Member of International List of Scale Model Related Web Sites

 

 

 

 

Black Lion Decals

Yugoslav Army WW2

1/72

72018

 

Kako sami osnivači nizozemske firme Black Lions Decals-a kažu: "Firma je osnovana jednostavno zato, jer su trebali neke naljepnice, te ako ste ikada kupili jednu od onih prekrasnih ali skupih resinskih maketa i pitali se gdje je proizvođač zametnuo naljepnice, znat ćete točno o čemu je riječ." Iz toga vam odmah može biti jasno da se bave uglavnom rijetkim i neuobičajenim subjektima, što je i vidljivo iz liste proizvoda sa njihovih stranica.

Maketarska populacija sa interesom za povijest oklopa u Jugoslaviji u Braille-ovom mjerilu (1/72) napokon dolazi na svoje pojavom ovog, novog proizvođača naljepnica. Naime, u svoju stalno rastuću paletu proizvoda ubacili su i dva seta koji obrađuju naše područje kroz povijest: 72018 - Yugoslav Army WW2 i 72019 Yugoslav Army 1945-89. Iz praktičnog razloga posjedovanja ovog prvog, fokusirati ću se na njega.

Set 72018 obuhvaća samo drugi svjetski rat, tj. konkretno dva vozila Kraljevine Jugoslavije (Renault FT-17 i Renault R35), te devet partizanskih vozila (M3A3 Stuart, M8 Stuart, Stuart PAK i Stuart FLAK, AEC, M7 Priest, te tri T-34/85). Naljepnice dolaze na listu papira 9 x 5,5 cm i otisnute su jednom komadu tanke i prozirne folije, tako da svaka naljepnica zahtijeva izrezivanje i obrezivanje prije lijepljena. Sveukupno se u setu nalazi 33 oznake. Za naljepnice se sheme pozicioniranja i bojenja (tj. barem opisi) može pronači na internet stranici proizvođača, a za daljnje reference uvelike pomaže knjiga Dinka Predoevića - Oklopna vozila i oklopne postrojbe u drugom svjetskom ratu u Hrvatskoj. I. dio - Saveznička oklopna vozila, u izdanju nakladničke kuće Adamić.

Dakle, bacimo se malo na naljepnice. Tisak je odličan kada je crna boja u pitanju, no nažalost nje ima jako malo: na natpisima koje naljepnice su za koje vozilo, te na natpisu "ZA ZAGREB" (M3A3) i "JURIS ZA ISTRU" (AEC). Da, dobro je napisano: juris. Nažalost, nizozemci očito nisu uspjeli nabaviti font slova koji sadrži i š... Bijela je također poprilično dobra, a posebice su dobri bijeli natpisi: "NA BERLIN" (T-34/85), "ZA KRALJA I OTADŽBINU" (ćirilično, R35), te serijski brojevi za FT-17 i brojevi za T-34/85. Na ostalim bojama, dakle plavoj i posebice crvenoj je vidljiv raster. Nadalje svi rubovi crvene boje su nazubljeni. Žuta boja amblema za FT-17 i R35 je blago rečeno katastrofalna, obzirom da je otisnuta sa dijagonalnim crnim linijama.

 

Ovako to izgleda na stranicama Black Lion Decals-a:

 

A ovako to izgleda u stvarnosti:

 

 

Sheme

 

 

Sve u svemu, za 4,50 EUR, koliko taj set košta kod proizvođača, dobije se set naljepnica za nekoliko interesantnih vozila iz naše povijesti. No, sam izgled naljepnica, a pogotovo polja crvene boje ne ulijeva preveliko povjerenje u izgled konačnog rezultata.

 

Tomislav Martan