The Russian Navy

Heavy Aircraft Carrying Cruiser

"Admiral Kuznetsov"

Olimp Resin Accessories

ORA72-04 (1/72)

 

Admiral flote Sovjetskog Saveza Kuznecov je jedini aktivan nosač zrakoplova u arsenalu Ruske flote. Izvorno je označen kao teška raketna krstarica nosač zrakoplova (TAVKR) i zastavni je brod Ruske mornarice. Nosi zrakoplove tipa Su-33 i Su-25UTG/UBP, te helikoptere tipa Ka-27LD32, Ka-27PLO i Ka-27S. Zrakoplovi tipa Su-33 će nakon isteka resursa 2015. godine u potpunosti biti zamijenjeni sa jeftinijom opcijom MiG-29K. Kuznecov je specifičan po više stvari, a među ostalima tu je raketno protubrodsko naoružanje krstarećim raketama SS-N-19 Granit (NATO naziv Shipwreck), te ski-jump palubu za polijetanje bez katapulta, za koju se planira zamjena za klasičnu palubu tijekom velike modernizacije zakazane za kraj 2012. godine.

Na palubi Kuznecova se nalaze tri položaja za polijetanje zrakoplova i ova podloga predstavlja treću, koja se nalazi na sredini palube. Podloga je napravljena od tankog kartona dimenzija 34,2 x 23,9 cm, na kojoj je tiskom u boji visoke kvalitete otisnuta paluba sa oznakama tog, trećeg položaja za polijetanje. Odabir djela palube je napravljen jako mudro, obzirom da je na tom srednjem djelu palube križanje poletne i sletne staze, pa se tako može iskoristiti za oba slučaja. Također, na tom je mjestu jedna od brojnih lokacija za polijetanje-slijetanje helikoptera, što dodatno podiže na korisnosti podloge. Isto je tako izbjegnuta potreba za dodatnim kompliciranjem, obzirom da je na podlozi izostavljen dio na kojem je pomični štit od ispuha zrakoplova (blast shield). Tisak je polusjajan i gladak, a podloga je dovoljno meka da dozvoljava da se naknadno utisnu neki detalji, kao što su spojevi asfaltnih ploča, odvodi i sl. Mazanje je izvedeno umjereno, te ostavlja prostora za još daljnje dorade, obzirom na sadašnji izgleda palube. Položaj linija staza i položaj poletno-sletnog položaja helikoptera je točan, a boje su realistične i daju dobar dojam za mjerilo.

Uz podlogu sa otisnutom palubom dolazi još jedna podloga iste veličine sa malo debljim i čvršćim kartonom, koji služi kao nosač palube. Također u kompletu se nalazi i mali list foto jetkanih dijelova za kočnice glavnih kotača Su-33, koje je moguće staviti u otvoreni - lansirni ili zatvoreni položaj, te poklopac šahta časnika za upravljanje uzlijetanjem, koji je također moguće postaviti u otvoreni ili zatvoreni položaj (naravno, otvoreni položaj šahta će zahtijevati neke dorade, obzirom da je u tom slučaju potrebno barem napraviti rupu šahta).

Na prednjoj strani upute su vidljivi dijelovi koji dolaze u kompletu, te način na koji ih se spaja, dok su na poleđini označeni predlošci za postavljanje Su-33 u lansirni položaj i na slijetanje, te za helikoptere Ka-27/Ka-29.

 

 

Sve u svemu, ovo je izuzetno lijep i koristan dodatak za izlaganje makete Su-33 ili Ka-27/Ka-29, no isto tako može poslužiti i za MiG-29K, te mornaričku inačicu Su-25. Kvaliteta izrade je odlična, te uz male dorade to može izgledati gotovo savršeno. Šteta jedino što na podlozi nije obuhvaćen i pomični štit od ispuha zrakoplova, no to bi još povečalo ionako veliku podlogu, te je zasigurno zakompliciralo i poskupilo. Što reči na kraju? Gdje sam ono vidio Hasegawin novi Su-33 za naručiti? Baš mi je zatrebao jedan kao dodatak ovoj krasnoj podlozi...

 

Ocjena:

 

Tomislav Martan

 

Na stranicama Olimp Models Group možete vidjeti i druge proizvode brandova Olimp Models, Authentic Decals, Golden Age Hobby Kits i Olimp Resin Accessories.