Curtiss JN-4H/JNS-1 "Jenny"

Olymp Models 1/72


Ovo je druga maketa mlade ukrajinske tvrtke OLIMP models, koja je na tržište izašla sa vrlo zanimljivim subjektima svojih maketa. Prvi od njih je Curtiss Jenny. Jenny ne treba posebno predstavljati, ona je odškolovala generacije i generacije mornaričkih i pilota zračnih snaga kopnene vojske Sjedinjenih Država, u razdoblju prije, za i poslije Prvog svjetskog rata. Ovaj model, JN-4H, bio je poboljšana inačica JN-4D, sa jačim motorom, povećanim kapacitetom goriva, strojnicama, nosačima za bombe i služio je za napredno školovanje pilota. Bili su raspoređeni u postrojbe specijalizirane za grupno bombardiranje, lovačke i izviđačke postrojbe. Jenny je bila, kako se to popularno kaže, „Katica za sve“. Plus što je bila i lijep zrakoplov i piloti su je obožavali.

Maketa se sastoji od nekih 50-tak dijelova izlivenih u svijetlo-sivoj plastici, bez puno suvišne plastike sa finim detaljima. Ponegdje možda i prefinim, ali to ne možemo uzeti za zlo, jer se ipak radi o short run maketi. Struktura rebara na krilima i repnim površinama je stvarno odlično simulirana. Kokpit je bazičan, kao i glava motora, ali postoje odlične reference, kao u knjigam, tako i na internetu. Neke od njih su navedene i na sastavnici makete. Kad smo kod sasatavnice, ona je vrlo dobra, jedino što nedostaje je shema za „žičanje“ iliti rigging, tako da će te to morati sami potražiti u literaturi ili na netu.

 

Naljepnice su tanke, dobrih boja i centrirane.

 

Sve u svemu, jedna jako lijepa maketa, pravi dragulj među svim tim high tech zvjerkama, koju preporučam ne samo obožavateljima američkog mornaričkog zrakoplovstva, nego i ostalim maketarima, koji žele Jenny u svojoj kolekciji.

 

Maketa je povoljna, ako je nabavljate u Evropi, cijena je od 30 KN (Mađarska) do 60 Kn (Istočna Evropa), ali mnogo veća ako je nabavljate preko nekih prekomorskih mail-order dućana. Tamo će Vas koštati od 70-100 KN.

 

 

Ocjena makete:

 

 (poželjno kupiti) 


 

Nikola Pentić