Rising Decals

Balkanski Morani Ms-406

1:72

 

 

Slučajno sam naletio na ovaj set dekala i, iako radim samo Češkoslovake, Čehe i tome slično, vrlo sam se ugodno iznenadio. Prvo – netko izvan Hrvatske je napravio dekale na tako "opskurnu" temu; drugo – nije to napravio "ofrlje", nego se potrudio napraviti maksimalno moguće točno, a dao je i NDH i partizansku shemu; treće – radi se o jednom od mojih omiljenih zrakoplovnjaka... A i veza sa Česima je ipak prisutna – dekale je izdala češka firma "Rising decals".

Set sadrži dekale za dva zrakoplova (2305 i 2308), s mogućnošću izbora 3 varijante (zrakoplov 2308 je moguće napraviti sa oznakama NDH i sa partizanskim oznakama). Sve sheme su bazirane na RLM71/02/65 kombinacijama boja, što nije 100% dokazivo, ali je svakako najvjerojatnija mogućnost.

MS-406 (2305) – Kamuflažna shema odgovara shemi objavljenoj u knjizi "Zrakoplovstvo NDH" (Frka/Novak/Pogačić), osim što je ovdje raspored boja spinera drugačiji: bijela zauzima 1/3 "kružnog isječka" (gledano od naprijed), a zelena 2/3.

MS-406 (2308) – U slučaju ovog zrakoplova, situacija je malo manje jasna i najbolje što se moglo učiniti jest kompilirati dostupne podatke i koristiti se analogijom. Na setu je taj zrakoplov predstavljen sa dvije moguće varijante bojanja – jedna gotovo potpuno odgovara zrakoplovu "2305" i ima "točkasti" prednji dio trupa, dok druga mogućnost uključuje "valovite" crte na prednjem dijelu trupa. Ono što je problematično jest da je zadnji dio trupa u oba slučaja obojan jednoliko (RLM02), a fotografija tog zrakoplova u knjizi "Zrakoplovstvo NDH" (Frka/Novak/Pogačić) pokazuje zadnji dio trupa prekriven "valovima". Međutim, budući da se radi o "nejasnoj" fotografiji zrakoplova prekrivenog snijegom, moguće je da se i ne radi o "valovima". Crtež u boji u istoj knjizi prikazuje "2308" u RLM 74/75/76 shemi, sa "valovima" preko kompletnog boka trupa, a spiner je nedefiniran. Fotografija u knjizi "Croatian Aces of World War 2" (Savić/Ciglić – Osprey) koja navodno prikazuje zrakoplov "2323" također ukazuje na "svijetli" zadnji dio trupa (kojem je osnova RLM65 ili RLM76), dok profil tog zrakoplova u istoj knjizi ima zadnji dio trupa obojan u RLM02. Očito je da je autor dekala povukao analogiju zrakoplova "2308" i "2323", jer je predvidio "spiralni" spiner. Nažalost, oslonio se više na Ospreyev profil (a Ospreyevi profili su najčešće tek nešto bolji od razine slikovnice), nego na fotografiju. Autor dekala navodi da je pilot Sulejman Selimbegović upravo na "2308" oborio njemački Junkers W-34 (dane su pretpostavljene partizanske oznake na istoj kombinaciji boja), dok je u Osprey-u navedeno da je Suljo letio "2323".

Bilo kako bilo, nemoguće je utvrditi što je istina i lijepo je što na sastavnici piše da se radi o najvjerojatnijim i pretpostavljenim kombinacijama boja i oznaka. Dekali sadrže 5 šahovnica (2 za vertikalac, 2 za donju stranu krila i 1 za gornju stranu krila), serijski broj (2005 u komadu i odvojeni broj 8), 4 partizanske oznake za krila (crvena zvijezda na bijelom krugu), partizansku oznaku za vertikalac, crnu "spiralu" za spiner i oznake za krakove propelera. Savršeno su otisnuti i čine se dosta tankima. Srednja crta na broju 3 je nešto kraća nego što prikazuje fotografija, no to nije problem ispraviti. Bez obzira na to jeste li zadovoljni shemama bojanja za "2308" koje su dane na sastavnici ili imate neku drugi ideju, dekali pružaju dobru mogućnost izrade ovog atraktivnog "balkanskog egzota".

Damir Stanzer