Naljepnice za Ratno zrakoplovstvo NDH i Hrvatsku zrakoplovnu legiju

Uvod:

Što možete izbaciti na maketarsko tržište u Hrvatskoj, a da budete sigurni da će odmah planuti s koeficijentom obrtaja do neba?

Bravo, u pravu ste. Dekale Zvonimirovih križeva i šahovnica (s prvim poljem bijelim naravno), svih oblika i veličina. Stoga je neobično da je do sada izašla samo jedna serija dekala koja obrađuje ovaj dio povijesti i to još prije desetak godina. Izdavač je bio „PC grafička usluga“ i više ih nema u slobodnoj prodaji iako se mogu još uvijek naći na maketarskim „buvljacima“. Kad su se pojavile bile su razgrabljene i još i danas im se pišu hvalospjevi. Netočnost, krhkost (čitaj neupotrebljivost ako se ne premažu nečim što će stvoriti film „nosač“) i krutost (ne reagiraju ni na kakve tekućine za dekale) su sitnice koje ne treba previše spominjati.

No, nedavno su dobile konkurenciju i to trudom kolege maketara Vjekoslava Raneca. Kao i kod dekala „PC grafičkih usluga“ ove oznake su dočekane s oduševljenjem i razgrabljene brže nego Severinin kućni video.

Ali, za razliku od oznaka „PC grafičkih usluga“ maketarska populacija se vrlo brzo podijelila oko njihove kvalitete . Dok su jedni u ekstazi, drugi ih ne bi iskoristili ni za podložak stola. Stoga je moja želja napraviti recenziju ovih dekala, kako bi i oni zahtjevniji i oni manje zahtjevni znali što dobivaju za 40-50 kuna kolika im je cijena. I to kad se usporedi s sličnim ponudama drugih proizvođača. A onda neka svatko na temelju ove informacije donese vlastitu odluku.O dekalima :

Autor je imao izvrsnu namjeru napraviti polu generički set iz kojeg bi se kombiniranjem oznaka mogao dobiti jedan ili dva od dvadesetak mogućih Bf 109 na kojima su letjeli hrvatski piloti. Za razliku od svih ostalih ponuđača koji su se koncentrirali na oznake za zrakoplove koji su koliko-toliko dobro dokumentirani, autor je hrabro u svoj set uključio i oznake zrakoplova o kojima ne postoji fotografski dokaz, ali se zna ili pretpostavlja da su postojali (na temelju dokumenata, iskaza svjedoka, itd.). Iako postoji nekoliko knjiga koje obrađuju ovaj dio hrvatske povijesti, mnoge stvari još uvijek nisu poznate ili nisu poznate dovoljno detaljno što je preduvjet za dobru maketu. Stoga si mnogi maketari (a i sam spadam u njih) dopuštaju „umjetničku slobodu„ te rade neke od tih zrakoplova na osnovi pretpostavki ne čekajući hoće li ili neće jednom svjetlo dana ugledati nekakva nova fotografija. Ovaj set pokušava zadovoljiti i njih.

Set je tiskan na dva arka papira. Na jednom su oznake u boji, a na drugom samo bijela boja. Na taj način je autor spretno izbjegao zamku debelog nanosa boje ili pogrešnog poravnavanja boja na oznakama.

Sadrži 6 Zvonimirovih križeva, što je dovoljno za jedan Bf 109 Ratnog zrakoplovstva NDH, te 10 njemačkih križeva što je dovoljno za 1,5 zrakoplov Hrvatske legije na istočnom frontu. Šteta što autor nije umjesto njemačkih križeva stavio još 10 Zvonimirovih, s obzirom da na tržištu postoje hrpe dobavljivih setova njemačkih križeva, a i dobivaju se gotovo sa svakom maketom Bf 109, što naravno nije slučaj s Zvonimirovim križevima. Što se tiče točnosti oni nažalost ne odgovaraju stvarnom izgledu, ni oblikom ni veličinom. Što se tiče oblika kraj „peteljke“ Zvonimirovog križa je pod krivim kutom i prekratak, a što se tiče veličine ona ne odgovara propisima označavanja onog doba za nijedan NDH zrakoplov, pa tako ni za Bf 109. Svih 6 oznaka je iste veličine, a to nikako ne može biti točno. Oznake za krila su premale, dok se o oznaci za trup možemo eventualno sporiti jesu li prevelike ili točne, ovisno o poziciji na trupu. To što ove oznake veličinom ne odgovaraju Bf 109 ne znači da se ne mogu iskoristiti za nešto drugo, samo bi trebalo provjeriti na što (nisam si dao toliko truda). Razlog ovih grešaka je u tome što je autor prekopirao oznake „PC grafičke sluge“ koje imaju potpuno istu pogrešku. (!)

Primjer makete s „PC grafičke usluge“ Zvonimirovim križem i radi usporedbe križ iz ovog seta dekala. Vidi se da su identični! Zadnji je „Blue Riderov“ križ koji je točnijeg oblika i dimenzije.


Ali opet treba reći da se „peteljka“ razlikovala od zrakoplova do zrakoplova. Dakle nije nemoguće da ćete naći neki NDH zrakoplov s „otprilike onakvim zvonimircem kakav je na dekalima“. Evo primjer Zvonimirovog križa s Avie FL.3. Nije kao na Bf 109, ali nije kao ni na dekalima.

 

To je u biti i najsmješniji dio. Godinama hrvatski maketari koriste te oznake, i većina si nikad nije dala truda da provjere njihovu točnost, a sad kad identični dekali izađu pod nekom drugom „firmom“, odmah su ovi drugi netočni!

