Polikarpov I-16
L'histoire d'un avion revolutionnaire

Ova je knjiga relativno nova (izdanje 2001.), te za sada još uvijek dosta rijetko viđena na policama knjižara i stranicama kataloga. Igrom slučaja, dopala mi je šaka za nedavnog posjeta Bukureštu, u Vojnom muzeju, gdje je smješten mali štand sa maketama, knjigama i časopisima (koji uglavnom obuhvaća svakakve starine i rijetkosti).

Moram priznati da su mi po kupnji te knjige porasli interes i volja za male Polikarpove, te uz Bog-zna-koliko maketa koje trenutno stoje i čekaju na red za sklapanje, upravo nabavljam nekoliko komada I-16-ica. U njoj je stvarno obuhvaćeno toliko materijala o 16-ici (pisanog i slikovnog), da ne samo da ću ih složiti nekoliko (ili barem nabaviti za početak), nego se i ozbiljno prihvatiti obnavljanja znanja francuskog jezika.

Knjiga ima 192 stranice tiskane na kvalitetnom tankom, sjajnom papiru. Editirana je i tiskana u Češkoj, a tiskana je na francuskom jeziku (nisam uspio saznati da li uz rumunjsku verziju postoji i još koja).

U knjizi se uz brojne kvalitetne crno-bijele fotografije (kvalitetne fotografije i kvalitetni tisak), nalazi i nekoliko fotografija u boji (!!). Nadalje, možete naći mnogo tehničkih crteža različitih inačica malog Polikarpova u mjerilu 1/72, te crteža detalja, presjeka, tabela i sl. Naravno tu je i 37 stranica profila u boji. Tekst je na francuskom i nažalost nema sažetka, ni opisa fotografija i profila na engleskom.

Za sada još uvijek nisam vidio tu knjigu u slobodnoj prodaji, te nisam uspio saznati kada bi se trebala početi prodavati, ali sam uspio saznati da će cijena biti oko 60 EUR.

Tomislav Martan