Hasegawa 1/48

Hawker Hurricane Mk. IID

Hasegawini su se Hurricane-i u 1/48 pojavili prije 3 godine. Prvo je na tržište izašao Mk.II u svim inačicama, a početkom ove godine i Mk.I, također u svim inačicama. Ovdje ću opisati Mk.IID, kojeg sam nabavio dugo vremena nakon što se pojavio u prodaji.


Povijest :

Nakon Bitke za Britaniju, Hurricane-ovi su dani prvolinijskog lovca bili odbrojeni, ali je do kraja nastavio časno služiti kao izviđačka platforma, noćni lovac i kao jurišni zrakoplov. U toj jurišnoj ulozi bilo je nekih jedinstvenih i učinkovitih modifikacija, a možda najimpresivnija je bila montiranje 40 milimetarskih topova, koja je zrakoplov pretvorila u " uništavača tenkova ", slično njemačkoj G Štuki. To je bio Hurricane Mk.IID. Zrakoplov je imao po jedan Vickers " S " 40 milimetarski top ispod svakog krila, prekriven aerodinamičkim pokrovom. Uz to, imao je i po jedan Browning od 7,7 mm u svakom krilu, koju su služili kao obilježivači ciljeva za topove, jer je svaki top imao samo 15 naboja. Iako su ti veliki topovi smanjili brzinu zrakoplova, bili su izuzetno uspješni, te su korišteni i na kasnijim inačicama Hurricane-a (Mk.V). Mk.IID je započeo službu 1942. godine u No.6 Squadronu u Zapadnoj Pustinji protiv Rommelovih tenkova. Kako se pretpostavljalo da će Mk.IID biti korišten u pustinji, većinom je isporučivan sa Vokes tropskim filterom. Mk.IID je također upotrebljavan na Mediteranu i Dalekom Istoku, gdje se je pokazao vrlo smrtonosan protiv japanskih lakih tenkova.


Maketa :

Maketa se sastoji od 70 dijelova u standardnoj Hasegawinoj sivoj plastici, 8 staklenih dijelova, te 4 gumena čepića za instalaciju propelera(treba vam samo jedan, ali su dana 4, u slučaju da kojeg izgubite, jel). Uključeni su još naravno dekali i sastavnica. Dijelovi imaju predivnu negativnu panelizaciju, dok su drveni dijelovi zrakoplova, zadnji dio trupa i upravljačke površine, izvedeni rebrasto. Bilo je govora o tome da su ta rebra prenaglašena, ali se ja s tim ne bih složio. Meni izgledaju i više nego dobro reproducirani.


Sam kokpit je predivan i maketa je za sebe, a sastoji se od 15 dijelova. Instrumentna ploča je gravirana, ali dobijete i naljepnicu. Trup se sastoji od dva osnovna dijela, glavnog dijela, te nosnog dijela, koji se onda spajaju. To je izvedeno zbog maksimalne iskorištenosti kalupa, tako da se i za Mk.II i Za Mk.I mogu koristiti isti kalupi sa osnovnim dijelovima, te da se onda u kutije samo stave posebni nosni dijelovi koji su različiti kod tih dviju inačica.
Unutrašnjost stajnog trapa je posebni dio, umetak između gornjih i donje polovice krila i tu se može dodati pokoji detalj. Krila imaju utore na mjestima gdje se nalazi krilno naoružanje u koje dolaze umeci sa različitim konfiguracijama naoružanja. Opet maksimalna iskoristivost kalupa za sve inačice. Hurricane je začudo, imao dosta kompliciran stajni trap i Hasegawa je to odlično reproducirala. Topovi se spajaju od dvije polovice i onda idu kao posebni dio ispod krila. Sva navigacijska svijetla su od prozirne plastike i dana su kao posebni dijelovi, što je još jedna lijepa stvar na ovoj maketi. Jedino je nažalost pokrov kokpita jedan dio, tako da se ne može napraviti u otvorenom položaju. Na pokrov kokpita može se staviti ili okrugli ili četvrtasti retrovizor, izbor je vaš. Dekali su standardni Hasegawini, znači malo deblji, ali točnih boja i u savršenom registru. Dobijemo dvije opcije dekala, obje su za zrakoplove iz No. 6 Squadrona RAF-a iz 1942. u Zapadnoj Pustinji.


Zaključak :

Jedino što se možda može prigovoriti ovoj maketi je to što je pokrov kokpita u jednom komadu, pa se može napraviti isključivo zatvoren. Sve ostalo je odlično. Maketa je dimenzijski točna prema monografiji o Hawker Hurricane-u, broj 79 od Wydawnictwo Militaria-e. Razina i količina detalja je izuzetna, a prema isprobavanju " na suho ", ne bi smjelo biti problema sa sklapanjem. Dakle, maketu jako preporučam, jer je najbolja u mjerilu 1/48, usprkos nešto višoj cijeni.


Moj primjerak je koštao 150 kuna u Mađarskoj, dok je cijena iz Amerike ili Japana oko 200 kuna.

Nikola Pentić