AZUR 1/72

V-156 VINDICATOR


Ovo je šesnaesta po redu maketa ovog češko-francuskog proizvođača i izašla je na tržište prije otprilike godinu dana.

Malo o povijesti:

40 primjeraka V-156F naručeno je od strane Aeronavale u Veljači 1939. Od američke verzije razlikovali su se po armaturi kokpita, Darne 7,5 milimetarskim strojnicama, zračnim kočnicama i francuskim nosačima za bombe. Koristile su ga dvije eskadrile: AB1 i AB2. U svibnju 1940 sudjelovali su u borbama protiv Nijemaca na sjeveru Francuske, kao i protiv Talijana u Lipnju. Samo je 8 zrakoplova preživjelo nakon što je potpisana kapitulacija.

Maketa:

Kutiju krasi odličan crtež dvaju Vindicatora u napadu na njemačku podmornicu. Unutar kutije nalazi se 40-tak dijelova u svijetlo-sivoj plastici, 17 dijelova u resinu, 6 fotojetkanih dijelova, te dvije vacuform kabine. Plastični dijelovi su "short run" sa fino ugraviranim panelnim linijama i sa upuštenim zakovicama na mjestima gdje trebaju biti. Imitacija platna, tj. rebara na trupu i krilima je fino izvedena. Ostali detalji su ok, mooožda malo "premekani", ali ništa strašno. Kokpit zadovoljava, sa bočnim cijevnim armaturama, podom, dva sjedišta, instrumentnom pločom, koja je gravirana, nosačem za strijelčevu strojnicu, te loop antenom. Palice za pilota i strijelca su iz resina, jednako kao motor, nosači za bombe i bombe, te horizontalci koji su drugačiji na francuskom Vindicatoru. Oni su imali manje horizontalce od američkih koji su također u kutiji, ali se dakako ne koriste za ovu inačicu.

Resinski dijelovi su fino izlijevani, bez ostataka lijevanog materijala. U resinu još dobijemo i nosni usisnik, koji je dan i u plastici, ali je potpuno krivog oblika. Ovaj resinski je ispravak. Resinski su još i umeci za krila na mjestima gdje su smještene zračne kočnice i na koje još dolaze fotojetkane rešetke koje predstavljaju zračne kočnice. Dvije vacuform kabine su odlične sa jasnim rešetkama i vrlo su prozirne. Dekali su od Propagteam-a, znači odličnih boja i naravno u savršenom registru. Dobijemo opciju za dva zrakoplova iz eskadrile AB1. Jedan je sivi, u standardnoj svijetlo sivo-plavoj shemi, a drugi je jedini maskirni Vindicator u francuskoj službi.

Zaključak :

Jedna lijepa mala maketa oko koje se vrijedi potruditi. Ono što nam Azur daje je više nego dobra osnova da napravimo vjernu i lijepu repliku francuskog Vindicatora. Preporučam maketarima sa iskustvom u radu sa "short run" maketama.

Cijena makete je oko 100 kuna sa poštarinom iz australskog NKR-a.


Nikola Pentić