Fokker D.XXI 4. Serija

Kora models No. 7205

 

Fokker D.XXI je Nizozemski niskokrilni lovački zrakoplov, sa fiksnim stajnim trapom. Prvi prototip je poletio 27. veljače 1936. godine. Uz Nizozemsko ratno zrakoplovstvo, nalazio se u zrakoplovstvima Danske i Finske, koje su ih licencno proizvodile (Danska – 36, Finska – 90 komada). Zarobljene primjerke ovog zrakoplova koristio je i Njemački Luftwaffe, kao zrakoplove za obuku pilota lovaca. Licencno proizvedene Fokker D.XXI u Finskoj, pokretali su motori Pratt & Whitney Twin Wasp Junior (55 zrakoplova), sa dužom staklenom kabinom i Bristol Mercury VIII (35 zrakoplova), sa kraćom staklenom kabinom. Već u vrijeme Zimskog rata sa SSSR-om pokazalo se, da su zrakoplovi Fokker D.XXI pomalo zastarjeli lovci, prema ruskim (bržim i pokretljivijim) I-153 i I-16. Jedina prednost ovih zrakoplova, bila je velika brzina obrušavanja, koju su finski piloti koristili kao prednost u zračnoj borbi. Između 1939.-1944. godine finski piloti su na ovim zrakoplovima postigli 187 zračnih pobjeda, od toga 127 za vrijeme trajanja Zimskog rata. 

Ovaj lovački zrakoplov kasnije je zamjenjen modernijim i bržim lovačkim zrakoplovom Messerschmitt Bf-109 G. Fokker D.XXI zadržao se u finskom naoružanju do pedesetih godina, kao zrakoplov za izviđanje i obuku pilota. 

Tehnički podaci:

Raspon krila: 11 000 mm 
Dužina (sa motorom Mercury VII) : 8 200 mm 
Dužina (sa motorom P & W Twin Wasp) : 8 315 mm 
Visina zrakoplova: 2954 mm 
Motor: Bristol Mercury VIII 
Pratt & Whitney Twin Wasp Junior 
Brzina na 5 000 m (sa motorom Mercury VII): 418 km/h 
Brzina na 5 000 m (sa motorom P & W Twin Wasp) : 440 km/h 
Brzina krstarenja: 386 km/h 
Naoružanje: x4 FN-Browing M-36 7,92mm ili x4 Vickers 7,7 mm ili  x2 Oerlikon FF 20 mm (test projekt) 

Osim standardnih verzija zrakolpova sa fiksnim stajnim trapom, krajem 1939. godine. Počelo je ispitivanje zrakoplova sa uvlačećim stajnim trapom. Za tu priliku preuzet je stajni trap Fiat-a G 50 i motor P & W Twin Wasp. Napravljen je svega jedan (!?) zrakolpov reg. oznaka FR-117, kasnije 1942. godine reg. oznaka FR-167 (?!).

Maketa je upakirana u dvodijelnu kutiju, ojačanu sa gornje strane. Dijelovi su pakirani segmentno u vrečice (krlio posebno, dijelovi trupa i oplata motora, te matali posebno). 

Maketu sačinjavaju slijedeći dijelovi; krila, dva dijela trupa,oplata motora, motor, kotači, spiner, kormilo vertikalnog stabilizatora, horizontalni stabilizatori, kotači, krakovi elisa, repni kotač, a izrađeni su u rezinu. Unutrašnost pilotske kabine, poklopci stajnog trapa, te dio motora su jetkani. Dijelovi stajnog trapa, ispušne cijevi motora, cijevi mitraljeza i pitot cijev su metalni. Pokrov pilotske kabine je vac-u-form, a instrumentna ploča je film na bijeloj papirnatoj pozadini.

Dimenzije makete približno odgovaraju dimenzijama zrakoplova (prema nacrtima iz monografije Wydawnictwo Militaria), kao i sami nacrti:

- raspon krila: 11000 mm (153 mm)

- dužina (sa motorom P & W TwinWasp) : 8315 mm (115,5 mm) 

- visina zrakoplova: 2954 mm (41 mm)

Sama izrada dijelova je kvalitetna i bogata detaljima. Ugravirana panelizacija je kvalitetna i točna (prema crtežima). Jedino male zamjerke se odnose na debljinu stranica pilotske kabine, a i ploča je mogla biti jetkana. Samo sklapanje makete iziskuje malo više vremena kao kod svakog resina (pripreme dijelova, skidanje viška odljeva,dodatna kitanja...), no takav se trud na kraju isplati.

Ono, što je na kraju važno još napomenuti; dekali su tanki, kvalitetni, sastavnica je nešto skromnija (po dužini presavinuti papir A4, fotokopirani), ali dostatno pregledna.

Ljubitelji ovakve maketarske egzotike; tko voli, nek izvoli !

Ocjena makete: (kupiti)

 

 Za recenziju korištena literatura: 

- AIRCAM AVIATION SERIES No.S2 Finish Air Force 1918-1968

- Wydawnictwo Militaria No.5 FOKKER D.XXI

 

Miljenko Frčko