Vrste maketa i načini sklapanja


Makete se osnovno dijele po svojoj tematici - zrakoplovi, borbena vozila, civilna vozila - automobili, kamioni, motori; brodovi, znanstvena fantastika, figure i sl. Dalje se mogu podjeliti po mjerilu.

U tablici je dana najčešća podjela maketa po tematici i mjerilu.

 

Tematika
Mjerilo
Poznatiji proizvođači
zrakoplovi
1/144, 1/100, 1/72, 1/48, 1/32, 1/24
Academy, Accurate Miniatures, Airfix, Fujimi, Hasegawa, Heller, ICM, Italeri, Monogram (sada Revell-Monogram), Revell AG, Tamiya , Trumpeter
borbena vozila
1/76, 1/72, 1/48, 1/35, 1/32, 1/16
Airfix, Fujimi, Hasegawa, Matchbox, PST, Revell AG- 1/72-76; Academy, AFV Club, Dragon, Italeri, Revell AG, Tamiya - 1/35; Bandai/Fuman - 1/48
civilna vozila
1/43, 1/25, 1/24, 1/8 (motori)
Airfix (1/43), AMT, Fujimi, Hasegawa, Italeri, Monogram,Revell AG, Tamiya
brodovi
1/720, 1/700, 1/600, 1/400, 1/350, 1/125, 1/72 (torpedni čamci i sl.)
Airfix, Fujimi, Hasegawa, Heller, Italeri, Revell AG, Tamiya, Trumpeter
znanstvena fantastika
nema određenog mjerila
AMT - Star Trek i Star Wars, Monogram - SW episode 1 i Battlestar Galactica
figure
1/35, 1/32, 1/16, 1/8 Airfix, Dragon, Horizon, Italeri, Tamiya

 


Makete se također dijele po načinu proizvodnje na injekcijski prešane ili klasične makete, vakuumski oblikovane (vacuform), lijevane iz epoksidnih smola (resin makete) i injekcijski prešane u meke kalupe - tzv Short Run.

Početnicima se preporučaju klasične plastične makete. Izbor mjerila je vaš, osim kod dvokrilnih zrakoplova, gdje vam za prvu maketu preporučam mjerilo veće od 1/72. Oni koji su kao kao ja, za prvu maketu sklopili KP-ov Polikarpov PO-2, znaju što pričam.

Ovisno o načinu proizvodnje ovisi i način sklapanja pojedine makete. Svrha ovog članka jest ukazati na osnovne smjernice za rad s pojedinim vrstama maketa. Ukoliko se pojave dodatna pitanja, slobodno ih pošaljite na adresu na dnu stranice.

 

Klasična, injekcijski prešana maketa

To je maketa koju će te najčešće naći kod nas. Kvaliteta detalja i težina sklapanja ovisi o proizvođaču i godini nastanka makete.
Postupak sklapanja uglavnom slijedi sastavnicu, s nekoliko odabranih savjeta:

-Dijelove je poželjno oprati u blagoj otopini deterđenta da se uklone kemikalije ostale iz procesa proizvodnje.

-Dijelove ne trgati s drva (okvira) već ih pažljivo odrezati ili oštrim škarama ili oštrim nožićem na ravnoj podlozi. Time se izbjegava oštećenje dijela koje je ponekad teško popraviti.

-Nakon odvajanja dijela potrebno je očistiti mjesto spoja s okvirom, najbolje turpijicom za nokte ili finim brusnim papirom.

-Dijelove pažljivo pripasujte prije lijepljenja i po potrebi pobrusite finim brusnim papirom ( gradacije 400 i više).

-Preporučamo tekuća maketarska ljepila s kistom. Način uporabe je slijedeći - priljubite dva dijela koje želite zalijepiti i lagano kistom nanesite ljepilo, te pritisnite dijelove jedan uz drugi, čime nastaje mali zavar. Zbog kapilarnog efekta ljepilo će ući između dva dijela, te kemijski "zavariti" dijelove. Ponekad je poželjno malo okljaštriti kist da nosi manje ljepila. Ljepila u bočicama s iglom rade na istom principu, a nanašanje ljepila je preciznije. Zavar ukloniti laganim struganjem stražnjom stranom nožića ili brusnim papirom. Oprez - previše ljepila može uništiti (rastopiti) dijelove. Ukoliko vam kapne višak ljepila na maketu, pustite ta se osuši dan dva i po potrebi pobrusite.

