Jesam li ja ustaša?

Reagiranje na članak u Slobodnoj Dalmaciji

 

HRCappuccino kao prvi hrvatski maketarski webzin se od svog osnutka bavi isključivo promicanjem maketarstva kao kreativnog hobija koji kod mladih razvija smisao za tehničku kulturu, istraživački i natjecateljski duh, te ljubav prema povijesti i knjigama. Nikad se nije bavio komentiranjem događaja u društvu koje nas okružuje, a da se ne tiče maketarstva, te je čvrsta odluka osnivača bila da ova stranica ostane nekomercijalna kako bi se spriječili utjecaji bilo koga na ovdje objavljene članke osim samih njihovih autora.

No, ponekad dođe trenutak kad promicanje maketarstva znači aktivna obrana ovog hobija od zloupotrebe u dnevno političke svrhe. Moja ocjena je da je ovo jedan od takvih trenutaka.

Naime, povodom maketarskog natjecanja „Viribus Unitis 2007“ održanog 22.09.2007 u OŠ Gračani, u Slobodnoj Dalmaciji je 24.09.2007. godine izašao članak pod bombastičnim naslovom „MORH dao nagradu maketi sa znakom U“ u kojem autor zlonamjerno iskrivljuje činjenice s ciljem kreiranja senzacije. Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Ovu vijest je prenio i portal www.monitor.hr.

Autor ovog članka novinar Sandro Pogutz nije bio prisustvovao natjecanju, kao ni nitko od novinara Slobodne Dalmacije, za razliku od nekih drugih medija, pa je prilikom njegova pisanja pomješao fotografije i rezultate natjecanja „Viribus Unitis 2006", sa natjecanjem održanim 22.09.2007.

Iako ovo govori o profesionalnosti ovog novinara, problem nije u tome već zlonamjerom izvrtanju činjenica i selektivnim prikazom fotografija sa natjecanja kako bi se od bezazlenog druženja entuzijasta iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Mađarske i Poljske napravio skandal vrijedan naslovnice novina. Koliko je cilj bio samo senzacionalizam, a koliko nanošenje štete MORH-u kao jednog od sponzora ove manifestacije, u ovo predizborno vrijeme i zašto, nije niti će ikad biti tema za HRCappuccino.

Ali teško je za povjerovati da su motivi g. Pogutza mržnja prema maketarima, pa si dajem za slobodu pretpostaviti da su ovdje ipak u igri viši ciljevi.

Reakcija hrvatske maketarske zajednice je bila očekivana. Mogu govoriti samo u svoje ime, ali kroz 20 godina maketarske karijere i nebrojeno domaćih i stranih izložbi me još nitko nije optužio za promicanje ustaštva, fašizma ili bilo čega sličnog. Kako i moju policu krase makete s oznakama NDH, NOVJ, KRVJ, SFRJ (a i ovu web stranicu) nisam mogao, a da se ne osjećam pogođenom stavom koji u svom članku iznosi g. Pogutz. Stoga sam napisao e-mail uredništvu Slobodne Dalmacije tražeći ispriku za te navode. Slično su učinile i neke moje kolege kao i organizator manifestacije „Viribus Unitis 2007“.

I doista Slobodna Dalmacija je sljedećeg dana objavila ispravak članka koji možete pročitati ovdje.

I na tome bi cijela priča vjerojatno stala da u tom ispravku ironičnog naziva „Nisu pobjedile ustaše, već Phantom!“ dotični novinar ne ispravlja samo greške vezane uz rezultate i sponzorstvo MORH-a, ali ostaje pri svom stavu o promicanju ustaštva potkrepljujući ih time što su na natjecanju doista bili izložene makete i drugi izlošci iz razdoblja NDH.

Šteta je napravljena. Koliko organizatori ovakvih manifestacija u Hrvatskoj mogu računati na odaziv sponzora prilikom organizacije izložbi, natjecanja, škola maketarstva za najmlađe i putovanja na izložbe u inozemstvo ostaje da pokaže vrijeme. Šteta napravljena autoru prozvane makete uočava se već sad, jer ga raznorazni novinari traže komentar ove afere. Gospodine Pogutz vi tog čovjeka ne poznajete. Ja da. Za promicanje ustaškog pokreta optužili ste hrvatskog branitelja, kojeg su vama slični devedesetih optuživali za „jugonostalgiju“ zbog njegove kolekcije maketa s jugoslavenskim oznakama.

