Revell

Airbus A380 New Livery (First Flight)

1:144 No. 04218

 

O zrakoplovu Airbus A380-800 neću ovdje ništa navoditi jer ima dovoljno izvora na internetu. Dijelovi za ovu maketu su izrađeni na istim kalupima kao i ostali Revellovi A380, tj. međusobno se razlikuju samo po naljepnicama, uputstvima i kutiji. Prvi Revellov A380 (pod brojem 04230) u sada, staroj tvorničkoj shemi Airbusa, je izašao još u prosincu 2002., dakle par godina prije nego što je zrakoplov poletio. To ima za posljedicu da Revellove A380-ice se razlikuju u nekim detaljima od originala (npr. prozori u kokpitu), ali i da ta maketa ima krive naljepnice. Naime, kada je prvi A380 predstavljen javnosti u Toulouseu 18. siječnja 2005., Airbus je predstavio i s njim svoju novu shemu. Revellu je trebalo gotovo godinu dana da se 'oporavi od šoka' i napravi nove naljepnice. Tako je u prosincu 2005. izašla ova, 'nova' maketa pod brojem 04218. Dakako, 'stara' maketa se više ne proizvodi, niti ju možete naći na stranicama Revella, ali se može još pronaći po trgovinama.

 

Upute:

16 stranica veličine otprilike A4 formata u jednobojnom tisku na papiru niske gramature. Uputstva sadrže uobičajene elemente : tekst o povijesti i/ili karakteristikama pravog zrakoplova, popis boja, legendu simbola i dijelova te u ovom slučaju, 50 koraka o slijedu sastavljanja te još 2 za bojanje makete.

Dijelovi:

Kao što rekoh, dijelova je 163, od toga 5 prozirnih. Od prozirnih dijelova tu su prozori u pilotskoj kabini, te navigacijska i svjetla pri operacijama na tlu (slijetanje,taksiranje, polijetanje). Prozora u putničkoj kabini nema, što je normalno (nažalost). Ostali dijelovi su izlijeveni u 6 rešetaka bijele boje te obje polovice trupa zasebno. Prozirna i 6 bijelih rešetki su upakirane u najlon. Za mjerilo 1:144 linije panela su u najmaju ruku preduboke, ako ne i suvišne.

Prema uputstvima se ne koriste ventilatorske lopatice pod brojem 145 i unutarnji konus izlazne mlaznice pod brojem 146, odnosno radi se o dijelovima za motore Engine Alliance GP7200, koje je odabrao avioprijevoznik Emirates (između ostalih) za svoje A380-ice (Revell 04237). Za tu maketu se koriste Rolls Royce Trent 900 motori.

Jedinu opciju koju je Revell predvidio je također standardna - uvučeno ili izvučeno podvozje. Stalak također nije priložen. Preporučam uvučeno podvozje, jer ćete si u protivnom zakomplicirati sastavljanje 'do bola'. Podvozje na A380 se sastoji od 6 stajnih nogu i 22 kotača i to sve uskladiti i 'poravnati' je vrlo teško. Osim toga, stajne noge su, prema opisima drugih maketara na internetu, slabe i teško se drže sa maketom, a kamoli sa bilo kakvim 'dodacima' koji povećavaju masu (npr. elektronika). K tomu, se stajne noge moraju sastaviti prije spajanja polovica trupa, što je vrlo nezahvalno s obzirom na operacije koje nakon toga slijede (kitanje, brušenje, bojanje i postavljanje naljepnica), jer može vrlo lako doći do oštećenja istih.

 

Osim što nema prozora u putničkoj kabini (samo izrezi u trupu, odnosno pripadajuće naljepnice), nema ni unutrašnjosti, što je također danas uobičajeno. Doduše, prave A380 u početku letnih ispitivanja ni nisu imali putnički kabinu opremljenu sa sjedalima, kuhinjama i sl. već sa bačvama vode, koje su simulirale masu istih. Ali, Revell je dao kakvu-takvu unutrašnjost kokpita (pilotske kabine). Dakako, bez pilota.

Potrebno je pripaziti i na trupu : prvo je potrebno postaviti naljepnice na repni konus trupa, pa tek onda zalijepiti horizontalce. Zato i jest 4. razina složenosti sastavljanja.

 

Boje:

Revell ima običaj da na kutiji sa vanjske strane navede nekoliko boja koje su dovoljne za otprilike 90% makete. A onda kada otvorite kutiju, u uputstvima vas dočeka još barem toliko boja koje nisu navedene na kutiji. Stoga ovdje dajem popis svih boja iz uputstva. Koliko nijanse odgovaraju pravom zrakoplovu, to ne znam, ali za Revell je poznato da znaju 'promašiti debelo'. Evo liste :

Revell boje : 4, 9, 47, 57, 59, 75, 76, 83, 90, 91, 99, 364, 330, 371, 374

 

Naljepnice:

Revell se malo potrudio po pitanju naljepnica - spadaju u klasu 'Super decals', što i prije otvaranja kutije daje naslutiti kvalitetu i kvantitetu. Izrađene su u tvrtki DACO Products, a brojem označenih ima ih 98 ! Što znači jaaako puno stencila. Uobičajeno je da naljepnice stanu na jedan list, no ovaj puta su bila potrebna dva. Prvi list je veličine 33,7 x 21,7 cm (veći od A4 !), a drugi 33,7 x 7,4 cm. Naljepnice podržavaju prva tri letna zrakoplova u novoj tvorničkoj shemi Airbusa :

cn 001 F-WWOW
cn 002 F-WXXL
cn 003 F-WWSA

Naljepnice se sjaje, ali moje nisu 'sjajne'. Naime, dvije najveće, pod br. 3 i 6 za vertikalni stabilizator imaju greške, nastale pri tiskanju naljepnica.

Na tržištu su trenutno aftermarket naljepnice tvrtke F-DCAL, također za novu tvorničku shemu Airbusa, i u odgovarajućem mjerilu, ali slabe kvalitete (potrebno ih je prethodno zaštititi i mogu se izgrepsti kao srećka na lutriji). Osim toga, cijena im je otprilike kao pola makete (oko stotinjak kuna), i imaju naljepnice za samo prvi letni prototip (F-WWOW) i sa gotovo bez ikakvih stencila (naljepnice uobičajene za neki tip zrakoplova, neovisno o korisniku).

Revellove A380-ice u mjerilu 1:144

04230 Airbus A-380-800 (stara tvornička shema)
04218 Airbus A380 New Livery (First Flight) (nova tvornička shema)
04237 Airbus A-380 „Emirates“

Neke od Revellovih A380 možete pronaći na slijedećim internet stranicama

A380 samo sa zaštitnim premazom (na njemačkom jeziku)

A380, u tvorničkim bojama (nova shema bojanja) - ovakva maketa (na njemačkom jeziku)

A380, u tvorničkim bojama (stara shema bojanja)

Sadržaj kutije (na engleskom jeziku)
Sadržaj kutije (na nizozemskom jeziku)
Kao gotova maketa

A380 u bojama Edelweissa sa rasvjetom, PE lopaticama motora i sa nogama glavnog podvozja izrađenim na tokarskom stroju - za prste polizat ! (u tri dijela, na engleskom jeziku)

Prvi dio
Drugi dio
Treći dio

A380 u bojama Qatar Airwaysa (na engleskom jeziku)

A380 u bojama Virgin Atlantica (na engleskom jeziku)

 

 

Tomislav Kralj