Lift Here!
Naljepnice

2. dio

 

Lift Here je ekipa iz SiCG koja već nekoliko godina proizvodi vrlo kvalitetne dekale za zrakoplove iz srpske povijesti. Kako je njihova zrakoplovna povijest često isprepletena s našom među setovima dekala ovog proizvođača ima mnogo zanimljivih subjekata interesantnima i maketarima iz Hrvatske što čini ove dekale dosta traženima i kod nas.

Razlog ovog članka je novi serija koju je Lift Here nedavno izbacio na tržište.

Dakle zahvaljujući Draganu Draškoviću iz Lift Here-a došli smo u posjed sljedećih novih setova:

1. M-48LH Glorious bombers of HRH King Peter II of Yugoslavia
- ovaj set se sastoji od oznaka za 4 bombardera iz sastava KRVJ i to za SM-79K, Do-17Ka, Do-17Kb i Blenhaim Mk. I.


2. N-48LH Yugoslav Partisan Hurricane Mk. IIc and Harvard Mk. IIb
- set sa oznakama za dva zrakoplova iz afričkih dana ratnog zrakoplovstva NOVJ i to Hurricane Mk. IIc i Harvard Mk. IIb


3. P-48LH Yugoslav Messerschimtts 108, 109, 110
- set sa opcijama za čak 5 zrakoplova s oznakama KRVJ od kojih je najinteresantniji Me-110 kojeg su Jugoslavenske snage zarobile pred sam rat, te dva Me-108 te dva Me-109 koji nadopunjuju izbor oznaka danih u prijašnjim setovima ovog proizvođača.


4. O-48LH Serbian and Yugoslav Spad VII
- ovaj set sadrži oznake za jedan Spad Srpske vojske iz I. svjetskog rata na Solunskom frontu, jednog s oznakama Kraljevine SHS, te jedan iz vremena Kraljevine Jugoslavije


5. X-72LH Li'l' Buzza
- ovaj set je jedini u 1/72. Sadrži dekale za četiri opcije SA-341 Gazelle, i to oznake JRZ do 1992, oznake nove Jugoslavije tj. SiCG od 1992, te jednu letjelicu s civilnim oznakama (YU-HEO) i jednu s oznakama srpske policije (YU-HCY)

Općenito o dekalima možemo reči sljedeće:

Što se tiče kvalitete tiska ona je odlična, svi dekali su vrlo tanki (riječ Propagteam objašnjava sve) i u dobrom registru. Proizvođač je kompliciranije oznake mudro dao u više dijelova, što možda malo otežava aplikaciju, ali zato osigurava poravnavanje boja i minimalnu debljinu. Svi simetrični dekali (rondele, kodovi) su otisnute na dva identična arka papira (što može navesti na pomisao da s radi o duplom setu). Na svojim prvim setovima proizvođač je imao problema s nijanskom boja ali iako bi se moglo raspravljati o točnoj nijansi npr. partizanskih oznaka generalni zaključak je da su boje OK.

Naravno da nisam mogao u praksi isprobati sve dekale ali na osnovi onih koje jesam mogu zaključiti da dekali jako dobro prijanjaju na površinu i dobro reagiraju na tekućine za dekale (testirano s Micro Set i Micro Sol). Višak filma nisam obrezivao i sa zadovoljstvom mogu konstatirati da se rub ne vidi kad se dekal osuši. Također nanošenjem na sjajnu površinu ni na jednom dekalu nisam primijetio tzv. „silvering“. Posebno me zanimala prozirnost dekala. Nanio sam ih tamnu površinu i na bojama koje su najsklonije da promjene nijansu zbog „tankoće“ dekala crvenoj i bijeloj nisam primijetio neki veliki problem. Nažalost žuta je bila nešto lošija i to je jedina kritika koju mogu uputiti samim dekalima.

 

Lift Here oznake u akciji.

 

Druga kritika ide uputama za nanošenje. Iako su dovoljno pregledne i daju tablicu potrebnih boja s „rasterom“ nema nikakvih informacija o samom prikazanom subjektu. Istina je da je svaki stariji maketar s prostora ex-Jugoslavije kojeg zanima zrakoplovna povijest ovih prostora „naoružan“ brojevima nekad popularnih časopisa „Yuvam Bilten“, „Aeroplan“ i „Aeromagazin“, pa i novijih poput Yasiga, Let-a i sl. odakle je i većina referenci koje su autori koristili pri izradi dekala, mlađi maketari kojima je ova literatura teže dostupna kao i stranci koji ne poznaju toliko povijest ovih prostora bi mogli imati problema s identificiranjem prostora, razdoblja,postrojbi i pilota zrakoplova koji su obrađeni na ovim setovima.

Ne bez obzira na to, osobno vrlo rado ću upotrijebiti ove dekale na svojim maketama i toplo ih preporučam svima koje zanima Ratno zrakoplovstvo ove ili one Jugoslavije.

Sve informacje o Lift Here! naljepnicama možete naći na njihovoj stranici.


Ekipa HRC-a ovim putem se zahvaljuje Lift Here! timu na ustupljenim setovima naljepnica za recenziju !

Tomislav Bošnjaković