"Stalin's Eagles in Yaks II."

Yakovlev Yak-9

 

AML 72004

1/72

 

Jak-ovi su jedno od nedovoljno istraženih područja u maketarskom svijetu, te su u malom mjerilu i relativno slabo zastupljeni. Mnogi od nas se doduše sa sjetom sjeća Micro ZTS-ovih Jakova 1 kojima su u neka davna vremena muku mučili. Danas situacija nije puno bolja što se samih Jakova tiče, jer na tržištu uz tog starog (do sada već nekoliko puta recikliranog) Jaka 1, Hasegawinog gotovo nenabavljivog Jaka 3 postoji još i nekoliko Jakova 9, koji u svojim pakiranjima nažalost daju vrlo siromašne i grube oznake. E, pa za sve nas koji muku mučimo sa nabavkom naljepnica za 9-ke evo i male pomoći.

U setu dolaze oznake za 4 zrakoplova i to:

- Jak-9 - Guard Captain Denčik Nikolaj Fedorovič (19 pobjeda + 3 grupne), 64. GIAP, 4. GIAD, baza Ljutkino kod Velike Luky, 2. Pribaltički front, zima 1943.
- Jak-9 T-37 - Major Stepanenko Ivan Nikitovič (službeno 33 pobjede i 8 u grupi, neslužbeno 70 pobjeda i 13 u grupi - u ovom zrakoplovu je postigao 15 pobjeda), zapovjednik 2. AE, 4. KIAP, Brjanski front, proljeće 1944. (ovaj zrakoplov je naoružan sa 37mm NS-37 topom i dvije 12,7 mm UBS strojnice)
- Jak-9 - Major Stepanenko Ivan Nikitovič (službeno 33 pobjede i 8 u grupi, neslužbeno 70 pobjeda i 13 u grupi - u ovom zrakoplovu je postigao 17 pobjeda), zapovjednik 2. AE, 4. KIAP (postrojba odlikovana redom Crvene zastave), 185. IAD, Brjanski front kod Orela, ljeto 1943.
- Jak-9 T - Guard Captain Vetrov Ivan Ivanovič (12 pobjeda), zapovjednik 1. AE, 66. GIAP, 4. GIAD, aerodrom Anichovo, 1. Pribaltički front, svibanj 1944.

Ove naljepnice su AML-ova ranija proizvodnja, te nije posve jasno tko ih je tiskao (moguće čak i sam AML). Otisnute su solidno, barem što se osnovnih oblika i boja tiče. Problematični su amblemi koji izgledaju dosta grubo i pojednostavljeno. Zvijezde (uključujući i one za oznake pobjeda) su otisnute sa lagano nazubljenim i čak na mjestima razmazanim rubovima, no to se relativno lako može popraviti obrezivanjem, ili uzimanjem istih iz drugih setova. Isti je slučaj i sa natpisima "Za rodinu", crvenim brojevima 04, te bijelim brojevima 3 sa crvenim obrubom, no tu je obrezivanje i popravljanje malo teže. Bijele naljepnice su otisnute oštrije. Nadalje, na većini je naljepnica (ne i zvijezde nacionalnih oznaka) popriličan suvišak filma, koji je usprkos tankoći preporučljivo obrezati. Stencili su svi crveni, što naravno za sobom povlači nazubljenost i razmazanost rubova, no natpisi (barem oni veći) su usprkos tome čitljivi. Stencila je dovoljno da se izrade sva četiri zrakoplova.

Uputa za bojanje i postavljanje naljepnica dana je za svaki zrakoplov dana u sve četiri projekcije. Boje su dane sa približnim nazivima, tj. sa nazivima približnih boja za svaku od pojedinih shema (što je i jasno naznačeno ispod svake sheme), te se ostavlja maketaru da istraži ispravnost nijansi.

Isti takav set AML radi i u mjerilu 1/48 (48 001), koji u novoj verziji dolazi sa 12 dijelova u resinu.

 

Obzirom na kvalitetu naljepnica koje uglavnom dolaze u maketama Jakova 9 u 1/72, ovo je, usprkos navedenim manama, dobrodošao set za atraktivne Jakove asova.

Ocjena:

+

 

Tomislav Martan