Mike Grant Decals

Mil-24/MiG-21bis HRZ

1/72

 

Oznake Hrvatskog ratnog zrakoplovstva su uvijek aktualna tema među hrvatskim maketarima (a i šire). Dosada je nekoliko proizvođača koji "pokrilo" razdoblje od 1991. godine nadalje, i to su Linden Hill, Begemot, hrvatski MACH, te Mike Grand Decals. Posljednje od navedenih su i tema ove recenzije.

Naljepnice su, prema priloženoj shemi, namijenjene za jedan MiG-21bis, te jedan Mi-24, dok je u setu još nekoliko oznaka za koje nema sheme, ali se navodi da se mogu uporabiti za npr. An-2, Mi-8, PC-9, te Canadair CL-215. Naljepnice dolaze na listu papira 108 x 65mm i otisnute su jednom komadu tanke i prozirne folije, dakle svaka naljepnica zahtijeva izrezivanje prije ljepljena. Sveukupno u setu dolazi 42 oznake, među kojima se nalazi 18 rondela dvije veličine ( 12 manjih sa dimenzijama odgovarajućim za MiG-21, te 6 većih sa dimenzijama odgovarajućim za Mi-24), 12 grbova u 3 veličine (od čega su 4 namijenjena za zastave koje su također priložene), 2 grba 1. lovačke eskadrile HRZ, dva "komarca" za Mi-24, dvije oznake "Opasnost!" na žutoj podlozi, također namijenjena za Mi-24, te zasebno izrađene natpise "Opasnost!" i strelice za još dva takova znaka. Oznake su otisnute gotovo savršeno, i oblikom i bojom. Jedini problem su tanki crveni obrubi na grbovima, koji izgledaju kao točkice na kruni grba. Nisu dani nikakvi serijski brojevi, jer ih na letjelicama koje su navedene na shemi nema. Shema bojenja i pozicioniranja naljepnica dolazi na jednom listu i dane su sheme za po jedan MiG-21 i Mi-24, sa nazivima boja (približnih). Nadalje, na shemi su navedene i reference na časopise u kojima se nalaze navedeni zrakoplovi. Postoji isto takav set i za mjerilo 1/48, te 1/32.

Nažalost ovi setovi naljepnica su danas gotovo nenabavljivi, jer ih više nema u proizvodnji, ali ako negdje slučajno naletite na kakvu staru zalihu, bez razmišljanja ih uzmite...

Ocjena:

 

 

Tomislav Martan