Fujimi WA 23

Pz.Kpfw. I Ausf. B

Fujimi SWA 27

Panzer jager I 4,7cm PAK

 


Pz.Kpfw. I Ausf. B, tj. LaS Maybach, odnosno Sd Kfz 101, bio je nastavak razvoja Njemačke tenkovske industrije, tj. poboljšana inačica Pz.Kpfw. I Ausf. A. Osnovna je razlika bila dulje tijelo tenka, koje je bilo posljedica ugrađenog novog, jačeg (Maybach NL38TR umjesto dotadašnjeg Krupp M305) motora u Ausf. B. Proizvodnja Ausf. B je započela u kolovozu 1935., te je trajala do svibnja 1937. godine, te ih je u tom razdoblju proizvedeno 675 komada. Taj je mali tenk raspodijeljen po svim postojećim tenkovskim postrojbama od 1935. do 1940. Od druge polovice 1940. do rane 1941. je povlačen iz uporabe, te ih je do vremena napada na Rusiju u uporabi u tenkovskim regimentama bilo samo 74. Bio je upotrebljavan kao oklopno vozilo zapovjednika satnija i bataljuna Panzerjägerabteilung-(Sf) (bataljuna lovaca tenkova naoružanih samovoznim protuoklopnim topovima ugrađenim na oklopna vozila Njemačke proizvodnje). Krajem 1943. je prema izvješćima i primjedbama zapovjednika Pz Jäg Abt prihvaćeno da je Ausf B potpuno nepodoban kao zapovjedno vozilo.


4.7cm PaK(t) (Sf) auf Panzerkampfwagen I Ausf. B
, tj. Panzerjäger, je razvijen kako bi pružio samovoznim protuoklopnim topovima oklopnu zaštitu. To je bila prva od mnogih Njemačkih preinaka standardnih tenkovskih podvozja, kako bi se Panzerjäger-ima dala pokretljivost uporabom inače neupotrebljivih vozila. Proizvodnja ovih vozila je započela u ožujku 1940. i to tako da su postojećim Pz.Kpfw. I Ausf. B skinuti kupola i krov nadgrađa, te umjesto njih montirani nepomičan oklop od ploča, te stalak sa 4.7cm PaK-om i modifikacijom usisnika zraka na prednjem dijelu stražnjeg nadgrađa. Ukupno je do veljače 1941. konvertirano 202 komada Pz. Kpfw. I Ausf. B na Panzerjäger standard. Panzerjäger je bio raspoređen u 5 Heeres Pz. Jäg. Abt. (protuoklopna odjeljenja kopnene vojske). Prva operativna uporaba mu je bila u Belgiji i Francuskoj, a povučen je iz uporabe krajem 1943., po sudjelovanju u svim značajnom kampanjama.

Tehnički podaci:

Dužina: 4,42 m
Širina: 2.06 m
Motor: Maybach NL38TR
Max. brzina: 40 km/h
Radijus: 170 km / 140 km Panzerjäger
Naoružanje: dva 7,92mm MG13 / jedan 4,7cm PaK (t) L/43,4 Panzerjäger Makete su u osnovici identične, s razlikom jednog okvira dijelova koji sadrže nadgrađe, naoružanje i figure posade. Panzer se sastoji od 75 dijelova, dok se Panzerjäger sastoji od 78 dijelova, od kojih se neki koriste opcionalno. Unutrašnjost na maketi Panzera nije izrađena, što i ne predstavlja problem jer se ista i ovako ne vidi, dok je kod Panzerjägera dan jedan dio koji predstavlja vozački odjeljak vozila, ali bez nekih većih detalja (dano je samo sjedalo, dio transmisije, te par detalja ovjesa). Kupola kod Panzera se može sastaviti otvorena, te je stoga i naoružanje izrađeno solidno detaljno, kako bi bilo vidljivo izvana, ali bez rupa za hlađenje na cijevima. Kod Panzerjägera je, pak dan top iz 4 dijela koji su izrađeni solidno detaljno, obzirom na mjerilo. Površinski detalji su na oba vozila izrađeni jednako detaljno i vrlo točno. Jedina veća zamjerka na obje makete odnosi se na gusjenice, koje su, nažalost, vinilne i time malo predebele. Tu je, naravno, problem spajanja istih kako se ne bi vidio spoj, što je, opet naravno, nemoguće.

Dimenzije maketa su unutar 1mm točnosti, što je koliko-toliko raspoređeno, te samim time manje izraženo:

- dužina: 4,51 m (5,93 cm)
- širina: 2,04 m(2,68 cm) Dijelovi su kvalitetno izrađeni, sa malo ostatka od lijevanja, te su lijepo detaljirani (obzirom na mjerilo).

Tu dolaze i tri, tj. dvije (kod Panzerjägera) lijepo izrađene figurice. U obje makete dolazi i 7,5cm PaK 40, koji je izrađen iz 12 dijelova (+ još jedan par različitih kotača) i razina detalja mu je kao i kod cijele makete - zadovoljavajuće visoka.
Kotači su izrađeni točni, sa zamjerkom centriranja gornjih potpornih kotačića. Naljepnice su tipičan Fujimi, znači malo predebele (tu nastupa puuuno Super Sol-a i Super Set-a, ili nečeg sličnog), koje su vrlo bogate u odnosu na prije recenzirani StuG. III Ausf. G, te je moguće napraviti po 3 različite inačice svakog od vozila. Sastavnica je i više nego solidna za sklapanje makete, te su čak dane i fotografije nekih detalja Panzera, tj. PaK 40 na sastavnici od Panzerjägera (da, nažalost, nema fotografija Panzerjägera).

Ukupan dojam je da su ovo jako lijepe makete, koje ne zahtijevaju previše truda za sklapanje "iz kutije", no kao i na svim maketama, može se doraditi mnogo detalja, koji će samo podići opći dojam maketa.

Ocjena maketa:

+

(obavezno kupiti)


Za recenziju korištena literatura:

- Arms and Armour: Encyclopedia of German Tanks of World War Two, P. Chamberlain & H. Doyle (18-25)
- Modelist-Konstruktor -Panzer I