Hasegawa

McDonnell Douglas F-4E Phantom

1/48

Uvod:

Za mene postoje dva zrakoplova prema kojim osjećam posebnu strast. Zrakoplovi o kojima nikad nemam dovoljno fotografija, filmova, knjiga i maketa. Jedan od njih je meni najdraži zrakoplov - Supermarine Spitfire, legendarni lovac Drugog svjetskog rata. Drugi koji ga slijedi je McDonnell Douglas F-4 Phantom. Zovu ga još i Nosorog. Ne znam zašto. Meni je on jedan od najljepše dizajniranih aviona koji su ikad letjeli. Bez obzira na shemu ili inačicu, s dugim ili kratkim nosom Phantom je zakon. U upotrebi je više od 30 godina. Postao je jedan od simbola vijetnamskog rata, kao i američke mornarice te ratnog zrakoplovstva u razdoblju hladnog rata. Ne imati maketu Phantoma u kolekciji… Strašno. Gotovo da se ne smijete nazvati maketarom ili zrakoplovnim entuzijastom.

Dio ekipe HRCappuchina kraj Luftwaffe F-4F Phantoma.

Prvi s desna nije Indiana Jones, ni Crocodile Dundee. Nije ni čindit, a bogami ni pripadnik australske lake konjice iz Galipolja.

Ne, ne. To je naš HRCappuciner Vedran!

 

Još u osnovnoj školi, gledajući ratne filmove o vijetnamskom ratu, odlučio sam kako treba izgledati moja maketa F-4E. Morala je biti obojana u SEA (South East Asia) shemu bojenja, s raljama morskog psa nacrtanim na nosu, morala je biti naoružana Mk.82 bombama s produženim upaljačima tzv. rezačima tratinčica (Daisy cutters) i morala je imati oznake jedne od mašina stacioniranih u zračnoj bazi Korat u Tajlandu iz koje su F-4E polijetali u misije iznad Vijetnama. Naravno da je morala imati i ALQ-119 elektronsko ometalo u prednjem nosaču AIM-7 projektila pod trupom. U sedmom razredu osnovne škole posjetio sam svoju prvu izložbu maketa i tamo je bila maketa u razmjeri 1/72 koja je zadovoljavala uvjete i imala je napis „BATAAN“ i crtež slavnog poluotoka na nosu. Tada nisam znao da taj konkretan primjerak nije zrakoplov vijetnamskog rata niti je ikad bio u zračnoj bazi Korat, pa je odluka pala. Moj Phantom će isto biti „Bataan“! Petnaestak godina kasnije došao je trenutak ostvarenja moje osnovnoškolske zamisli. Iako sam sad već znao da je „Bataan“ ustvari USAF-ov F-4E iz sastava 3. TFW (Tactial Fighter Winga) i da Vijetnama vidio nije, odlučio sam ipak da zanemariti sve one divne „Nose Art“ Phantome vijetnamskog rata i složiti „Bataan“-a.


Maketa:

Pogađate, ovo je članak o sklapanju makete F- 4 Phantoma u razmjeri 1/48. Na tržištu postoji bogat izbor maketi Phantoma u različitim mjerilima i inačicama. Ja sam izabrao Hasegawu jer je najbolja u razmjeri 1/48. Hasegawa radi makete nekoliko različitih inačica F-4 i sve su OK, ali treba napomenuti da inačice koje su izašle ranije nemaju ugravirane panelne linije dok novije makete imaju. Uglavnom su makete F-4E, F-4F, F-4G, F-4S, RF-4B i novo pakiranje F-4J ugravirane, dok makete F-4B/N, F-4C, F-4D, F-4Q i staro pakiranje F-4J nisu ugravirane. Također u novijim maketama Hasegawa daje uz otvoreni poklopac kabine i mogućnost jednodijelne zatvorene kabine što olakšava lijepljenje iste ako se odlučite za zatvorenu pilotsku kabinu. Ja sam sklopio maketu armijske inačice Phantoma, F-4E. Jedina prava konkurencija Hasegawi kad je F-4E u pitanju je stara maketa proizvođača ESCI, koja je korektna, točnih dimenzija i ugraviranih panelnih linija ali bez previše detalja, sa lošim ispušnikom motora i slabim cockpitom tako da ga Hasegawa nadmašuje u svakom pogledu osim u cijeni. Makete proizvođača Testors/Italeri, Fujimi i stara maketa proizvođača Revell su katastrofalne pa ću reći samo – izbjegavajte ih. Međutim Revell/Monogram ima novo izdanje Phantoma koji je prepakirana Hasegawa. Razlika je jedino u drugim dekalima (kvalitetnijim) i cijeni. Naime i Revell i Monogram su jeftiniji od orginalne Hasegawe!

