Hors Serie Avions No.1

L`AERONAUTIQUE NAVALE FRANCAISE


de septembre 1939 a juin 1940

Kao prvo, ni uz najbolju volju nisam uspio saznati kad je knjiga izdana, jer toga podatka u knjizi jednostavno nigdje nema !?
No, nije ni bitno, jer je knjiga izuzetna. U mekom je uvezu, formata A4, sa koricama u boji.


Na 113 stranica nalazi se uz tekst na francuskome i više od 170 crno-bijelih fotografija, jedna karta Francuske i Alžira sa svim bazama koje je Aeronavale koristila u tom razdoblju.


Dalje, nalazimo još i 5 tabela sa svim tipovima zrakoplova koji su se koristili, njihovim postrojbama, bazama i zapovjednicima. Jedna od tabela je i ona sa popisom zračnih pobjeda koje su ostvarili francuski mornarički piloti, zajedno sa tipom zrakoplova, postrojbom u kojima su letjeli, mjestom i datumom borbe, te tipom zrakoplova koje su srušili.


Tekst je, kao što sam već napomenuo na francuskome, što je i nije nedostatak i obrađuje prvo stanje Mornaričkog Zrakoplovstva na početku, odnosno pri objavi rata. Dalje imamo raspored postrojbi i mobilizacije, objašnjenje organizacije Aeronavale i sustava označavanja i bojenja postrojbi.


Tekst se dalje bavi svakom postrojbom posebno i to po kategorijama u koje spadaju : izviđači, bombarderi, lovci, torpedni zrakoplovi, školski zrakoplovi, zrakoplovi na brodovima te razni VIP i kurirski zrakoplovi. Kao što vidite, knjiga je krcata podacima i dokumentima, te izvrsnim fotografijama svih tipova zrakoplova koji su bili u službi.


Kao zanimljivost mogu izdvojiti operativne fotografije tada jedinog francuskog nosača zrakoplova "Bearn" i njegovih Vindicatora. U knjizi se nalazi fotografija jedinog maskirnog francuskog Vindicatora iz eskadrile AB1. Na samom kraju knjige nalazi se još i 39 profila u boji koji prikazuju određene tipove zrakoplova Aeronavale.


I to je to. Knjiga je stvarno pravi dragulj za ljubitelje Aeronavale ( kao što sam ja ) i usprkos tome što je na francuskome, predstavlja odličnu referencu. Nije jeftina, mislim da je cijena oko 250 FF, a i teško ju je nabaviti van Francuske, što je zaista šteta. Ja sam svoj primjerak dobio relativno jeftino, jer nije bila nova. Toplo preporučam.


Nikola Pentić