-Ponekad na liniji spoja ostaju pukotine uslijed loše izrade makete ili lošeg spoja. Te linije mogu se popuniti maketarskim kitom, te nakon sušenja pobrusiti. No preporučam da ih zapunite korektorom za tintu - u više slojeva. Kad ste napokon prepunili rupe, uzmite finu krpicu namočenu u alkohol/razrjeđivač za korektor i istrljajte. Vjerujte mi, brže je i manje oštećuje detalje na maketi.

-Maketu obojite maketarskim bojama. Možete je bojati ručno ili maketarskom prskalicom - zračnim kistom (airbrush). Sitnije dijelove možete obojiti dok su joą na okvirima, a nakon odvajanja finim kistom popravite mjesta spoja.

-Nakon bojanja, a prije nanošenja naljepnica, poželjno je maketu prelakirati sjajnim lakom. Zašto? Vodoljepive naljepnice imaju oko sebe proziran film koji im pomaže da se bolje uklope na površinu i izgledaju kao da su obojane. Ukoliko je površina mat, tj. hrapava i nesjajna, film će zarobiti zrak između sebe i boje te izgubiti svoju prozirnost, tzv. smrznuti efekt - film izgleda kao umjetni snijeg na staklu. Kasnije, nakon što nalijepite naljepnice možete cijelu maketu prelakirati lakom željenog sjaja - sjajno (gloss), polusjajno ili polumat (satin) ili bez sjaja - mat.

-Naljepnice dobivene uz makete su vodoljepive. Potrebno ih je pažljivo izrezati, bez oštećenja prozirnog filma, oštrim škaricama ili nožićem. Zatim ih potopiti u toplu vodu par sekundi (provjeriti sastavnicu za potrebno vrijeme), izvaditi ih pincetom i lagano kistom prenijeti na željenu površinu. Ni u kojem slučaju ne dirati rukama. ukoliko vam se naljepnica previne i zalijepi sama za sebe, vratite je natrag u vodu. Ukoliko ste je zalijepili na pogrešno mjesto, odmah kapnite malo vode na nju i lagano je kistom pomaknite na željeno mjesto. Pazite, mnogo pomicanja troši ljepilo i može se dogoditi da se naljepnica više ne može zalijepiti. U tom slučaju kapnite malo bijelog ljepila (Drvofix ili slično) u vodu, nanesite ispod naljepnice i pričekajte da se osuši. Tanki sloj bijelog ljepila je proziran.

-Prozirna dijelove najbolje je lijepiti bijelim ljepilom. Ljepilo za plastiku može ih oštetiti, pogotovo njihovu prozirnost. No o načinima popravka drugom prilikom.

 

Short-run makete

Nastaju injekcijskim prešanjem u meke i manje trajne kalupe, što rezultira grubljim dijelovima i detaljima, kao i grubljom površinom. Slažu se slično kao i klasične plastične makete, samo ih preporučam prije sklapanja ispolirati npr. Purol-om.

Ponekad sadrže dijelove izlivene iz epoksidne smole (resin)- vidi recenziju Azur 1/72 Potez 452, ili metalne dijelove i vakuumski oblikovane (vacuform) pokrove kabine - vidi recenziju SH 1/72 Heinkel P.1078A. Tada su to tzv. multimedijalne makete. Ti dijelovi lijepe se ili sekundnim, cijanoakrilatnim ljepilima (tzv. cianofix) ili dvokomponentnim epoksidnim ljepilima.

Ne preporučuju se početnicima zbog veće zahtjevnosti pri sklapanju.


Vakuumski oblikovane makete - vacuformi

Proizvode se prevlačenjem ili uvlačenjem zagrijane plastične ploče preko kalupa uz isisavanje zraka da se plastika priljubi uz kalup. Svi dijelovi su spojeni u pločama i moraju se izrezati. Lijepe se ljepilima za plastiku. Obično lošije kvalitete i prilično zahtjevne za sklapanje. Ponekad sadrže metalne i resin dijelove, što ih čini multimedijalnim maketama.

Ne preporučuju se početnicima.


Makete iz lijevanih smola - resin makete

Rade se lijevanjem u kalupe, najčešće u kućnoj radinosti. Dijelove je potrebno očistiti od ostataka uljevnog sustava, te popuniti sitne rupice nastale od zraka zarobljenog u kalupu. Lijepe se ili sekundnim, cijanoakrilatnim ljepilima (tzv. cianofix) ili dvokomponentnim epoksidnim ljepilima. Ponekad sadrže metalne i vakuumski oblikovane dijelove što ih čini multimedijalnim maketama.

Ne preporučuju se početnicima.


Ovo je samo uvod u vrste maketa. Načine rada i specifične tehnike opisat ćemo detaljnije u nadolazećim člancima.


Za HR Cappucino pripremio:
Vedran Kalamiza