Resination 54mm (1/32)

Vitez Hospitaler

 

Figura viteza Hospitalera (crkveni vojni red, kasnije se preimenuju u Ivanovce) mađarske firme Resination dolazi izljevan u bijelom metalu u ukupno 6 dijelova:

trup s nogama i glavom, lijeva i desna ruka, mač, štit i futrola za mač.

Osim fotografije sklopljene figure na kutiji nema drugog uputstva za bojanje i sklapanje.

Zbog svoje jednostavnosti, jer je figura cijela u oklopu i nema otvorenih dijelova kože koja je zahtjevna za bojanje preporučujem je početnicima u svijetu figura.

Također, zamjenom boje odore te boje i oblika križa figuru lako možete preraditi u drugi tadašnji crkveni vojni red, Templare ili Hramovnike. Njihove su odore bile bijele a križ crven. Zapravo, pustite mašti na volju ili malo istražite literaturu, možete napraviti bilo kojeg viteza iz ranog Srednjeg vijeka.

Dijelove je potrebno prvo oprati u alkoholu ili blagom deterđentu za pranje suđa i zatim ispolirati čelienom vunom da se izgubi gruba struktura na ravnim dijelovima koji simuliraju platno (trup) i kožu (štit). Kitajte po potrebi.

S obzirom da je figura cijela u verižnjači (vrsta oklopa iz isprepleteni kovanih metalnih prstenova), a tunika joj je crna, prebojao sam cijelu figuru mat crnim Macota sprejom za automobile. Zatim sam sve metalne dijelove obojao tzv. drybrushing-om u boju čelika - Gunze-Sangyo Mr. Metal color 213 Stainless (Humbrol ili Testors Steel će također dobro poslužiti). Time se posebno na karikama verižnjače dobije dobar efekt dubine, jer drybrushing-om se boja hvata samo na izbočinama, dok udubine ostaju crne.

Drybrushing je tehnika, kako i sam naziv govori, suhog bojanja kistom. Koristi se za naglašavanje ili bojanje izbočenih detalja. Prije nje potrebno je cijeli dio obojati na boju podloge i pričekati da se dobro osuši. Na plosnati kist zagrabite malo što gušće boje, zatim kist obrišite na komadić kartona dok nije skoro suh i bez boje. Tako na dlačicama ostaje skoro suhi pigment. Zatim se lagano kistom prelazi preko izbočenih detalja za koje se lovi preostala boja.

Remenje je izvučeno finim kistom Humbrol-ovom 180 Red Leather, dok je boja mjedi na dršci mača i futroli lak za nokte koji sam “posudio” od sestre (i mislim ga vratiti... jednog dana). Unutrašnjost štita obojana je u boju drveta, mješavinom raznih smeđih akrilnih boja firme Gunze-Sangyo.

Nakon nekoliko uzaludnih pokušaja da se križevi izvuku kistom jednostavno sam našao staru vodoljepivu naljepnicu (dekal) bijele boje (zapravo RAF-ova SEAC rondela), izrezao skalpelom križeve i naljepio ih.

Nakon bojanja sve dijelove sam spojio cijanoakrilatnim ljepilom te izradio jednostavnu bazu pomoću okruglog komada šperploče, fine drvene piljevine (od brušenja parketa) i kamenčića s obližnjeg poljskog puta, sve spojeno Drvofix-om. Kroz bazu je s donje strane proboden čavlić koji je zalijepljen u odgovarajuće izbušenu rupu na peti desne noge figure.

Takva figura otišla je na natjecanje u Sisak i nije preživjela put. Naime, kao što možete pročitati na skoro svim online-člancima o figurama (pih, tko to još čita ;-), cijanoakrilatna ljepila su preslaba za težinu metalnih dijelova! Po povratku dijelovi su ponovno spojeni dvokomponentnim epoksidnim ljepilom.

Koliko mi je poznato, Resination ne prodaje više ovu figuru izljevanu u metalu već u epoksidnim smolama, cijena u Mađarskoj je oko 1500HUF.

 

Vedran Kalamiza