Također se dobivaju tri seta „Kozje glave“ (6 komada) tj. oznaka 1. Lovačkog jata i to crna, siva i žuta. Ova oznaka nije prisutna u nijednom drugom setu pa je dobrodošao detalj. No ni ona nije baš sto posto točna. Linije su predebele, prekratke i preguste.

Sljedeće na redu su tri seta „letećih šahovnica“, tj. oznaka Hrvatske zrakoplovne legije. Ove oznake su također varirale od aviona do aviona ali generalno mogu reći uspoređujući s fotografijama. Šahovnice imaju premalu špicu, tj. previše su oble, krila mogu proći, a pleteri s slovom „U“ su jednostruki, a ne „dupli“ kakvi bi trebali biti. Doduše ovo je pogrešno i na dekalima drugih proizvođača, a na ovima su bar masnije otisnuti, pa djeluju najmanje netočno od svih koji se mogu naći na tržištu.

 

Oznaka pilotske škole AB123 „Crveni fes sa šahovnicom“ je najbolje napravljen od svega na ovom setu dekala i dobiju se dvije vrste: u crnom krugu i bez. Vidljivo je da je „rep“ na fesu ravan u donjem dijelu, dok je na dekalima obli, ali to je zbilja minorna greška. Vrlo koristan dekal jer ga također nitko drugi ne radi.

 

Brojevi – Dan je poveći izbor brojeva, čijom kombinacijom se može dobiti zbilja velik broj brojeva na avionima što je hvalevrijedan pokušaj. No ovdje opet postoje odstupanja od fotografija stvarnih zrakoplova i dekala. Apsolutno svim brojevima sam našao neku manju ili veću manu (naravno govorim o onima za koje postoje fotografije). Tako npr. dana je opcija za „crni 10“ ali su brojevi pogrešnog fonta i pretanki (kao i na dekalima „PC grafičke usluge“ ). Za „crnog 11“ Vladimira Ferenčine je pogrešan kut jedinice, kao i za Džalov „crni 1“, za „bijelog 5“ ne valja „trbuh“ na petici, itd. naravno uzeo sam pretpostavku da su ovo oznake za te zrakoplove koji su dobro publicirani. Jer ovaj set dolazi bez ikakvih uputa o postavljanju oznaka ili bar popisa za koje zrakoplove je namijenjen. Upute se svode na osnove postavljanja na maketu. Naravno, maketar sa zanimanjem za ovo područje će pronaći u dostupnoj literaturi fotografiju željenog zrakoplova, ali početnicima ili strancima bi ovo mogao biti veći problem. O oznakama za zrakoplove koji nisu dokumentirani fotografijama da i ne govorim. Nekakav crtež bi ovdje bio dobrodošao.

 

Servisne oznake su opet izgleda kopija dekala „PC grafičke usluge“ i u globalu nisu loši iako kvaliteta štampe ne spada u top klasu. Glavna zamjerka je oznaka rukohvata koja je bliže mjerilu 1/32 nego 1/48. (u setu za mjerilo 1/72 je također prevelika), te je dan samo žuti trokut s oznakom normalnog goriva (87), dok je npr. „crni 4“ za kojeg su dani dekali, koristio 100-oktansko gorivo, dakle nedostaje trokut s oznakom C-3. Oznake priključka kisika i el. energije su jako dobro napravljene.

Zaključak:

I koja je konačna ocjena? Ako ste sve pročitali do ove točke jasno vam je da neće biti visoka. Ali prvo želim reći da trud i rad naših kolega uvijek treba nagraditi, pa prvo želim čestitati Vjekoslavu na inicijativi i na uloženom trudu. Ali za davanje realne ocjene moje subjektivno mišljenje stavit ću po strani.

Ovaj set dekala pati od mnogo grešaka od kojih su neke zbilja velike, dok su druge jedva zamjetne pa ih možemo zanemariti. Svakako se ovaj set dekala može upotrijebiti na više od jedne makete što mu je i glavna vrijednost. Kritičari će reći da to nije moguće zbog netočnosti. Ali ipak, nitko još nije prigovorio maketama NDH zrakopolova napravljenim sa setovima proizvođača „PC grafičke usluge“, Aeromaster i „Blue rider“ koje također imaju velikih mana. A koliko maketara si daje truda za detaljne analize setova naljepnica za npr. P-51 ili Fw-190 renomiranih proizvođača dekala? Kupuju ih i koriste, zadovoljni su, bez da provjere reference. No, kad je u pitanju naša povijest pretvaramo se u ozbiljne analitičare. Predlažem vam da uzmete bilo koji set „top klase“ proizvođača kao npr. Aeromaster ili EagleCals i usporedite njihove oznake s fotografijama stvarnih zrakoplova. Mogli bi se iznenaditi. U tom kontekstu reći ću da ovaj set ne zaostaje za ostalom ponudom oznaka za NDH Bf 109 i vrijedi 50 kn u 1/48, odnosno 40 kn u 1/72, ako ništa drugo onda zbog nekih oznaka koje nitko ne radi, a zbilja ih je teško napraviti rukom. Toliko će vas koštati vrijeme i novac da ih sami napravite. Manje zahtjevni maketari će moći napraviti lijepu maketu s oznakama NDH, a oni kojima je točnost prije svega morat će se strpiti dok netko ne izbaci set točnijih oznaka. Autor je bio na najboljem putu da bude taj netko, ali nedostatno istraživanje tematike ga je u tome spriječilo.

Evo,nadam se da sam pružio dovoljno argumenta da stvorite svoju sliku o ovom setu oznaka. Odluka o kupnji je naravno vaša, a zainteresirani se mogu javiti izravno proizvođaču.

Ocjena:

 

Tomislav Bošnjaković