Sklapanje:

Maketa predstavlja noviji tip F-4E s prorezanim pretkrilcima. Dobijaju se kratki i dugi završetak topa, kao i TISEO kao opcionalan dio (Targeting Identification System, Electro-Optical). Flapsovi nažalost nisu spušteni ali se zato dobivaju spuštene zračne kočnice i stepenice za ulazak pilota. Cockpit je solidan, ali na nijednoj Hasegawinoj maketi F-4 nije sasvim točan. Zbog toga, a i zato jer sam želio detalje dijela na koji naliježe poklopac kabine, a nisu dani na maketi, odlučio sam nabaviti izvrstan set za detaljiranje pilotske kabine F-4E proizvođača Aires (kataloški broj 4126). Sastoji se od resinskih i foto-jetkanih dijelova i apsolutno je divan. Dobija se i nišanska konzola u stražnjem dijelu pilotske kabine koju neki F-4E imaju, neki nemaju, a Hasegawina maketa je nema sigurno.

Sljedeća stvar koja mi je bila neprihvatljiva su usisnici. Izvana izgledaju dobro, ali iznutra se dobiva samo zid, umjesto elipsoidnog uvodnika koji ide do prednje turbine motora. Srećom prije nekih desetak godina kupio sam resinske zamjenske dijelove proizvođača KMC. Konačno je došlo vrijeme da ih ugradim. KMC je firma koja više ne postoji, kao ni njeni usisnici za Phantoma. Mnogo realnije zamjenske usisnike danas proizvodi Cutting Edge. Šteta što im je cijena smiješno visoka. Potrebna je i manja kirurgija na krilima i trupu jer je Hasegawa odlučila iskoristiti što više dijelova s maketa drugih inačica Phantoma, pa na trupu i krilima ima detalja koji pripadaju mornaričkim F-4.

Kotači na maketi su dobri no ja sam iz čiste bahatosti ugradio True Detailsove resin zamjene. Kutije stajnog trapa su solidne, no mogu biti i bolje. Aires radi zamjenske dijelove, koji jesu bolji, ali ih je teško ugraditi, a sličan efekt se može postići i dodavanjem kablova i žica u vlastitoj režiji. U ovom slučaju odlučio sam se biti sam svoj majstor. Sama maketa se sklapa bez većih problema. S obzirom da sam koristio zamjenske resin setove ja sam imao nešto više posla s pripasavanjem cockpita i usisnika no sve u svemu dajem četvorku Hasegawi za inženjering makete.

Od naoružanja se dobivaju 4 infracrveno navođena projektila kratkog dometa AIM-9 Sidewinder i 4 radarski navođena projektila srednjeg dometa AIM-7 Sparow. Uz 3 dopunska tanka (podkrilni i centralni) dovoljno da se složi standarda lovačka konfiguracija naoružanja za F-4E. Interesantno, kit sadrži i nosače za AIM-4 Falcon projektile, ali bez istih pa ako ih želite morate se poslužiti vanjskim izvorom kao npr. Hasegawinim setom naoružanja. S obzirom da sam ja želio bombardersku konfiuraciju s „rezačima tratinčica“ i sam sam posegnu za Hasegawinim setovima „Aircraft Weapons A“ da uzmem Mk.82 bombe s produženim upaljačima i TER (Triple Ejector Rack) nosače, te „Aircraft Weapon B“ zbog ALQ-119.
Na kraju sam odlučio dodati i „Remove before flight“ tagove, odnosno osigurače. Edurd radi set već pofarbanih RBF-ova. Izgledaju super i sve što je potrebno napraviti su žičice kojima se kače po zrakoplovu.

 

Bojenje i oznake:

Kao što sam već napisao maketa je u SEA kamuflaži. Koristio sam Humbrolove boje, a dole je usporedna tablica između Federal Standardovih i Humbrolovih boja za SEA shemu.

Federal Standard
Humbrol
FS34079
116
FS34102
117
FS30219
118
FS36622
28


Koristio sam Microscale oznake za odabrani zrakopov. Ove dekale je danas teško naći. Nisu loši no imao sam problema s ajkulinim zubima. Bilo ih je potrebno malo obrezati, a i retuširati tankim kistom. Također nedostajala je i bijela traka na repu. Nažalost ne dobivaju se nikakve servisne oznake (stencili). Srećom iskoristio sam Aeromasterov set „F-4 Phantom dana white“ za bijele natpise. Problem je što nisam imao takav set za crne natpise pa sam morao iz raznoraznih setova dekala rezuckati te sitne natpisiće. Trebali su mi tjedni dok nisam polijepio sve oznake. Vjerovatno ih ima preko stotinu!


Zaključak:

Jako dobra maketa za koju ipak treba odvojiti dosta vremena. Ne zato jer je toliko komplicirana i puna problema već zato jer je velika, ima puno dijelova, i shema bojenja je složena. No vrijedi truda, jer rezultat je impresivan! Jedva čekam da sklopim Hasegawinog F-4J Phantoma koji mi stoji u „redu čekanja“ na tavanu. Već znam da će biti užitak ga sklapati!

 

Ocjena:

+

 

Literatura:

1. „F-4 Phantom in action“ – Squadron Signal publication
2. „F-4 Phantom“ – Salamader
3. „F-4 Phantom II part 2“ – Detail & Scale. U ovoj knjizi nalazi se fotografija „Bataana“ u boji koja mi je bila od velike pomoći prilikom izrade makete.

 

Tomislav Bošnjaković

Hvala kolegi Slideru na fotkama.