Pavla

Po-2 upgrade set

1/72 No. 7230

 

Mnogi od nas se sjećaju KP-ove makete Polikarpova Po-2 sa sjetom, jer su nam to bile jedne od prvih i najdostupnijih maketa u mlađim danima...

Ta je maketa opstala do dana današnjeg, te je se još uvijek može nabaviti u više-manje nepromijenjenom obliku (eventualno kao malo lošiji odljev od tadašnjeg uslijed vremešnosti i pohabanosti kalupa). Razinom detalja ta maketa i danas spada u neku srednju klasu kvalitete, ali, za one koji je se sjećaju i koji je još uvijek imaju negdje u ormaru nesastavljenu, neki od tih detalja predstavljaju pravu noćnu moru. Tako je i sa motorom, koji je malo zamaknut u ljevanju, te se prednja i stražnja polovica baš i ne preklapaju, iako su jedan dio. Nadalje tu su i pojednostavljeni kotači i bombe sa nosačima, te strojnica. Maketa za svoju dob posjeduje i solidno izrađen interijer kabine, no tu se ima što za reči, a i za raditi.

Tako je Češka tvornica dodatnih dijelova i maketa Pavla, ne tako davno izdala i set resinskih dodatnih dijelova za navedenu maketu. To je itekako dobrodošao dodatak za nas koji još uvijek skrivamo Polikarce u ormarima i guštamo ga detaljirati kad, jednog dana, dođe na red.

Set se sastoji od 24 resinska djela: motora M-11 sa dva pokrova (ista!?!), elise, kotača, skija, dva modela strojnice, šest bombi i pripadnih nosača. Nažalost u setu nema ništa za unutrašnjost, ali bit maketarenja je da se nešto radi i u kućnoj radinosti, zar ne?

Svi su dijelovi jako ljepo izrađeni i, što je najbitnije, izrađeni su točno (što se posebice odnosi na motor, strojnice i bombe sa nosačima), te će i te kako doprinjeti izgledu same makete. Jedino na što imam primjedbu je elisa, gdje je glavčina sa vijcima "mutno" izlijana, pa bi tu preporučio da se malo poigra sa elisom iz makete i stavi nju.

Nadalje, dijelovi dani u setu se mogu iskoristiti za više od jednog Polikarpova (skije i kotači, te dvije strojnice), te je time set uz iovako nisku cijenu još ekonomičniji.

 

Ocjena:

 

Tomislav Martan