ICM

German Panzer divisions marking

1939-1945


1:72 Scale No. D.72001

 

Nakon gotovo 6 mjeseci potjere za ovim naljepnicama (u Squadronu su rasprodane od kada su se pojavile u katalogu, što je i slučaj s drugim dobavljačima), napokon sam uspio zgrabiti svoj primjerak istih.

Naime, ovo je "must-have" za bilo kojeg maketara koji radi Njemačka vojna vozila, naravno oklopna, u mjerilu 1/72, 1/76 ne samo zbog tematike, već i zbog kvalitete i količine. Set, naime, sadrži preko 400 (!!!) naljepnica.

Naljepnice su lijepo i precizno otisnute na tankoj, prozirnoj foliji, a svaka je naljepnica na svojem komadiću folije.

Oznake obuhvaćaju osnovne ambleme gotovo svih značajnijih Panzer Divizija, te većih i poznatijih oklopnih postrojbi: 28 Panzer Divizija, 8 SS Panzer Divizija, Grossdeutchland, Panzer Lehr Divizije, 1. SS Panzer Korpsa, 9 Schweres Panzer Abteilunga, 76 taktičih oznaka postrojbi (po dvije od svake) i nekolicinu "križeva" (po mojem mišljenju puno premalo, ali to i ovako dolazi sa gotovo svakom maketom u suvišku).

 

Cijena ovog seta se kreće od 7 - 30 EUR, ovisno o dobavljaču.

Potrebno je još istaknuti da ICM također proizvodi isti set i u mjerilu 1/87, te još 4 takva seta u mjerilu 1/35. Jedina je poteškoća relativno teška nabavljivost istih - konstantno su rasprodane.

 

Ocjena:

 

Tomislav Martan