EA-6B Prowler

VAQ-135 Black Ravens

Last Ride

Authentic Decals

AD72-50 (1/72)

 

Mornarički Electronic Attack Squadron 135 (VAQ-81) "Black Ravens" je osnovan 1969. godine kao postrojba za elektronsko ratovanje i zračnu opskrbu gorivom zrakoplova sa nosača. Svoje djelovanje su započeli na zrakoplovima Douglas EKA-3B Skywarrior, a 1973. godine su opremljeni zrakoplovima Grumman EA-6B Prowler, koji su i tema ovog seta naljepnica. Black Ravens su 2010. godine započeli sa tranzicijom na najnovije Boeing EA-18G Growler, na kojima lete i danas. Povijest im obuhvaća mnoge operacije, od kojih su možda najznačajnije i najpoznatije Iranska talačka kriza, operacije u Zaljevu Sidra, operacije Desert Storm, Southern Watch, Northern Watch, Enduring Freedom, te Iraqi Freedom.

Naljepnice su otisnute klasičnom tehnikom na tankoj prozirnoj foliji, koje nema u velikom suvišku. Komplet oznaka dolazi za šest zrakoplova, od čega su tri u low visibility shemi - dva za Whidby Island NAS zrakoplove 2004. i 2010., te jedan sa USS Nimitza u Perzijskom zaljevu 2007.; te za dva high visibility CAG-a - jednog sa USS Nimitza u Perzijskom zaljevu 2007., te drugog stacioniranog u Fallon NAS 2009. i, sa malo izmjenjenim oznakama, na USS Nimitzu 2010. u San Diegu. Stencili su dani samo za jedan kompletan zrakoplov u low visibility shemi, sa dodatkom high visibility djela oznaka. Svi natpisi su otisnuti jasno i čitko, a sve oznake su otisnute precizno i u registru. Nema zamaknuitih djelova ni na najsitnijim oznakama.

Sheme bojenja i označavanja dolaze na jednom listu A4 formata, na kojem su s jedne strane sheme u boji sa bokocrtima svih šest zrakoplova, dok je na poleđini shema pozicioniranja stencila na svim projekcijama, te popis boja sa referencama na F.S., Humbrol, Model Master, Revell i Gunze Sangyo.

 

Napomena: naljepnice su skenirane u lošijoj kvaliteti zbog zaštite od kopiranja.

 

Ovaj set oznaka možda ne daje najatraktivnije Prowlere koje se može poželjeti, ali se mora priznati da je najkompletniji. Prekrasno otisnuti stencili, a i ostale osnovne oznake su, ako vam se ne sviđaju ponuđene oznake za Black Ravens, same po sebi dovoljan razlog za nabavku ovog seta. Isti takav set postoji i u mjerilu 1/48, a nedavno su izašli i novi setovi u 1/72 i 1/48 za EA-18G u bojama Black Ravensa.

 

Ocjena:

 

Još jednom zahvaljujem gosp. Degtyar Olegu iz Olimp Models Group na ustupljenim naljepnicama.

 

Tomislav Martan

 

Na stranicama Olimp Models Group možete vidjeti i druge proizvode brandova Olimp Models, Authentic Decals, Golden Age Hobby Kits i Olimp Resin Accessories.