Militaria Croatica Br1

 

Prošle godine bili smo svjedoci procvata hrvatske vojno-tehničko-povijesne literature. Knjige o Rudolfu Perišinu, knjiga "dobrog duha" hrvatskog maketarstva V. Jereba o oklopnim vozilima Domovinskog rata i izdanja MORH-a o bojnim zrakoplovima i pješačkom naoružanju i dr.

Skoro nezapaženo prošla je Militaria Croatica, slikovni godišnjak za vojnu povijest.

Na preko 106 stranica autor Velimir Vukšić opisuje četiri teme: ulazak Nijemaca u Zagreb 1941 - 14. PzDiv, njemački PzAbt 202 u Jugoslaviji, tenkovski odred GŠ NOVH, 1 tenkovska divizija NOVJ te kao podtema "Panteri" u Jugoslaviji.

Iz dosta opširnog teksta vidljivo je da autor dobro poznaje materiju, zamjerke koje imam odnose se na premali broj stranica;-))

Meni najzanimljivije teme su tenkovski odred VŠ NOVH i 1 tenkovska divizija NOVJ. Ovo je prva tiskovina koja se stručno bavi ovom postrojbom.

Maketare će naročito zanimati dosta fotografija "specijalnih" vozila Stuart PAK i Stuart Flak, kao i Somua S-35 s 6Pdr topom s AEC-a.

Iskreno se nadam da će se u slijedećem broju pojaviti i koja fotografija Bren Carrier-a kako vuče 6Pdr ili PAK 40. Imam koji Airfix u 1/76 viška i lagano me svrbe prsti...

Krajem 2002 očekujte novi broj Militarie Croatice. Prvi broj je razgrabljen, mada sam čuo da se još može pronaći po knjižarama u ZG. Također postoji mogućnost reprinta prvog broja, po nekim glasinama mjesec dana prije izlaska drugog broja.

Preporučujem

Vedran Kalamiza