijelovi:

Kalup - preko njega se prevlači razmekšana plastična ploča, daje oblik

Okvir - služi za držanje plastične ploče prilikom zagrijavanja i prevlačenja

Kutija - na njoj stoji kalup i služi kao spoj između kalupa i cijevi usisivača

Ostali potreban pribor:

plastična ploča
izvor topline - svijeća, jače sušilo za kosu (fen) ili električna pećnica
sobni usisivač

Kako sastaviti vacuform mašinu?

UKOLIKO NISTE SPRETNI S RUČNIM ILI ELEKTRIČNIM ALATOM NEMOJTE RADITI SAMI. RADIJE ZAMOLITE RODITELJE ILI PRIJATELJE ILI PLATITE MAJSTORU DA TO UČINI UMJESTO VAS.

Prvo je potrebno načiniti kutiju. Načinite drvenu kutiju dimenzija koje vam trebaju, moja je dimenzija 100x150 mm. Zatvorite je s tri strane. S gornje strane pričvrstite metalnu ili drvenu ploču s puno rupica promjera 3-5 mm. S jedne bočne strane izbušite rupu promjera usisne cijevi vašeg usisivača. Možete zabrtviti sve spojeve, no to i nije nužno ukoliko imate normalan kućni usisivač.

Zub koji vidite na drugoj slici služi mi za pričvršćivanje vacmašine za stol pomoću stege.

Okvir je meni jedini izvor problema. Možete ga izraditi od drva (imam, nisam zadovoljan) ili metala (u izradi). Mora biti velik kao ili veći od dimenzija gornje izbušene ploče kutije, a unutarnje dimenzije ovise o veličini kabine / dijela kojeg želite raditi. Plastiku možete pričvrstiti prešanjem između dva okvira, ili ako imate drveni okvir jednostavno ju pričvrstiti čavlićima za crtanje (ili rajsnedlima u SZ RH). Načinite si i prikladan držač za koji ga možete uhvatiti.

Kalup - ovisno što želite izraditi. Ako želite samo poboljšati kabinu iz kita - koja je točnog oblika ali predebela i nedovoljno providna, jednostavno ju ispunite gipsom i prevlačite preko nje. Neka vas ne brine dodatna debljina plastike. Ako je kabina netočna a ne želite raditi novu iz ničega, jednostavno dokitajte postojeću kabinu ispunjenu gipsom i dobro ispolirajte. Ukoliko pak želite iskopirati kupljenu vac kabinu jednostavno ulijte gips, izvadite odljevak i prevlačite preko njega. Ako pak radite samogradnju ili vlastiti kalup najbolje ga je izraditi od nekog mekšeg drva, balze ili lipe. Prelakirajte ga i ispolirajte. Neki tvrde da se ne može prevlačiti preko balze, pa taj kalup kopiraju i rade odljevak iz gips preko kojeg prevlače.


Plastika

Plastika pogodna za prevlačenje kabina ne može se kupiti kod nas. Radi se o celuloidu ili butiratu. Kako znati da li je prozirna plastika pogodna za prevlačenje? Odrežite komadić plastike i držite nad plamenom svijeće. Ukoliko ne promjeni boju i samo se savija, pogodna je za prevlačenje. Ukoliko se zapali ili zamuti, nije dobra.

Rad s vacuform mašinom

Pričvrstite kalup na gornju ploču kutije tako da je donji rub kalupa udaljen 5mm od ploče.
Zagrijte pećnicu na 100 stupnjeva Celzijusa. (ukoliko koristite pećnicu).

Pričvrstite usisnu cijev usisivača na kutiju.

Pričvrstite plastičnu ploču na okvir i stavite na nekakve nosače u pećnicu ili zagrijte plastiku fenom ili na svijeći. Koristite zaštitne rukavice i pazite da se ne opečete.

 

Kad se plastika razmekša, prevucite je preko kalupa i uključite usisivač.

Primijetite kako se plastika priljubila za plastiku uslijed isisavanja zraka (plave strelice) iz prostora između kalupa i plastike. Kad se sve ohladi, isključite usisivač i odvojite svoju kabinu od kalupa.


Nemojte očekivati savršenstvo iz prvog pokušaja. Vježba čini majstora. Ali se opet vraćamo na početak priče: nije li vam jednostavnije naručiti gotovu kabinu? Odlučite sami.

 

Vedran Kalamiza