RAD S FOTOJETKANIM DIJELOVIMA

 

Foto jetkani (PE od Photo etched) dijelovi ili popularno "metali" svoj su procvat doživjeli početkom devedesetih godina prošlog stoljeća (zvuči dobro, zar ne). Radi se o kompletima dopunskih dijelova u obliku mjedene ili rjeđe čelične pločice s reljefnim detaljima. 

Kako se proizvode? 

Postupak je isti kao i za izradu tiskanih pločica - najprije se izradi crtež u nekom mjerilu. Zatim se izrade negativi tog crteža. Oprez, sve što je na crtežu crno na negativu je bijelo. Metalna pločica se premaže fotoosjetljivim filmom, na nju se postavi negativ i osvijetli se ultraljubičastim svjetlom (u nedostatku specijalnih svjetiljki poslužiti će i dobro staro sunčevo svjetlo). Zatim se pločica razvije. Sve što je na negativu svijetlo je osvijetljeno na pločici i s tih mjesta film otpada. Razvijena pločica uranja se u otopinu koja nagriza sve površine koje nisu zaštićene filmom, i voila, evo naših jetkanih dijelova. 
Foto jetkane dijelove moguće je proizvoditi kod kuće, ali to će biti tema jednog budućeg priloga. 

Kako se koriste? 

Fotojetkani dijelovi su jako tanki i osjetljivi, i jednom savinuti teško se ispravljaju pa je pri radu s njima potreban veći oprez i pažnja nego kod plastičnih dijelova. Preporučam sve radnje s njima izvoditi na ravnoj i tvrdoj površini npr. staklenoj ili keramičkoj pločici. Prije rada dijelove je poželjno oprati alkoholom ili uljnim razrjeđivačem da se uklone ostaci kemikalija koje se koriste u proizvodnji. 

1.Odvajanje od okvira 

Fotojetkane dijelove najbolje je odvajati od okvira pomoću nožića ili skalpela s zaobljenom oštricom. Pločica s dijelovima položi se na ravnu površinu i čvrsto pritisne jednom rukom dok se drugom rukom nožić postavi na liniju rezanja. Dio se odvaja laganim njihanjem nožića naprijed-natrag uz pritisak prema dole (vidi skicu 1). 

Višak materijala na mjestu spoja uklanja se turpijicom ili brusnim papirom pri čemu je dio najbolje držati u drvenoj kvačici ili u pinceti čije smo vrhove omotali samoljepljivom trakom da ih ne oštetimo pritiskom (vidi skicu 2). 

2. Savijanje 

Ponekad je fotojetkane dijelove potrebno savinuti ili pod nekim kutem ili u nekom luku. Za to na dijelu već postoje urezi koji su zapravo linije savijanja, a označeni su i na sastavnici dijelova. Za savijanje pod nekim kutom dovoljno je dio položiti na ravnu i tvrdu plohu, staviti brid prozirnog ravnala ili trokuta na liniju savijanja, pritisnuti ga, s druge strane između dijela i podloge podmetnuti nožić do linije savijanja i njegovim podizanjem svinuti dio u željeni kut (vidi skicu 3).

 

Savijanje u luk je malo teže. Metal je potrebno prvo smekšati na plamenu (popustiti). Držite dio u pinceti i lagano ga držite iznad plamena svijeće dok ne promijeni boju. OPREZ-VJEŽBAJTE PRVO S NEPOTREBNIM DIJELOM OKVIRA JER DIO MOŽETE SPALITI (METAL IZGARA U PLAMENU). Pustite da se ohladi i tada ga pomoću prikladnog oblog predmeta ili štapića svinite u potrebni luk (vidi skicu 4).

 

3. Lijepljenje 

Dijelove koji nisu pod velikim opterećenjem najbolje je lijepiti PVA ili tzv. bijelim ljepilima (Drvofix, Karbokol, Ponal). Ljepilo nanesemo iglom ili čačkalicom na spojnu točku, pričekamo da se malo osuši i pritisnemo metalni dio. Ukoliko pogriješimo jednostavno mokrim kistom nanesemo malo vode na spoj i odvojimo dio. Dijelove pod većim opterećenjem najbolje je lijepiti cijanoakrilatnim ili trenutnim ljepilima i to onima u gelu – antene, poluge ili tekućim za ravne plohe. 

Sendvič instrumentne ploče kakve nam daje npr. Eduard najbolje je međusobno lijepiti bijelim ljepilom, a onda ih trenutnim ljepilom spojiti u kabinu. Vidi skicu 5 za lijepljenje sendvič instrumentalnih ploča. 

Dijelove instrumentne ploče lijepimo bijelim ljepilom tako da ih međusobno postavimo u pravilan položaj i pritisnemo zajedno, a kistom umočenim u bijelo ljepilo prelazimo po rubu. Ljepilo će uslijed kapilarnog efekta ući u mikroprostor između dva dijela i ostvariti spoj. 

4. Bojanje 

Dijelove je preporučljivo prvo prebojati temeljnom bojom za metal ili samo uljnom bojom, da se boja dobro uhvati za podlogu. Dijelove je najbolje bojati zračnim kistom no mogu se bojati i rukom. Detalje možete istaknuti drybrushingom ili finim kistom po želji. 

Zaključak 

Iako u nas ne baš lako nabavljivi fotojetkani dijelovi danas su nezamjenljivi kod natjecateljskih maketa (iako stvarno postoje makete kojima dodatni dijelovi ne trebaju ( istina, vidio sam ih;-), a cijenom su dosta pristupačni. Postoji više proizvođača koji proizvode komplete raznih opsega i cijena za istu maketu, pa prije kupnje provjerite u maketarskim časopisima, maketarskim stranicama (npr. HR Cappuccino) ili kod svojih kolega koji kompleti najbolje zadovoljavaju vaše potrebe. 

Vedran Kalamiza