Amblemi

Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva

 

Mića

1/48

 

Srpski proizvođač naljepnica za makete,meni poznat samo pod imenom Mića prije par godina izbacio je na tržište set amblema Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva iz ere zapadne tehnike (50-60 godine prošlog stoljeća). Set se sastoji samo od raznih amblema i nije moguće samo s njime kompletirati oznake za bilo koji zrakoplov, ali je moguće pomoću njega napraviti neki od zrakoplova za koji nitko ne radi oznake.

Set se sastoji od jedne table naljepnica i svaki amblem se sastoji od dva dijela. Bijelog kruga na koji se stavlja crni detalj. Sam set je izgleda premazan tekućinom kako bi se napravio film nosač za naljepnice. Nažalost u toj tekućini je ostalo zarobljeno dosta nečistoća i to je ujedno najveća mana seta. Problem je posebno izražen na bijelim krugovima. Iako ih ima puno gotovo da nijedan nije upotrebljiv, tako da bih preporučio bojenje krugova i lijepljenje naljepnice s detaljima na to jer je taj dio oznake ipak puno bolje izveden. Također ova tehnika izrade znači i da je cijeli set u jednom komade filma za naljepnice pa je potrebno svaku oznaku pažljivo izrezati prije upotrebe.

U setu se dobivaju oznake za:

- F-86E(M) Sabrea (Pelikan i Morski pas),
- F-86D Sabre Doga (bjeloglavi sup u dvije verzije s raširenim i skupljenim krilima te dabar),
- F-84G Thunderjet (Crna pantera i bijeli grom sa manevara)
- C-47 Dakota (Crni labud)

Osim ovih oznaka dobivaju se i amblemi remontnih zavoda „Moma“ i „Zmaj“. Znak remontog zavoda „Moma“ je solidno napravljen što se ne može reći i za znak remontnog zavoda „Zmaj“

Upute za upotrebu su u biti preuzeti crteži iz časopisa Yuvam Bilten i osim objašnjenja za koji avion je koji amblem te pripadajuću mu shemu bojenja sadrži i kratki popis Humbrolovih boja kao prijedlog za bojenje shema JRZ-a

Iako je set loše kvalitete štampe nudi neke oznake koje do sada nijedan proizvođač oznaka nije ponudio u nekom od svojih setova. I dok je npr. u slučaju F-84G Thunderjeta puno bolje posegnuti za „crnom panterom“ u izvedbi FlightDecsa ili Lift Herea, oznake za C-47, F-86E ili neke od ponuđenih opcija za F-86D za sada nitko nije izbacio pa će onome tko želi baš neki od ovih aparata ovaj set dobro doći.

Ocjena:

-

 

Tomislav Bošnjaković