Jasmine Model

F-14D VF-31 Tomcatters

Final Day's CAG

1/72

72001

Za F-14 Tomcat, jedan od najljepših zrakoplova modernog doba, postoji mnogo aftermarket setova naljepnica koji daju maketarima izbor od onih "najobičnijih", pa do posebnih upadljivih i dopadljivih shema. Kako je Tomcat nedavno i službeno umirovljen, te su njegovu ulogu (a i dobrim djelom lijepe sheme) preuzeli Super Horneti, nama obožavateljima te fantastične mašine ostaje samo da se sa suzom u kutku oka podsjećamo njegove dugotrajne karijere, koja je obilježila jdno razdoblje mornaričkog zrakoplovstva. Za podsjećanje na zadnje dane operativne uporabe nam je novi kineski proizvođač Jasmine Models pripremio i ovaj set: za posljednje dane CAG Mačka iz VF-31 Tomcatters squadrona. Tomcattersi su drugi najstariji mornarički squadron sa stažom od preko 60 godina, te jedini američki zrakoplovni squadron uopće sa potvrđenim pobjedama i tri rata: Drugom svjetskom, korejskom i vijetnamskom. Njima je ujedno i pripala čast da zadnji aktivno lete na Tomcatima, što je završilo u rujnu 2006. godine kao "Last Time, Baby...!" i "Last Cat Standing, Baby!".

 

Ovaj set naljepnica dolazi sa kompletnim oznakama za jedan zrakoplov, uključujući stencile i instrumente pilotske kabine. Nadalje tu je i grb VF-31 Tomcattersa koji može poslužiti kao lijep dodatak na podlozi za vašeg Mačka. Sve naljepnice su otisnute na pojedinačnim komadima folije, koja gotovo nigdje ne strši previše. Tisak je uglavnom fin i precizan sa laganim zamućenjem rubova kod nekih naljepnica (uglavnom kod crnog teksta, te na rubovima većih crnih i crvenih površina). Naljepnice izgledaju jako lijepo, no kada se malo zadubi u boje i izgled nekih stencila dolazimo i do problema. Naime, crvena na trokutima opasnosti kod pokrova kabine i na oznakama opasnosti za usisnike ima laganu smečkastu nijansu, dok je još dodatna greška na oznakama opasnosti za usisnike i crni tekst "Danger Jet Intake", koji bi trebao biti bijeli. Nadalje žute "Rescue" strelice sa žutim tablicama su otisnute u prenarančastoj boji, a sam natpis "Rescue" je malo premasno otisnut. Što se svih tih osnovnih oznaka tiče, tu se uvijek možete poslužiti oznakama iz makete, jer ih ona zasigurno ima u svom osnovnom setu, pa oko toga ne trebate previše brinuti. Instrumentna tabla je solidno otisnuta, sa dosta intenzivno zeleno obojanim zaslonima, što mi se sviđa puno više nego, recimo Hasegawini zagasito zeleni, ili Fujimijevi plavi zasloni. Oznake za formacijska svjetla su otisnuta jasno i oštro, a boja im je puno prikladnija nego bilo koji set iz makete (nijansa je vrlo slična onoj iz Pro Modelerovog seta). Stencili sive boje su jasni i tanki kako i treba biti, dok su oni crne boje malo premasno otisnuti.

A sad se bacimo na oznake koje čine osnovu ove shemu. Bijeli natpisi i amblemi su oštro i jasno otisnuti i izgledaju jako, jako dobro. Svi amblemi Tomcattersa (mačori sa bombom) su napravljeni jako lijepo i precizno, bez obzira u kojoj su veličini (ima 4 veća za rep, 6 manjih za rezervoare i još jedan iste veličine sa natpisom "Anywhere", za koji još nisam otkrio na koje mjesto ide zajedno sa prvim dijelom "Anytime" koji ima "Uncle Sam" mačora). Amblem za unutarnju stranu repa je dan u dva dijela i i on je otisnut precizno i dobro (žuta boja ptice odgovara). Problem su žuti krugovi za repne ambleme i naljepnice za žute vrhove repova koje su u različitim nijansama, što na pravom zrakoplovu nije slučaj (vidi ovdje), a što se jasno vidi i na uputi za bojanje i lijepljenje naljepnica. Srećom, žuta na krugovima je puno točnija nijansa, pa se nećete morati "ubijati" maskirajući koncentrične krugove za amblem (vanjski žuti, pa tanki crni i unutarnji puni žuti). Vrhove repova je puno lakše maskirati i obojiti. Jedino što morate je pogoditi dobru nijansu, tako da odgovara onoj u krugu amblema.

Uputa za bojanje i lijepljenje naljepnica dolazi na listu papira sa u boji ispritanom shemom na kojoj su bočne sheme zajedno sa slikom unutarnje strane repa i lijevom stranom jednog rezervoara dani u 1/100, a gornja i donja strana su u 1/200. Dane su boje sa FS, Humbrol i Gunze Sangyo kodovima. Problem je što se iz danih crtež ne vidi pozicioniranje svih oznaka, što za stencile to i nije neki problem, jer se njihovo pozicioniranje može vidjeti i na sastavnici makete, ali za neke ambleme to nije slučaj (npr. već prije spomenuti "Anytime" i "Anywhere" sa amblemima mačora, koje nisam uspio vidjeti niti na jednoj fotografiji tog zrakoplova).

 

Sve u svemu, za 8 USD, koliko taj set košta kod proizvođača, dobije se dobra osnova što se naljepnica tiče da napravite još jednog prekrasnog Tomcata za svoju kolekciju.

 

Ocjena:

+

 

 

Tomislav Martan