12. Sajam nautike i sporta

Zagrebački velesajam

 

Na ovogodišnjem, 12. po redu sajmu nautike i sporta, održanom od 19 - 23. veljače na Zagrebačkom velesajmu, po prvi puta promovirano je sportsko zrakoplovstvo u svim svojim granama. Zahvaljujući udruzi zrakoplovnih entuzijasta ˝Aeroplan˝ i susretljivosti Zagrebačkog velesajma, na 500 m2 izložbenog prostora, predstavilo se sedamnaestak udruga, klubova i pojedinaca koji su sportsko zrakoplovstvo prikazali naj širi način.


Osim udruge zrakoplovnih entuzijasta ˝Aeroplan˝, javnosti su se predstavili Aero klub Zagreb - Jedriličarska sekcija, Ak. Zagreb - Ak.Tandem, Ak. Velika Gorica, Ak. Ivanić grad, Ak. Čakovec, Letačko društvo Zaprešić, Zrakoplovni Centar ˝Croatia˝ padobranska škola, Balon klub ˝Gral˝, Ljubomir Hranjec-samogradnja zrakoplova replike Spitfire 1/2, Mladen Čepuran-samogradnja aviona dvosjed Zodiac-CH-601, Tomislav i Matko Mali - samogradnja zrakoplova Teenie Two i Airbike, Modelarski klub ˝Trešnjavkaˇ, e-zin ˝Zrakoplovstvo.net˝ i zajedničkim snagama Maketarski klub ˝Slavoljub Penkala˝ (Zagreb), Maketarska sekcija Auto kluba ˝Varteks˝ (Varaždin) i maketarski webzin HRCappuccino.


Od izloženih eksponata, na 500 m2, mogle su se vidjeti dvosjed jedrilice Blanik L-13 , jednosjed Jantar SZD-30, ultralaki avion Storch, zrakoplovi iz kućne radinosti Teenie Two i Airbike, dvosjed Zodiac CH-601, Spitfire replika u mjerilu 1:2, žirokopteri Bensen-B-8M i dvosjed Aircomander. Zmajevi s motorom i bez motora, ili ako vas više zanima slobodan pad, izložbeni prostor padobranstva k'o stvoren za vas. Možda ste ipak skloni tihom panoramskom letu?! Prostor balonarstva je u susjedstvu.

 

Zanimljiv kutak ove izložbe ispunili su Maketarski klub ˝S. Penkala˝ i maketarska sekcija Auto kluba ˝Varteks˝ maketama zrakoplova, od kojih su neke makete dobitnice međunarodnih nagrada u svojim kategorijama. U ovom, maketarskom, okruženju odvijala se i promocija knjige autora Mladena Kalajžića ˝Teorija leta zrakoplova˝, pilota i nastavnika letenja u HRZ-u.

 

Iako ovaj dio sajma nije bio kvalitetno medijski popračen, ovakvo zrakoplovno šarenilo, pokazalo se kao pun pogodak za posjetioce, ovog dijela sajma. Sami izlagači omogučili su pristup svim posjetiteljima do eksponata.


Svaki zainteresirani mogao se učlaniti u jedan od zrakoplovnih klubova, pokazati svoje znanje upravljnja jedrilicom na kompjuterskom simulaturu, saznati sve što mu je potrebno za samogradnju zrakoplova, cijenu škole padobranstva, panoramskog leta, skoka s tandem padobranom, cijenu pojedinog modela ili makete zrakoplova i gdje ih je najbolje kupiti...
Ovakvo kvalitetno predstavljanje sportskog zrakoplovstva nagrađeno je od strane Zagrebački velesajam, zajedničkom diplomom svim izlagačima zrakoplovstva, potvrđujući time da je i sa stručne strane postignut veliki uspjeh.


I na kraju, valja napomenuti da ništa od ovoga ne bi bilo izvedeno bez velikog entuzijazma zrakoplovaca i susretljivosti Zagrebačkog velesajma, što je za rezultat imalo događaj vrijedan pažnje.

Miljenko Frčko