Mig-21

Fujimi 1/72

 

 

Prve impresije

Prvi susret sa Fujimijevim kitom je susret sa njegovom kutijom. Kutija je tipično japanski luksuzna – glatka, sjajna i ogromna. Provjerio sam zapremninu kutija svih Migova 21 u mjerilu 1:72 koje imam i u toj je borbi Fujimijeva kutija sa oko 3,3 L definitivni pobjednik (Revell (Mig-21F-13) – cca 2,9 L, Bilek – cca 2,5 L, svi ostali - cca 1,5 L). Na naslovnoj stranici kutije je prekrasna slika njemačkog Miga-21 u letu iznad najromantičnijeg njemačkog dvorca Neuschwainsteina, nešto sitnog teksta o autorskim pravima, ali nema naslova. Informacija o tipu zrakoplova je dana na boku kutije i ona glasi: "Mikoyan Mig-21MF German MIG".

Nakon otvaranja kutije slijedi pozitivan šok: u kutiji se nalazi 5 spruea od sive plastike i jedan sprue od prozirne plastike, sve skupa preko 90 dijelova (naspram cca 70 kod Revella i 50-55 kod svih ostalih). Linije panela su fino urezane, pomične površine krila su dane zasebno, poklopac cockpita je dvodjelni, podrupna kočnica i "hrbat" trupa su dani zasebno, postoji mnoštvo sitnih dijelova, sve je čisto (bez viškova plastike). Sve upućuje na budući užitak u radu.

Svakome tko je imao doticaja sa Bilekovim Migovima-21 se, nakon nekog vremena, neki dijelovi ovog kita učine poznatima. Pažljivija usporedba rješava zagonetku – Bilek je u izradi svojih Migova prekopirao od Fujimija izvrstne kotače, prednji stajni trap, unutrašnjost prednjeg stajnog trapa, ne baš savršeno sjedalo... Oba kita su slična i po dubini urezanih linija i po činjenici da je vertikalno kormilo naznačeno blagom urezanom linijom umjesto da je urezano realnije (jače) ili dano odvojeno (šteta, Fujimi je mogao napraviti isto što i sa krilima).

Koja je to verzija?

Fujimi je malo "pojednostavio stvar". Činjenica da je "hrbat" trupa dan zasebno je mogla biti iskorištena tako da se u MF kutiji nađe MF-ov hrbat (uži), a u kutiji bis verzije širi. No, Fujimi je očito zasebni hrbat predvidio samo za ranije verzije (PFM), a sprue sa hrptom za MF i bis je zajednički (uključuje još i vertikalac, te neke sitne dijelove). Interesntno je da na rubu tog spruea stoji pločica sa gravurom "MF, bis", dok se sa unutarnje strane hrpta i polovica vertikalca nalazi samo gravura "bis". Bilo kako bilo, hrbat ne samo da je "bis", nego i više od toga. Naime, i od tog bis-ovog većeg hrpta (u 1:72), Fujimijev je i viši i širi za gotovo 1 mm. No, mislim da se na to može zažmiriti u slučaju izrade bis-a. U slučaju želje za izradom MF verzije (kao što sugerira naslov na kutiji), taj problem postaje zamršeniji – hrbat s može prepiliti na pola, malo suziti i sniziti obje politke, pa ih ponovno zalijepiti. S druge strane, veliki kotači su MF-ovi (felga sa 6 nepravilinih rupa), što nije problem prepraviti u slučaju izrade bis-a (bis-ova felga je jednostavnija).

Sve u svemu – to je više bis nego MF.

 

Detalji

Sitni dijelovi su ono po čemu se ova maketa najviše razlikuje od ostalih maketa Mig-21 u 1:72. Izliveni su izvrstno (najbolje od svih maketa), nisu predimenzionirani i ima ih više nego na svim ostalim maketama. "Noge" stajnih trapova nisu samo "štapići" nego imaju neki reljef, prednji stajni trap ima odvojen kotač i "vilicu", kotači imaju ispravne dimenzije, unutrašnjosti stajnih trapova su jako dobre, poklopac kutije za glavni kotač nije savršen, ali ima najbolji reljef od svih maketa.. Dosta je toga Bilek prekopirao, ali je to tamo za nijansu lošije (zbog short-runa). Cockpit je malo lošiji (nije skroz točan, nema bočnih detalja..), ali još uvijek detaljiraniji od svih ostalih maketa. U svakom slučaju je dovoljno uvjerljiv za zatvoreni poklopac, a ako se malo doradi, može ispasti izvrstan. Nos trupa je vrlo uvjerljiv – ne treba ništa stanjivati (što je slučaj sa ostalim maketama). Dodatnu atrakciju ove makete, pogotovo za mlađe maketare, predstavlja figura pilota. Nisam siguran da je najtočnija, ali su ruke i glava dani zasebno, a sve je skupa vrlo čisto i detaljno izliveno...

 

Što je loše na ovoj maketi?

Čuo sam glasine da je ova maketa dosta dimenzijski netočna. Ono što sam zaključio nakon usporedbe sa crtežima je da maketa jest netočna, ali ne tako da se ne bi moglo u njoj uživati, a da na kraju ipak ispadne uvjerljiv Mig-21 u 1:72.

