ITALERI

CANT Z.501 GABBIANO


1:72 Scale No. 112


Cant Z.501 je prvi puta poletio u Veljači 1934. godine. U Listopadu iste godine postavio je novi svjetski rekord, preletjevši 4930 km. Slijedeće su godine Francuzi oborili taj rekord, ali je Gabbiano ponovno uzeo taj rekord sa daljinom od 4930 km. Zrakoplov je u operativnu uporabu u Regia-iAeronautici ušao 1936. i ostao u uporabi sve do 1950. kad je i zadnji primjerak povučen i razrezan.

MAKETA:

Maketa se sastoji od 102 dijela iz sive plastike, 20 dijelova iz prozirne plastike te nezaobilaznih naljepnica.

Plastični dijelovi imaju izbočene panelne linije, ali su vrlo fine i tanke. Detalja ima dovoljno, odnosno toliko koliko ih je bilo i na pravom zrakoplovu, koji je bio dosta jednostavan izvana (krila su bila drvena, dok je trup bio metalan). Kontrolne površine imaju na sebi imitaciju platna, koja je možda malo prenaglašena, sto se jednostavno i brzo može ispraviti pomoću malo brusnog papira. Kokpit je bazičan, sa podom, dva sjedišta , dvije upravljačke palice i instrumentnom tablom, ali ni ne treba biti puno bolji, jer se ionako neće vidjeti kroz poklopac kabine. Dobijemo i dva pilota.

Gabbiano je imao vrlo kompliciran sustav upornica i nosaca krila i motora, što je i na maketi lijepo reproducirano, ali biti će potrebno PUNO opreza i strpljenja da se to sve sklopi kako treba. Posebno se to odnosi na krilo. Naoružanje se sastoji od dvije strojnice u pokretnim kupolama na nosu, leđima trupa i leđima gondole motora, te dvije bombe. Ispušne cijevi motora su pune i njih treba izdubiti.

Prozirni dijelovi su dosta debeli, ali čisti. Jedina alternativa je vacuumformiranje novih preko onih koje daje Italeri. Naljepnice su nove Italerijeve, što znači da su dosta tanke, dobrih boja i u registru. Nove zato jer je ovo reizdanje ove makete, a u zadnjih nekoliko godina, Italeri je znatno podigao kvalitetu dekala koje daje u kutijama. Opcije dekala su za tri talijanska zrakoplova.

I na kraju :

Ovo je jedina maketa ovog zrakoplova u bilo kojem mjerilu i Italeri je napravio korektan posao. Uz malo više pažnje nego inače, zbog kompliciranih upornica, moguće je napraviti lijepu umanjenu kopiju ovog interesantnog hidro-zrakoplova. Preporučam iskusnijim maketarima.

 

Ocjena:

Nikola Pentić