M-18 Hellcat

Academy 1/35

 O VOZILU


Oklopno vozilo M-18 Hellcat je nastalo kao odgovor na zahtjev američke vojske za lagano, a brzo samohodno oružje naoružano dosta jakim topom da može služiti kao lovac tenkova. Na europskom bojištu se pojavio prvi puta 1944. godine i pokazao se kao vrlo korisno oružje koje je zbog svoje brzine i manevarskih mogućnosti često izlazilo na kraj i s mnogo jačim neprijateljem. Pokretan dobro znanim motorom Continental R-975 C1 sa 340 odnosno C4 sa 400 KS, zahvaljujući maloj masi od samo 18 tona koja je postignuta vrlo tankim oklopom (maksimalno 2,5 cm), postizao je brzinu preko 85 km/h. Snaga se prenosila preko trostupanjskog automatskog mjenjača na prednje pogonske kotače. Naoružan je bio topom od 76 mm i browningov-om strojnicom 12,7 mm. Postojale su dvije vrste topa M1 i M1A1 (oba sa i bez plinske kočnice), a razlika se vidi u obliku prednjeg dijela kupole (mantlete topa): jedna verzija je potpuno oklopljena, a druga ima pokrov od impregniranog platna. Posada se sastojala od pet članova: tri u borbenom dijelu tj. kupoli koja je kao i sve američke samohotke bila gore otvorena; te od vozača i njegova pomoćnika koji je također mogao upravljati vozilom preko dvostrukih komandi. Sveukupno napravljeno je 2507 ovih vozila, a određenu količinu je dobila i bivša Jugoslavija u sklopu vojne pomoći gdje su korištena bez nekih vidljivih prepravki. Početkom Domovinskog rata određena količina ovih vozila (sa oba tipa topa) je zarobljena i korištena u postrojbama ZNG, a kasnije i HV-a prvenstveno kao potpora pješačkim postrojbama. Nakon rata većina je rashodovana i služe kao mete za protuoklopne vježbe gađanja. Jedan dobro obnovljen primjerak se nalazi na izložbi ispred vojarne 2.GBR ˝GROM˝ u Petrinji gdje su i snimljene fotografije koje su mi pomogle u izradi ove makete.

 

O MAKETI

Zahvaljujući fotografijama pravog vozila i onih par fotki vozila u borbenoj upotrebi, mogao sam se baciti na traženje prikladne makete. Odlučio sam se za ACADEMY-jevu maketu jer je u usporedbi sa onom AFV-ovom bila bitno jeftinija, a i recenzije su bile jako dobre.

I zaista nimalo loše iako postoje neke greške. Kao prvo do izražaja dolazi veliki broj dijelova zahvaljujući kojima možete napraviti obje verzije. Istina taj broj povećavaju razni dodatci (kanisteri, cerade, streljivo, alat…) kojima ovaj kit obiluje; te višedijelne gusjenice. Također kit se reklamira kao full interior- znači sa komplet unutrašnjosti.

Maketa je izlivena jako dobro bez nekih vidljivih grešaka u kalupu osim par manjih udubljenja nastalih prilikom skrutnjivanja plastike na prednjem dijelu tijela vozila. Malo kita sve riješava. Razina detaljiranja te položaj detalja su jako dobri. Sve u svemu jako dobra maketa za izradu direktno iz kutije. Oni zagriženi maketari koji uvijek žele nešto više (pogađate taj sam) poduprti sa mnoštvom fotografija primijetit će ipak nedostatake i greške na nekim detaljima.

Počnimo od unutrašnjosti: tako sam ja primjerice doradio vozački dio dodavanjem raznih kutija, vodova i pregrada prema borbenom dijelu. Borbeni dio je u osnovi dosta dobar- uz dodatak par vodova hidraulike, kablova, ručki i kutija može se još poboljšati. Tu dolazi do izražaja i jedan veći nedostatak, nema bitnog dijela topa- "volana" za određivanje elevacije i nišanske naprave koje također treba dodati.

A sada izvana: trebalo bi zamijeniti držače sajli jer su originalni premali, štitnici farova su jako predimenzionirani pa sam ih ja napravio od žice. Kupola je, kao i poklopci vozača i pomoćnika; jako dobro izvedena bez nužnih prepravki. Rešetke na motornom dijelu su odlivene površinski, tekstura je jako dobra iako je oblik promašen. Na zadnjem dijelu se nalazi i najveća greška: spoj gornjeg i donjeg dijela tijela tenka je izveden pod oštrim kutem iako je ustvari prijelaz zaobljen.Iako se to možda čini lako za ispraviti, za sobom povlači i skraćivanje dužine tijela tenka što znači da dužina makete i nije baš točna u originalu. Kome ne smeta neka se time i ne bavi jer iz vlastitog iskustva znam da prerada nije laka jer istovremeno treba i produžiti stražnju oklopnu ploču koja služi kao poklopac motora. Ostatak detalja na stražnjem dijelu je jako dobar i točan.

Podvozje je jako dobro i detaljno izvedeno. U kitu posebno dolaze poluge na koje se montiraju kotači te je moguće postići različite visine kotača. Kotači su vrlo detaljni iako na pogonskim i ljenjivcima nedostaju neke rupe.

Gusjenice su druga priča. U kitu dolaze T-69 čelične gusjenice iako su na vozilima korištene i gusjenice sa gumenim blokovima kao na Shermanima. Imate izbor između gumenih neprekidnih i segmentnih plastičnih gusjenica, obje tipa T-69. Sve je to uzalud jer su oba tipa pretanka i preuska. Bolje bi bilo da su više pažnje posvetili na dimenzijsku točnost gumenih gusjenica jer su teksturno jako dobre, a na ovom tipu tenka gusjenice su zbog njegove brzine uvijek bile dobro napete pa nema potrebe za pojedinačnim linkovima nego su i gumene zadovoljavajuće te sam ih i ja koristio.

Uz to samdodao još par površinskih detalja kao što su nosači za alat i sl.- i to je to, ništa drugo nije potrebno.

 

OZNAKE

Oznake su jako dobro napravljene, jako su tanke i bez grešaka. U setu dolaze oznake za dva vozila iako, nažalost, nije naznačeno kojim su postrojbama pripadala nego samo kada su i gdje korištena.

 

BOJANJE

Maketu sam poprskao mješavinom Revell 362 i bijele uz dodatak malo Revell 48 da bi postigao JNA maslinasto zelenu. Preko toga sam kistom nanio šare Revell 83 smeđe i 46 tamnozelene. To bi trebalo biti približno kao na slici M-18 snimljenoj vjerojatno negdje oko Sunje.


Natpis ZNG je nanesen kistom, a broj koji je ostao još od JNA nanesen je šablonom.

 

ZAKLJUČAK

Jako dobra maketa za izradu iz kutije. Na dobrom je glasu zbog mnoštva dodataka u vidu streljiva, karnistera, sanduka, ceradi, alata…; iako nema ni jedne figure. Loša strana su prvenstveno gusjenice.


Pri izradi su mi uvelike pomogle slike s interneta, te najviše fotografije snimljene uz pomoć kolega maketara Predraga Jelića i Srđana Bartulića. Stoga ako itko ima nekih pitanja ili mu je potreban savjet u vezi ovog vozila može mi se slobodno obratiti na mail: