F6F-3 Hellcat ‘USS Essex’

Hasegawa 1/48 JT34

 

Hasegawa je 1995. izbacila na tržište novu maketu F6F-3 u mjerilu 1/48. Godinu dana kasnije slijedila je maketa varijante F6F-5.

I dok je Hasegawa sobom donijela više detalja od starih Monogram i Arii/Otaki/Airfix maketa, u obliku lijepih urezanih linija i detaljnog kokpita i motora, donijela je sobom i konturnu grešku koje te stare makete nemaju - netočnu bradu oplate motora - no o tome kasnije.

Krenimo od početka. Proizvođači maketa pokušavaju izvući što više varijanti iz što manje kalupa (čitaj uloženih novaca), pri čemu često žrtvuju točnost maketa tj. pojedinih inačica uporabom istih ili pojednostavljenih dijelova.

Hasegawa je izbacila dvije osnovne varijante F6F-3 i F6F-5, koje dijele zajedničke dijelove uz dodatak manjih stabala s specifičnim dijelovima. Kasnije su uslijedila izdanja noćnih lovaca F6F-3N i F6F-5N, te razna reizdanja s raznim dekalima i s novim dijelovima, ovisno o varijanti. Više možete pročitati na:

http://www.modelingmadness.com/splfeat/kr/has48b.htm.

Kad čovjek pomisli na F6F hellcat-a, misli, ma imaš samo dvije verzije plus noćne lovce, foto verziju ne uzimamo za ozbiljno, sve se zna....

Istina je malo drugačija.

Što čini F6F-3, tj. koje su karakteristike i razlike u odnosu na F6F-5?

   1. do 910-og F6F BuNo 65890 (tj. na prvih 2560 F6F-3) jarbol antene bio je nagnut unaprijed, od njega je okomit na uzdužnu os zrakoplova i malo desno od sredine, gledano od tlocrta. Počevši od BuNo 41295 jarbol se nalazi malo lijevo od sredine.

   2. do BuNo 26195 (uključivši i njega) zrakoplovi su imali aerodinamičke oplate na prva dva mitraljeza (gledano od korijena prema vrhovima krila).

   3. do BuNo 08885 (277 proizvedeni F6F-3) zrakoplovi su imali izvlačivi reflektor za slijetanje ispod lijevog krila, što daje Hasegawa. Kasnije se reflektor nalazi na napadnom rubu lijevog krila malo dalje od mitraljeza, prema vrhu krila. Hasegawa daje lokaciju reflektora u obliku urezanih linija ali bez prozirnog dijela, niti ga spominje u sastavnici.

   4. donje škrge na oplati motora uklonjene su od BuNo 26195 (1265-i F6F-3). Hasegawa daje i gornje i donje škrga u zatvorenom položaju.

   5. F6F-3 ima zaobljeni vjetrobran s unutarnjim oklopnim staklom i horizontalnim prečkama te male prozorčiće iza kabine (F6F-3N i kasniji modeli imaju novi, ravni vjetrobran s integralnim oklopom bez horizontalnih prečki, a od 1500-2000-tog F6F-5 uklonjeni su prozorčići iza kabine. Vjetrobran je prvi sigurni znak da se radi o F6F-3.

   6. od BuNo 26087 F6F-3 mogu nositi dopunski tank za gorivo ispod trupa, a od BuNo 42185 (3451 F6F-3) i rakete, što zahtjeva zaštitu zakrilaca čeličnom pločom.

   7. F6F-3 ima upravljivi trim tab na lijevom i fiksni na desnom krilcu (F6F-5 ima na oba krilca i fiksni i upravljivi tab) - ovo je drugi sigurni znak da se radi o F6F-3

   8. F6F ima otvor dopunskog spremnika goriva na desnoj polutci trupa, Hasegawa ga nema, nalazi se na istoj visini kao i otvor pod vjetrobranom, samo je jedno polje (panelnu liniju) lijevo. Interesantno je da je taj otvor prikazan na ilustraciji na kutiji, ali netočno, jer nije okrugli već oblika crijepa kao prvi (desni) otvor. Jedna od rijetkih slika tih otvora nalazi se na str. 64 Squadron-ovog F6F Walkaround-a.

   9. grbe (na lijevoj i desnoj polovini oplate motora) na srednjem paru ispušnih cijevi nestale su nakon 1500-tog F6F-3 (BuNo 40235).

   10. od 1900-og F6F-3 na desnoj strani trupa iza kabine nalazi se otvor spremnika za vodu/metanol (za pojačanje snage motora, koji je u ovoj inačici oznake R-2800-10W).

   11. Fotomitraljez se nalazi na lijevome krilu. Hasegawa daje simetrični otvor objektiva i servisni otvor i na desnom krilu, kojeg treba popuniti kitom.

   12. F6F-3 ima različit kokpit od ostalih varijanti, konzultirajte literaturu za razlike.

Nadam se da sam uspio obuhvatiti većinu razlika.

Samo za informaciju, F6F-3 BuNo brojevi se kreću od 04775-04958, 08798-09047, 25721-26195, 65890-66244 i 39999-43137.


Maketa:

Maketa se sastoji od 60 dijelova u sivoj i 10 u prozirnoj plastici, te 4 polivinilne puškice za ugradnju propelera.

Dijelovi su finu urezani i detaljirani te posjeduju ugravirane zakovice na poklopcima servisnih otvora, nosu i oplati motora, tj. tamo gdje su najvidljivije. Također mi se sviđa način kako je urezan trup, čime se dobiva ljuskasti efekt. Naime, F6F, kao F4F i B-17, da spomenem samo neke, ima spojeve limova na preklop, gdje se limovi s nosa preklapaju preko limova prema repu, čime se dobiva stepeničasti efekt (vidi sliku).

 

Motor je dovoljan i uz dodatak električnih kablova u samogradnji više nego uvjerljiv. No oplata motora, iako ima točne donje škrge za F6F-3, pokazuje najveću grešku na maketi, Hellcat se jednostavno nedovoljno "smije". Naime, tri usisna otvora jednostavno su premala i time sam nos izgleda jednostavno premalen. Također mi je sumnjiva i donja kontura oplate motora. Nije mi jasno kako su uspjeli napraviti tu grešku, s obzirom da 20-ak godina starije makete imaju točne oplate motora. Srećom, Cutting Edge Modelworks i Obscureco rade zamjenske oplate koje su puno točnije. Usporedbu Hasegawine i Cutting Edge oplate možete vidjeti na slijedećoj slici tj. skenu.

 

Kokpit je dovoljno i točno detaljiran za mjerilo, mada se uvijek može dodati koji detalj. Instrumentna ploča je točna za F6F-3. Dio E38 nemojte kako je navedeno u sastavnici lijepiti za instrumentnu ploču (E26) već ga malo skratite s gornje strane i zalijepite na pod (E28) malo ispred prednjeg ruba instrumentne ploče.

Noge podvozja i sami kotači su vrlo dobri. Uzmite u obzir da svi zrakoplovi koji djeluju s nosača imaju gume pod vrlo visokim pritiskom koje ne pokazuju često pretjerane grbe na gumama kakve su trenutno u maketarskom trendu.

Ležišta podvozja su druga i posljednja velika netočnost. Hasegawa ih daje zatvorena, dok su na pravom zrakoplovu ležišta kao takva nepostojeća, tj. samo je prorezana oplata pa je vidljiva cijela unutrašnja konstrukcija krila te prednja strana zakrilaca. Alternativa su enormno skupi (ali točan) Aires komplet resinskih dijelova, samogradnja ili se pretvarajte da je sve OK (i nitko neće gledati ili znati za to).

Krila su definitivno mješavina F6F-3 i F6F-5, jer se dobiva reflektor na napadnom rubu krila (bez prozirnog pokrova) i izvlačivi reflektor pod lijevim krilom – jedan je višak, ovisno o specifičnom zrakoplovu. Također su dani i upravljivi i fiksni trim tab na lijevom (ispravno za F-6F-5) i 2 fiksna trim taba na desnom krilu. Potrebno je ukloniti višak tj. fiksni s lijevog te vanjski fiksni s desnog krila.

 

Dopunski spremnik goriva je ranog tipa s vertikalnim šavom i trapezastim nosačem.

Prozirni dijelovi ne omogućuju prikaz otvorene kabine.

Horizontalne površine pokazuju čudne okrugle udubine pri vrhovima, koje nisam uspio zamijetiti na fotografijama te sam ih našao samo na crtežima u Aero Graphix-u.

 

Naljepnice su dane za dva zrakoplova i to bijeli 17, VF-9 USS Essex 1944 i bijeli 13, VF-16 USS Lexington. Oznake nacionalne pripadnosti imaju crveni obrub točan za period 1942-1943, pa pretpostavljam da se kod bijelog 17 radi o pogrešnom datumu. Dani su minimalni stensili te eskadrilske oznake i instrumentna ploča. Zgodan detalj je i Pratt and Whitney naljepnica koja često nedostaje na maketama motora. Naljepnice su tipična Hasegawa, debele i požutjele.

 

Zaključak:

Sve u svemu, moglo je i bolje. Da nema pogreške u oplati motora mogla bi se oprostiti loša ležišta podvozja i loši dekali.

Ako želite točan F6F nabavite si oplatu motora neke od starih maketa ili investirajte u neku od resinskih alternativa, korigirajte detalje ovisno o serijskom broju željenog zrakoplova, te nabavite bolje dekale.

Literatura:

- Squadron Signal Walk Around 09 F6F Hellcat
- Detail&Scale Vol.49 F6F Hellcat
- Aero Detail 017 Grumman F6F Hellcat
- AJ-Press ML 15 F6F Hellcat