Goffy Model 1/72 resin setovi

Zadnjih je godina sve više malih proizvođača resin setova, od kojih se mnogi ne mogu pohvaliti vlastitom proizvodnjom, već kopiranjem postojećih skupljih setova. Goffy Model je jedan od onih koji proizvodi svoje setove, od kojih ćete neke imati priliku vidjeti u ovoj recenziji.

Goffy Model u svojoj paleti pokriva većinu glavnih mjerila (1/72, 1/48 i 1/35), te proizvodi od svega pomalo: konverzijske setove za oklop, setove za detaljiranje zrakoplova, figure, te setove pribora. Više o njihovim proizvodima možete naći na Goffy Model internet stranici. Resin setovi su im odreda prepuni detalja i sa malo srha, što ih svakako može svrstati blizu samog vrha ponude. Nedostatak setova je to što je jedina dokumentacija za sastavljanje i bojaje sličica na kutiji/kartonu, što može malo zakomplicirati život neiskusnijim maketarima.

Evo i nekoliko setova koji su se "našli" u mojem ormaru:

 


7242 M4 Sherman WWII sandbag protection

 

Kao što je vidljivo sa same kutije, set je namijenjen Revell-ovom M4A1 Shermanu. Sastoji se od nove kupole, gornjeg dijela tijela tenka, te hrpe pribora (narolane cerade i šatorska krila, ruksaci, torbice, kutije i karnisteri). Na kupoli i trupu su ostavljeni otvoreni poklopce, za koje je predviđeno da se koriste oni iz makete. Set je izrađen lijepo i detaljno, sa malo srha na unutarnjoj strani otvora, dok je sav pribor gotovo savršeno izlijan. Jedina zamjerka ovom setu je što su nova kupola i tijelo istih dimenzija kao na maketi, dakle krivi; ali obzirom da je na njima hrpa vreča i drvene konstrukcije koja "drži" vreče, to je daleko manje uočljivo nego na samoj maketi.

 

 

7240 M48 Vietnam war sandbag protection

 

Ovaj je set namijenjen Italeri-jevoj, tj. ESCI-jevoj maketi ranijih varijanti M-48 (A2, A3). Sastoji se od nove kupole, kotača podvozja (bez pogonskog), poklopaca (jedan za zapovjednika na kupoli i jedan za vozača), reflektora, te 3 sanduka. Na kupoli su otvori također ostavljeni otvoreni, a poklopac mitraljesca je izlijan na kupoli. Set je kvalitetom na nivou prethodno navedenog seta. Najbolja stvar na ovom setu jesu upravo kotači, koji su, za razliku od onih danih u maketi, ispravno napravljeni.

 

 

7253 Fw-190 A5, A6 conversion

 

Ovaj je set namijenjen Revell-ovom Focke Wulfu i sastoji se od novog gornjeg pokrova motora, unutrašnjosti stajnog trapa, poklopaca stajnog trapa, pokrova topova, ventilatora motora, upornica stajnog trapa (!!!), te vacformiranog pokrova pilotske kabine. Set je za nijansu bolji od ostalih i izrađen je fenomenalno. Najviše su me se dojmile upornice stajnog trapa, za koje nisam siguran da ću ih uspjeti ugraditi na maketu svojim kobasicama od prstiju... Vacform pokrov kabine je napravljen od nešto deblje folije, pa je dosta čvrst, ali je prozirnost i izrada fantastična (po mojem mišljenju bolja od Pavlinih vacforma).

 

7252 Fw-190 flaps

 

Ovaj je set namijenjen Revell-u i Tamiya-i. Sastoji se od 4 dijela flapsova, po dva za svako krilo - gornji (za ugradnju u krilo)) i donji (sam flap). Dijelovi su izrađeni vrlo tanki, gotovo prozirni, sa prekrasno odlijanim reljefom. Za razliku od ostalih setova, na ovom je prisutna određena količina ostataka ljevanja, što bi,obzirom na tankoću izrade moglo biti problematično za čišćenje.

 

 

7216 IDF tank crew

 

Ovo je set od tri figure u 9 djelova (u mojem slučaju 11 djelova, obzirom da su mi prilikom manipulacije pukle noge na stoječem tenkistu). Dobije se jedna cijela, stojeća figurica, jedna figurica do bedra (za kupolu), te jedna do pojasa (za kupolu, ili otvor na trupu). Figurice imaju posebno izlijane glave i neke šake, tako da se donekle može i manipulirati sa položajima. Izrađene su lijepo i detaljno, gotovo bez srha. Obzirom na nedavnu pojavu nekoliko varijanti Merkava (Italeri Mk.I i Revell Mk. III), te na ponudu Goffy Model konverzija za izraelska vozila, ovaj set figura je i više nego dobrodošao, obzirom da su odore izraelskih tenkista specifične i teško ih je napraviti konverziom bilo kojih postojećih figura.

 

Zaključak:

Svi navedeni setovi su vrlo preporučljivi, obzirom na kvalitetu i tematiku. Nadalje, tu je još i mnogo drugih setova trenutno u ponudi, koji prema ovdje viđenome ne bi trebali biti nimalo loši. Ima, naravno na svima njim posla, ali on je daleko manji nego kod nekih drugih resinskih setova (Armo i sl.). Također ne smijemo zaboraviti spomenuti ni najavljene setove, kao npr. set za E-2C, A-4, AH-1S, B-52, interijeri za Tigra, Panthera, T-34 (76 i 85) i mnogi drugi, čije mi samo spominjanje izaziva svrbež u novčaniku i obilato slinjenje...

 

Tomislav Martan