Fujimi SWA 11

Sturmgeschuetz III Ausf.G

 

StuG III Ausf. G, tj. 7.5cm Sturmgeschütz 40 Ausf G, odnosno Sd Kfz 142/1, je bio posljednja proizvodna serija famoznih Njemačkih StuG-ova. Proizvodnja je započela u prosincu 1942. i bez većih izmjena je trajala sve do kraja rata, i u tom periodu ih je proizvedeno 7720 komada, te još 173 komada konvertirana sa Pz Kpfw III tijekom 1944. Od značajnijih izmjena tijekom godina proizvodnje potrebno je napomenuti uvođenje tzv. Saukopfblende topa od veljače 1944, koaksijalnu strojnicu od rane 1944, te Nahverteidigungswaffe (oružje za blisku obranu) i krovnu strojnicu sa daljinskim upravljanjem od kasnog proljeća 1944.

Na istočnom bojištu je u vrijeme početka bitke kod Kurska bilo raspoređeno 28 neovisnih odjeljenja Sturmgeschutz-ova, 4 brigadna odjeljenja Sturmgeschutz-ova, 2 satnije za vezu i 12 vodova Sturmgeschutz-ova (uključujući poljske brigade Luftwaffe-a). Od početka rata se uporaba jurišnih topova (Sturmgeschutz-ova) proširila sa odjeljenja Sturmgeschutz-ova na ostale vrste postrojbi, što uključuje tenkovska odjeljenja, odjeljenja lovaca tenkova i satnije i odjeljenja za vezu. Nadalje je nužno spomenuti i 10.5cm Sturmhaubitze 42 (StuH 42, Sd Kfz 142/2), koja je u biti bila StuG III Ausf G, ali sa 10.5cm L/28 haubicom. Njih je u razdoblju od listopada 1942. do veljače 1945 proizvedeno 1211 komada, a izmjene osnovnog modela su pratile izmjene na StuG III Ausf G.

Tehnički podaci:

Dužina: 6.77 m / 6.14 m StuH 42
Širina: 2.95 m 
Motor: Maybach HL 120TRM sa 300 PS
Max. brzina: 40 km/h
Radijus: 155 km 
Naoružanje: 7.5cm StuK40 L/48 / StuH42 L/28
1x 7.92 mm MG34 ili MG42 na krovu
1x 7.92 mm MG34 montiran koaksijalno (od 1944.)

Maketa se sastoji od 158 dijelova, od kojih se 4 ne koriste, a neki se stavljaju opcionalno. Najveće iznenađenje je dio unutrašnjosti vozila, i to cijele konstrukcije topa, motora koji je izlijan na doljnjem dijelu vozila, te gusjenice koje su napravljene segmentno, u blokovima od po dva članka za dio koji naliježe na pogonske kotače i ljenjivce, te od više članaka (4, 7 , 14 i 20), gdje su blokovi predviđeni za montiranje na gornji dio lagano ovješeni.

 Dužina makete odgovara dimenzijama vozila, ali je širina veća za čak 3,5 mm. To se vidi i iz nacrta, te iz dimenzija vozila:

- dužina: 6.77 m (8.9 cm)
- širina: 3.19 m(4.2 cm)

 Dijelovi su kvalitetno izrađeni, sa vrlo malo ostatka od lijevanja, te su lijepo detaljirani (obzirom na mjerilo, tj. uspoređujući s Matchbox-om, Revell-om i ESCI-jem). Tu dolaze i dvije vrlo lijepo izrađene figurice, koje su obje iz po tri dijela (ruke su posebno)Maketa je po položaju otvora (koji su svi napravljeni posebno, dok su na mjestima za iste ostavljeni otvori!!!), rasporedu i nagibu pojedinih ploča točna, no najveća zamjerka ide debljinu svih pločastih dijelova: od bočnih zaštitnih ploča (Schurtzen), pa do oklopne ploče krovne strojnice. Također su i gusjenice predebele. Nadalje tu su još i premali vijci s maticama na dodatnim prednjim oklopnim pločama i malo pregrubi detalji na vanjštini (oni izlijani na oplati).

 Zamjerka dalje ide na nedostatak Saukopf blende topa, što ograničava mogućnost sastavljanja kasnijih modela vozila (veljača 1944. pa nadalje). Nedostaje još i periskopski nišan s lijeve strane topa, te periskopski dvogled za zapovjednika vozila, koji se, doduše, može uvući, ali... Zanimljivo je da uz dio interijera koji se dobije (pod, unutarnji sustav topa i motor) nema vozačkog dijela, pa je potrebito malo više rada ako želite sve poklopce otvoriti. Tu bi se moglo prigovoriti i pojednostavljenim bočnim stranicama motora, koje su izlijane kao blok (nezgodno je i to što je s donje strane vozila rupa koja je posljedica izrađenog motora i djela prijenosa u unutrašnjosti).

 Kotači su generalno točni, osim zamjerke na ljenjivce (zatezače) koji imaju krivi dizajn poprečnih žbica, a usto su i okruglog profila umjesto konusnog.

 Naljepnice su tipičan Fujimi, znači malo predebele (tu nastupa puuuno Super Sol-a i Super Set-a, ili nečeg sličnog), ali su, po mojem mišljenju, vrlo manjkave. Dolaze samo tri križa, dva crvena broja 223 s bijelim obrubom, dvije taktičke oznake za satniju Sturgeschutz-ova, te oznake za neku Luftwaffe postrojbu.

 Sastavnica je i više nego solidna za sklapanje makete, no sheme bojenja i postavljanja naljepnica su nažalost jako loše (bolje rečeno proizvoljne).

 Ukupan dojam je da je ovo jedna solidna maketa, za čije je sastavljanje potrebno uložiti malo više truda, ne zbog loše kvalitete, već zbog količine danib detalja, kojima uglavnom svima trebaju dorade. Nadalje, trebati će i malo više istraživačkog rada, kako bi se opcionalni dijelovi što bolje uporabili, a i kako bi se maketa obojala u što stvarnijoj shemi. Jedini bi problem mogle predstavljati naljepnice, no to se uvijek može "posuditi" iz neke druge makete, rukom ih obojati, ili ih kupiti od tvrtke ICM (doduše u 1/72).

Ocjena makete:(kupiti)

Zahvaljujem Klinec Ivanu na ustupljenim fotografijama StuG III Ausf G, koje su snimljene na statičkom postavu na Avali u Beogradu 2001. godine. Za informacije o tim i drugim fotografijama sa statičkog postava i iz Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu, molim obratite se snimatelju.

 Za recenziju korištena literatura: 

- Arms and Armour: Encyclopedia of German Tanks of World War Two, P. Chamberlain & H. Doyle (84-87)

- Wydawnictwo Militaria: Panzer Colors, J. Ledwoch