To je ujedno i razlog pisanja ovog teksta. Jer kako se inače boriti protiv zloupotrebe medija? Građanin Kane je uistinu poučan film. HRCappuccino sigurno nema čitanost Slobodne Dalmacije i sumnjam da će domaćica koja je pročitala članak g. Pogutza u Slobodnoj Dalmaciji pročitati i ovaj moj odgovor, ali neka ovo bude prvi korak prema istini. A onaj koga zanima istina o tome što je maketarstvo, jer „Viribus Unitis“ se suštinski ne razlikuje po ničemu od bilo koje slične manifestacije u Hrvatskoj i svijetu, će naći i ovaj članak. Dovoljno je u Internet tražilicu upisati riječi kao što je „maketa“. Tako ste i vi g. Pogutz mogli doći do organizatora natjecanja da ste htjeli, pa vam to ne može biti opravdanje za neprofesionalnost kao što to pišete u svom ispravku i još se hvalite da ste tu urotu MORH-a, maketara i hrvatskih ultranacionalista provalili gledajući Cropix. Ne znam da li da se smijem ili plačem.

Da li je ovakva vrsta novinarstva put prema mjestu glavnog urednika ne znam, ali mi nije jasno kako ijedan novinar, dobar ili loš može napisati članak samo na osnovi javno objavljenih fotografija na internetu (koje da su sporne vjerojatno ne bi ni bile javno objavljene)? Ja ne znam da li je gospodin Pogutz pohađao novinarski fakultet, niti da li je studentske dane provodio na predavanjima ili okolnim kafićima, ali i moje skromno poznavanje novinarske profesije kaže da ako želim pisati o nečemu prvo bi trebao skupiti o tome neke informacije (možda posjetiti manifestaciju o kojoj pišem), porazgovarati sa akterima, a tek onda početi lupati po tastaturi. To iziskuje vremena i truda, ali zato novinarski posao nije lagan.

Ako ga ne volite, bavite se nečim drugim.

Stoga ću ja sada obaviti posao koji je trebao napraviti g. Pogutz.

 

Korak 1. Prikupljanje činjenica

22.09.2007 godine, zagrebački maketarski klubovi „Slavoljub Penkala“, „Grunf“ i Hrvatska udruga vojnih minijaturista organizirali su II. maketarski kup „Viribus Unitis“ u Osnovnoj školi Gračani. Samo natjecanje se održalo u 30-tak kategorija sa specijalnim nagradama za najbolju maketu iz hrvatske povjesti, poseban trud uložen u izradu makete (tzv. Viteški red Viribus Unitisa), te Best of show, kao ukupno najbolja maketa na natjecanju. Više o samom natjecanju može se pročitati ovdje.

Natjecanju su pristupili maketari iz svih dijelova Hrvatske, kao i gosti iz prije navedenih država. Sve u svemu bilo je oko 230 natjecateljskih maketa i stotinjak u izložbenom dijelu.

Propozicije za spornu kategoriju najbolje makete iz hrvatske vojne povjesti su sljedeće: Maketa mora predstavljati subjekt iz hrvatske povjesti bez obzira na razdoblje ili državu. Dakle ovdje spadaju sve vojske svijeta u kojima su na ovaj ili onaj način služili pripadnici hrvatskog naroda. Sukladno tome g. Pogutz je apsolutno u pravu kad navodi da su na ovoj manifestaciji bile makete sa oznakama NDH. Ja bi čak ovu konstataciju proširio, da su bili među ostalim izložene i makete sa oznakama RV i PVO, te JNA (dakle vojske koja je 1991. izvršila agresiju na Hrvatsku), Austro-Ugarske, te Kraljevine Jugoslavije, NOVJ, a u popratnom djelu su bile izložene uniforme, kape, oprema i oružje (pravo ili replika) tih vojski. Među ostalim maketama bilo je i onih s oznakama nacističke njemačke, Japanskog imperija kao i fašističke Italije. Suprotno tome bilo je potpuno pacifističkih kategorija kao npr. trkaći automobili.

