FUJIMI 1/ 72

E - 2C HAWKEYE " Screw Tops"


S obzirom da je Heller nedavno izbacio na tržište ovu maketu u svom pakiranju, red je da pogledamo što se to zapravo krije po imenom Fujimi/Heller E-2C Hawkeye.

Maketa se sastoji od 78 dijelova, od čega 6 otpada na prozirne dijelove. Izlivena je u standardnoj japanskoj svijetlo-sivoj plastici sa urezanim i izbočenim linijama. Dijelovi na sebi imaju i mnoštvo sitnih, sitnih zakovica, koje se nalaze i na pravom zrakoplovu, što mogu i osobno posvjedočiti, vidjevši nekoliko tih predivnih zrakoplova uživo i izbliza. Površinskih detalja nema previše i tu bi se dalo dodati nekoliko stvari.

Kokpit je siromašan i sastoji se od poda, zadnje stranice, dvije "klupice" za pilota i kopilota, instrumentne table, dva "volana", odnosno upravljačke palice i to je to. Ali, kroz prozorčiče na kabini se ionako ništa neće vidjeti, tako da vas to ne mora previše brinuti. Tko pak hoće, može se pozabaviti detaljiranjem kokpita.

Kotači su u redu, kao i stajni trap, što se ne bi moglo reci za unutrašnjosti stajnih trapova, koje su prazne i vape za detaljiranjem. Radarska antena je impresivna, ali nosaču radarskog "tanjura" nedostaje nekoliko tzv., grab handles. To se lako može dodati. Negdje sam čuo ili pročitao da su spineri propelera krivog oblika, ali uspoređujući dijelove makete sa fotografijama, mogu reci da su spineri cisto u redu.

Jedina veća zamjerka ide staklu kabine, koje dobijemo u dva dijela koji se spajaju po sredini ! To će malo otezati kitanje i spasavanje na trup, ali uz malo pažnje ni to ne bi trebao biti neki veliki problem.

Staklo je uredno moglo biti iz jednog komada, ali što je tu je.

E, da, dobijete i dva pilota, koje odmah možete prepustiti gradskom otpadu.

Dekali, odnosno naljepnice su standardni Fujimi/Hasegawa, znaci debeli, ali kvalitetno odštampani, dobrih boja i u registru. Izbor Squadrona pao je na VAW-123 "Screw Tops" sa USS Americe, što govori i poklopac kutije. Fujimi je pakirao Hawkeye-a u više različitih kutija sa drugačijim naljepnicama.

Kao što sam rekao na početku, Heller je izbacio ovu maketu u svom pakiranju, sa naljepnicama za Aeronavale.

Dakle, što reci na kraju. Ovo je jedini E-2C u mjerilu 1/72, tako da nema izbora. Maketa je dobra, ali joj je potrebno malo truda i detaljiranja i onda može biti odlična umanjena kopija ovog jedinstvenog zrakoplova iz kuće Grumman.


Nikola Pentić