Andrew Mollo

The Armed Forces Of World War II

Uniforms, Insignia & Organisation

 

Za ovu knjigu možemo, slobodno, reći da predstavlja osnovni pregled uniformi , znakovlja i ustroja vojski koje su sudjelovale u Drugom svijetskom ratu. Knjiga formata 29 x 23 cm, tvrdog uveza, na svojih 312 stranica donosi nam 350 kolor crteža vojnika u uniformi, 160 crno-bojelih fotografija , 53 crteža znakovlja i ustroja
vojski, po rodovima. Uz crteže i fotografije autor nam daje kratku povijest nastanka svake od jedinica i opis izgleda (uniformi) njezinih pripadnika.

Knjiga je podjeljena na nekoliko pogljavlja:

I. THE WAR IN EUROPE, 1939-40.
II. THE WAR IN THE MEDITERRANEAN
III. THE EASTERN FRONT
IV. NORTH-WEST EUROPE, 1941-45.
V. THE PACIFIC WAR

Osim standardnih uniforma (znakovlja i ustroja) vojski Velike Britanije, Njemačke, Italije, Japana, Francuske, Amerike, Rusije, Finske, Belgije, Nizozemske … , u knjizi možete naći i uniforme BugarsKe, Mađarske, VKJ, NDH, Rumunjske… ili dali ste znali kako su izgledale uniforme Talijanske kolonijalne vojske u Sahari, Abesinske patriotske vojske, Belgijske kolonijalne vojske, pripadnika Senegalske vojske pod zapovjedništvom Francuza, Indijske vojske, pripadnika komunističke Kineske vojske, Kineske Nacionalističke vojske … . U ovoj knjizi također možete naći i crteže uniformi SS"HANDSCHAR" divizije, Kozaka, Partizana, Četnika … .

Autor ove knjige godpodin Andrew Mollo, jedan je od najboljih Britanskih povjesničara ratovanja i svijetski priznat povjesničar. Uz autora svoj doprinos ovoj knjizi dali su i likovni umjetnici Malcom McGregor i Pierre Turner koji su zaslužni za crteže.

Zadnje izdanje ove knjige (koje vam predstavljamo) pojavilo se na policama knjižara krajem 2000 godine. Za razliku od svog prvog izdanja (1981. godine), ovo izdanje ima promjenjen izgled naslovne stranice i omota. Kvaliteta papira je nešto lošija, što se ponegdje odražava i na kvalitetu (reprodukcije) crteža u knjizi. No, ipak ne toliko, da se sa crteža nebi mogli prepoznati detalji na uniform, nijanse boja i njihove razlike na uniformi. Trenutno ovu knjigu možete naći u dva formata; 29x 23 cm sa tvrdim uvezom i formatu, nešto većim od, A5 u mekom uvezu. Kvaliteta crteža u obje knjige je podjednaka.

Finale:
Da ponovimo; za ovu knjigu možemo, slobodno, reći da predstavlja osnovni pregled uniformi, znakovlja i ustroja vojski koje su sudjelovale u Drugom svijetskom ratu.
Knjiga može biti preporuka, kao osnovno štivo, svima koji se bave militarijom i maketarstvom.
Za samu kvalitetu knjige, govori i ime autora.

Ocjena:

Potražiti i svakako kupiti !

Miljenko Frčko