F-18E Super Hornet

VFA-81 "Sunliners"

Authentic Decals

AD72-37 (1/72)

 

Mornarički Strike Fighter Squadron 81 (VFA-81) "Sunliners" svoju povijest piše od 50-ih, sa Grumman F-9F-8B Coguarima, te je nastavlja preko Douglas A-4 Skyridera, Vought A-7E Corsaira, McDonnell Douglas F/A-18C Horneta, da bi 2008. započeli prijelaz na sadašnje Boeing F/A-18E Super Hornete. U svojoj povijesti su svoje prvo borbeno iskustvo doživjeli u operaciji Desert Storm, te su od tada sudjelovali u gotovom svim značajnijim američkim borbenim operacijama: Deny Flight, Southern Watch, Deliberate Force, Enduring Freedom, te Iraqi Freedom.

Ovo su prvi setovi oznaka za "Sunliner" Super Hornete u bilo kojem mjerilu i dostupni su u 1/48 i 1/72. Otisnute su klasičnom tehnikom na tankoj prozirnoj foliji, koje nema u velikom suvišku. Komplet oznaka dolazi za pet zrakoplova, od čega su četiri u low visibility shemi za zrakoplove iz NAS Oceane od 2008. do 2010., te za high visibility CAG-a stacioniranog na USS Carl Vinson (CVN-70) u Atlantskom oceanu u veljači 2010. godine. Stencili su dani samo za jedan kompletan zrakoplov u low visibility shemi, sa dodatkom high visibility djela oznaka. Većina natpisa je otisnuta jasno i čitko, sa iznimkom djela low visibility oznaka na kojima je bijeli tekst, te nekih crvenih servisnih oznaka high visibility sheme sa najsitnijim natpisima, na kojima je tekst djelomično čitljiv (na setu u 1/72). Sve oznake su otisnute precizno i u registru. Nema zamaknuitih djelova ni na najsitnijim oznakama.

Sheme bojenja i označavanja dolaze na jednom listu A4 formata, na kojem su s jedne strane sheme u boji sa bokocrtima svih pet zrakoplova, dok je na poleđini shema pozicioniranja stencila na svim projekcijama, te popis boja sa referencama na F.S., Humbrol, Model Master, Revell i Gunze Sangyo.

 

Napomena: naljepnice su skenirane u lošijoj kvaliteti zbog zaštite od kopiranja.

 

I na kraju, obzirom na količinu oznaka, ovaj set daje mogućnost izrade jednog kompletnog "Sunliners" Super Horneta, od kojih je svakako najatraktivnija CAG-ova ptica. Osnovne oznake daju mogućnost izrade četiri od pet zrakoplova, no stencila ima dovoljno samo za jednog. Osim poteškoća sa čitljivošću nekih sitnijih stencila, naljepnice su izrađene vrlo kvalitetno i svakako će biti odličan dodatak za vašeg Super Horneta (iskreno, nabavku mojeg su potaknule baš ove naljepnice). Isti set je dostupan i u 1/48, na kojem su naljepnice razdvojene na dva lista, a obzirom da ih nisam imao prilike vidjeti uživo, vjerujem da su natpisi koji su problematični na setu u 1/72 puno bolje izvedeni. Također, najavljen je taj isti set i za mjerilo 1/32, no za sada još nije izašao.

 

Ocjena:

+

 

Još jednom zahvaljujem gosp. Degtyar Olegu iz Olimp Models Group na ustupljenim naljepnicama.

 

Tomislav Martan

 

Na stranicama Olimp Models Group možete vidjeti i druge proizvode brandova Olimp Models, Authentic Decals, Golden Age Hobby Kits i Olimp Resin Accessories.