AEROMASTER

F-16A/B FIGHTING FALCONS

48-498


Ovo je jedan od najzanimljivijih i najkompletnijih setova koje je američki Aeromaster izbacio na tržište.

Set je istražio i pripremio Ra`anan Weiss, jedan od osnivača izraelskog IPMS-a, te jedan od autoriteta kad je u pitanju Izraelsko Ratno Zrakoplovstvo. Napisao je i nekoliko knjiga koje se bave zrakoplovima u izraelskoj službi i aktivni je maketar.

Z naci, set je dobro istražen i pripremljen, te je vrlo opsežan ali ujedno i vrlo detaljan. Naravno, morao je dobiti odobrenje izraelskih obavještajnih službi, jer se sva izraelska vojna tehnika kvalificira kao vojna tajna i svi dokumenti, informacije i slike koje se objavljuju, bilo na webu ili štampano, mora proći provjeru i tek onda može u javnost.

Bez obzira na to, ovaj set dekala je autentičan i fotografije svih zrakoplova koji se pojavljuju u ovom setu mogu se naći u knjigi F-16A/B Netz koju su napisali Ra`anan Weiss i Yoav Efrati ( još jedan od autoriteta na polju izraelske vojne tehnike ). Knjiga je izašla u nakladi Isradecal Publications, koji su dosad izdali tri monografije izraelskih vojnih zrakoplova. Osim već spomenute o F-16A/B, izdali su još F-16C/D i nedavno A-4.

Dakle, na četiri stranice instrukcija, formata A4 u boji prikazani su profili 10 zrakoplova sa detaljnim objašnjenjima za svaki od njih. Od toga su 8 maskirnih, a dva su u sivoj američkoj shemi bojenja.

Osim toga, Aeromaster nam daje generičke brojeve i slova svih stilova koji su se ili se koriste na njihovim Netzovima. Davidovih zvijezda ima dostatno za 3 makete, jednako kao i stensila, od kojih također dobijemo 3 stila, jer su Izraelci stalno mijenjali stil brojeva i slova te stensila.

Tu su naravno i odgovarajući squadron bedževi, oznake kill-ova i crte za walkway-ove.

Dobijemo još i stensile za dopunske tankove za gorivo, što je vrlo pohvalno.
Inače, sva ta zavrzlama oko stilova i vrsta označavanja, objašnjena je na instrukcijama, tako da ne morate brinuti.

Instrukcije su vrlo pregledne i uredno urađene. Na njima je još i tablica sa imenima zrakoplova za First Jet Squadron IAF-a, imena i brojevi dati su na hebrejskom i kraj njih je prijevod na engleski, tako da možete napraviti bilo koji zrakoplov iz First Jet Squadrona, niste ograničeni samo na one koji su prikazani u profilu na instrukcijskom listu.

Dekali su tanki, vrlo dobrih boja i u savršenom registru.

Sve u svemu, ovaj set je kao stvoren za svakog obožavatelja Izraelskog Ratnog Zrakoplovstva, jer je vrlo kompletan i profesionalan i daje vrlo velik izbor ranih Fighting Falcona, tj. Netza.

Set nije jeftin, cijena preko Squadron Mail Ordera je 8,5 US$, ali vrijedi svake lipe.

Visoko preporučam.


Nikola Pentić