Duljina i raspon krila nisu problem. Jedan ili dva milimetra razlike se na gotovoj maketi uopće ne primijećuje. Ono što jest problem je visina stajnih trapova, oblik, veličina i kut horizontalaca, te već spomenuti problem predimenzioniranosti hrpta, koji onda povlači za sobom i veličinu i oblik prozirnog poklopca cockpita. "Noge" stajnih trapova su zaista znatno previsoke (2-3 mm!), no to se lako može riješiti skraćivanjem istih. Horizontalce je gotovo nemoguće preraditi, pa mislim da je najbolje ostaviti ovako kako je – nije jako vidljivo na gotovoj maketi. Problem hrpta i prevelikog poklopca cockpita (oboje do 1 mm u svim smjerovima) su možda najvidljiviji. Moje mišljenje jest da se i na to može zažmiriti. Alternativa je kupovina Condor/ICM makete i "kompilacija" pojedinih dijelova obje makete...

Loša je i čitava priča sa identitetom makete. Je li to MF, bis ili nešto treće...(možda zato na naslovnoj strani kutije nema naslova).

 

"Visuljci", dekali, sastavnica

Izbor "visuljaka" je isti kao i kod manje glamuroznih proizvođača – standardne 4 rakete (najsličnije K-13), 2 tanka i dvocjevni top GŠ-23. Sastavnica ima vrlo pregledan slijed sastavljanja, sa uključenim slijedom bojanja detalja (boje su dane preko Gunze-a i Mr.Colora). Vrlo kratak tekst o samom zrakoplovu je tipično "amerikanocentričan" i neinformativan ("..Mig-21 is a typical fighter of Communist block which apperared in 1960s, almost the same time when F-4 Phantom jet fighter did..").

Dekali su posebno razočaranje za one koji nemaju namjeru kupovati dodatne. "Plahta", koja je dovoljno velika za nekoliko varijanti zajedno sa servisnim natpisima ("stencilima"), ovdje je popunjena samo sa osnovnim stvarima za dvije njemačke verzije (bez "stencila"). No to nije najgore. Najgore je to što je atraktivnija od te dvije varijante (sa shark-ustima, očima i ostalim šarenim detaljima), koja zauzima 80% površine dekal papira, zapravo namijenjena verziji PS (odgovara "grbavom" PFM), koja kao maketa uopće nije dana u kutiji. Na sastavnici je uredno nacrtana, a čak je i napisano da se radi o PS verziji. Dakle, ako uzmemo u obzir da su dani dekali za jednu MF verziju i za jednu PS verziju, a maketa je zapravo najbliža bis-u, ispada da su dekali potpuno neupotrebljivi. Takvu stvar si može dopustiti firma kao što je Mastercraft, koja prodaje maketu za 50-tak kuna (no čak niti ona se nije usudila miješati PS, MF i bis), ali Fujimi koji cilja na "glamour" (čitaj: 200-njak kuna) je mogao to i bolje...

Zaključci, preporuke...

Nema savršene makete Mig-21 (bilo koje podvarijante) u 1:72. Svatko sa sobom treba raščistiti što mu je kod makete oprostivo, a što je neoprostivo. Moje je mišljenje da bezuvjetna preporuka u ovom slučaju ne postoji. Zato ću podijeliti preporuku u nekoliko kategorija.

1) Ako ovu maketu dobijete na poklon – nemojte ju odbiti.

2) Ako razmišljate o tome koju maketu Mig-21 kupiti, razlučite što vam je bitnije – točnost ili uživanje u slaganju. Ako niste baš fan Mig-21 i ne zanima vas baš previše je li maketa 100% točna ili ne – ovo je izvrstna maketa za vas. Naime, po svemu sudeći – ovo jest "shake and bake" maketa. Maketarstvo je hobby, a glavno obilježje hobbija bi trebalo biti uživanje (inače nema previše smisla). Čak i ako stavite dekale za PS verziju na maketu koja je zapravo bis, sa MF kotačima...

3) Ako ste ljubitelj Miga-21, kao što je moj nizozemski kolega Joz, koji slaže desetke Migova-21 u 1:72 i koji kaže da sastavljeni Fujimi djeluje manje uvjerljivo od ostalih maketa (!), ili ste jednostavno zagriženi perfekcionist, stvar postaje kompliciranija. U tom slučaju, a i u slučaju dodataka raznih aftermarket setova (koji su ipak bolji od detalja Fujimijeve makete, a sređuju i nedostatke Condora, Kopra i ostalih) – možda je bolje uzeti maketu koja je 3-4 puta jeftinija, a točnija...

Ako razmišljate o odnosu cijena/vrijednost, nadam se da vam je ovaj pregled dao neke informacije koje vam mogu pomoći. Ako je cijena ostalih maketa 50, a Fujimija 200 kuna (možda i više, zbog poštarine i carine na veliku kutiju i osnovnu cijenu) i ako me pitate je li ova maketa zaista 4 puta bolja od ostalih, moram reći da nije. Kupite li Condora/ICM (koji je točniji, a ima i finije linije panela od Fujimija) i kupite li k tome resine za trapove, kotače i sjedalo, metale za cockpit i antenice, te vacu-poklopac – dobit ćete vrhunsku stvar, a možda sve zajedno jeftiniju od ove makete. Isto tako možete kupiti Condora/ICM za osnovu i Bileka (Mig-21UM) za detalje, što će sve skupa opet biti jeftinije i točnije od ove makete...

No, ako samo želite uživati u maketarenju (a novac vam ne igra nikakvu ulogu) – učinite ono što sam ja učinio u slučaju makete Mig-23. Raspitao sam se o Academijevoj maketi i ljudi su mi rekli "..lijepo se sklapa, ali je neočan.." Nakon toga sam kupio tu maketu, nikada ju nisam usporedio sa crtežima, a neću baš niti jako pretjerivati sa gledanjem fotki..

 

Damir Stanzer