Eduard 1/48

Jakovljev Jak-3 "Normandie-Niemen"

Kit No. 8029

 

Jak-3 jedan je od najljepših, ako ne i najljepši klipni zrakoplov.

Nastao je iz nekoliko pokušaja da se olakša lovac Jak-1. Iako izrađen od drveta i slabo naoružan bio je brz (max 646km/h) i pokretljiv.

Dodjeljivao se ispočetka samo boljim pilotima, a kasnije su njime opremane i cijele jedinice. Zrakoplov je bio toliko "opasan" da je stožer Luftwaffe uputio krajem 1944 godine svim svojim pilotima da "izbjegavaju blisku borbu s novim Jak-om koji nema hladnjak ispod nosa i štap antenu".

Eskadrila "Normandie-Niemen" postrojba je francuskih pilota koji su se borili na Istočnom Frontu. Isprva se zvala samo "Normandie", no iskazala se pri forsiranju rijeke Njemen pa joj je počasno dodano i ime rijeke u naziv.

Eskadrila je dala mnoštvo zračnih aseva. Nakon rata vratila se u Francusku, a J.V. Staljin im je poklonio njihove zrakoplove.

I bivša Jugoslavija je posjedovala nekoliko desetaka lovaca Jak-3.

Maketa spada među prve Eduard-ove makete izrađene klasičnim injekcijskim prešanjem (umjesto Short Run-om). Postoji više izdanja ove makete - obično, Profi-pack (s metalnim i resinskim dijelovima) te nekoliko izdanja s posebnim oznakama, kao što je ovo.

Sastoji se od 61 dijela. Panelne linije su urezane, a pokrov kabine dan je u otvorenom i zatvorenom položaju. Krakovi elise zasebni su dijelovi.

Dimenzijska i konturna točnost makete je više nego zadovoljavajuća.

Jedina zamjerka ide lošim ispušnim cijevima hladnjaka ulja ispod trupa.

Dekali su dati za četiri zrakoplova:

  • bijeli "5" Roger-a Sauvage-a (16 pobjeda)

  • žuti "40" Maurice-a Armager-a

  • dvostruka "0" Louis-a Delfino-a

  • bijeli "12" S. Phalle-a

 

Također je dana i korekcija dekala. Dekale je izradio Propagteam i jako su tanki.

Uglavnom, jednostavna maketa koju od srca preporučujem svima, pa i početnicima. Jedini problem je cijena, pa je probajte naći u Madžarskoj ili sl. do 150kn.

Literatura:

  • Pilotski uput za Jak-3 izdanje iz 1946.

  • AERO magazin 1/90

 

Vedran Kalamiza