Ukupan broj maketa koje su konkurirale za nagradu najbolje makete iz Hrvatske vojne povjesti, je bio relativno mali u odnosu na ukupan broj maketa na natjecanju. Ova nagrada je već tradicionalna na maketarskim druženjima. Sve ove države i vojske, kojima možemo pridružiti i one čije makete nismo imali prilike vidjeti na ovom natjecanju kao npr. napoleonova su dio naše povjesti. Naša povjest ne počinje 1990. godine, niti je proučavanje njenih sramotnih dijelova kao što je razdoblje ustaškog režima protuzakonito i nemoralno.

Jer ako se ne smije izložiti maketa s ustašim obilježjima, smije li se onda izložiti maketa sa nacističkim?

Da je umjesto „ustaškog“ pobjedila maketa s oznakama JNA bi li naslov članka g. Pugutza bio „MORH dao nagradu maketi s oznakama srbo-četničkog agresora?“ A što da je ta maketa predstavljala Mig-21R Rudolfa Perišina?

Prilažem slike sa prijašnjih natjecanja u Hrvatskoj i Europi na kojima su sudjelovali maketari doslovno iz svih zemalja Europe. Procjenite sami kolika je zastupljenost politički nekorektnih maketa.

Lenti, Mađarska, 2007.

Beograd, Srbija, 2007.

Kup Zagreb, Zagreb, Hrvatska, 2007.

Mosonmagyarovar, Mađarska, 2007.

Škofljica, Slovenija, 2006.

Mosonmagyarovar, Mađarska, 2006.

Sve ovo i više se u roku od pola sata može naći na internetu kojim se g. Pogutz sigurno dobro služi. Ali onda bi mu činjenice upropastile bombastičnu vijest, a to prodaje novine. Ne broj juniorskih maketa na natjecanju, ne činjenica da je cijela manifestacija bila posvećena nastradalim vatrogascima na Kornatima. Partizani, ustaše i četnici. Turci, nažalost, više nisu in. To je ono što zanima čitatelje u 21. stoljeću. Jel tako?

 

Korak 2. Posjeta manifestaciji i razgovor sa sudionicima

Ja sam bio na Viribus Unitisu kao i novinari koji su manifestaciju snimali za Zagrebačku panoramu. Novinari su imali prilike razgovarati sa sucima i organizatorima. Oni ovu priredbu nisu vidjeli kao promicanje ustaštva. G. Pogutz je telepatski sve shvatio. Nije da se Slobodna Dalmacija trebala baciti u trošak za putni nalog do Zagreba g. Pogutzu kako bi on proučio te maketarske aktivnosti.

Naime u lipnju je održana slična manifestacija u Splitu. Organizator MK „Reoplan“ iz Splita je više puta pozivao novinare Slobodne Dalmacije da medijski poprate njihovu manifestaciju. Nisu se odazvali. U medijskom praćenju maketarskih izložbi nema senzacija. E, da je g. Pogutz znao da se i tamo djeli nagrada za najbolju maketu iz hrvatske vojne povjesti…

 

Korak 3. Druga strana medalje

Moja strana priče je ovdje kao i linkovi na članke g. Pogutza. Neka svaki čitatelj stvori svoje mišljenja iz iznesenog.

Za kraj želim reći da osobno nemam veze sa organizacijom Viribus Unitisa, ali imam s organizacijom slične priredbe „Kup Autokluba Varteks“ koja će se održati u Varaždinu 08.12.2007. Ovom prilikom pozivam g. Pogutza da se osobno dođe uvjeriti što je to plastično maketarstvo i što jedna takva manifestacija obuhvaća.

Također želim reći da onaj dan kad će se maketarske priredbe pretvoriti u promicanje bilo koje političke ideologije, biti dan kad ću ja od maketara postati pasionirani skupljač poštanskih maraka.

Tomislav Bošnjaković,koji se ne potpisuje inicijalima već imenom i prezimenom