Italeri

RQ-1 Predator

1/72, No. 1279


RQ-1 PREDATOR je bespilotna letjelica, američke firme General Atomics Aeronautical Systems Incorporated. Osnovna namjena letjelice je izviđanje i prikupljanje informacija. Prvi put Predator je poletio 1994. godine, a od 1995. godine letjelice su u operativnoj upotrebi. Opremljen je senzorima za otkrivanje, TV i IC kamerama, taktičkim sintetičkim radarom sa elektronskim skeniranjem (SAR), te opremom za prisluškivanje radio i mobilne veze. Prikupljeni podaci do zapovjednog centra prenose se putem tri linka, od kojih su dva preko satelita. Letjelica ima GPS navigacijski sistem, što mu omogućuje automatsko letenje po unaprijed zadanoj ruti. Predatorom se može upravljati iz zapovjednog vozila ili centra, letećih radarskih sistema J-STARS, i podmornica.

Opremanjem senzorima za otkrivanje i praćenja ciljeva, te s projektilima AGM-114 Hellfire (x2), AIM-92 Stinger (X4?!) omogućeno je, osim izviđačkih izvršavanje i borbenih misija. Letjelica dobiva novu oznaku MQ-1 Warrior.

Predatora pokreće četverocilindrični motor Rotax-912 snage 63kW (85 KS) sa spremnikom goriva kapaciteta 2.460 litara. U zraku može ostati 24 sata s radijusom kretanja do 850 km. Dužina letjelice je 8.13 m, a raspon krila iznosi 14.85 m. Maksimalna brzina letjelice je 217 km/h, brzina krstarenja 130-165 km/h. Maksimalna visina leta 7.620 m.

Osim u vojne, Predatori se koriste u civilne svrhe; praćenju prometa, kontroli granice, operacijama traganja i spašavanja, ... .

Neki od korisnika letjelic(a)e su:

• SAD USAF (Air Combat Command, Air Force Special Operations Command, Air National Guard),
Central Intelligence Agency
• VELIKA BRITANIJA RAF (No. 1115 Flight, No. 39 Squadron)
• ITALIJA Aeronautica Militare Italiana (32° Stormo - Foggia, Amendola Air Force Base, 28° Gruppo)

Maketa:

Na prvi pogled raspored dijelova i sami dijelovi podsjećaju na easy kit makete. Maketa ukupno sadrži 23 (17) dijela izrađeni u sivoj plastici, raspoređeni na dva okvira. Dimenzije makete, prema dostupnim tehničkim podacima letjelice, u granicama je korektnosti (dužina -2 mm, raspon krila -1.5 mm).

Krila su izrađena u jednom komadu, korektno ugraviranih panela. Trup je izrađen iz dva dijela; gornji dio trupa sa sitnim detaljima, donji dio sa horizontalnim stabilizatorima okrenutim pod kutom prema dolje i unutrašnjošću stajnog trapa.

Detalji trupa; panelizacija je korektna, zamjerka na malo plitkoj i pojednostavljenoj unutrašnjosti stajnog trapa. Stajni trap izrađen je korektno; nosni kotač i noga izrađeni su u jednom dijelu, stražnji dijelovi trapa; izrađeno posebno noge, posebno kotači. Spiner elise previše je šiljast. Elisa je nešto kraća. Ostali dijelovi izrađen solidno, korektno.

Kod ovog primjerka makete (za recenziju), prilikom sastavljanja problem je bio kod spajanja trupa i krila gdje je trebalo dosta kitati spojeve, te ponovo gravirati panele.

 

Sastavnica je pregledna ikorektna. Naljepnice su tanke, postojećih boja, solidno prianjaju na maketu bez upotrebe dodatnih tekućina (sol i set).

Oznake su dane za:

- Aeronautica Militare Italiana 32° Stormo, Iraq, 2006

Tamiya Model Magazine International - 150 - 04-2008 (Italeri-ev katalog za 2008)

- USAF, 11th Reconnaissance Sqn. Indian Springs AFAF, Nevada spring 2004

 

Ukratko, maketa je korektnog izgleda, jednostavna za sastavljanje, pogodna za maketare početnike. Problem je njena cijena, previsoka je za ono što se nalazi u kutiji.

 

Literatura:

- Wikipedia
- National Museum of the USAF
- HRVATSKI VOJNIK, broj 105, rujan 2006. broj 105, rujan 2006

 

Nekoliko fotografija makete u radu:

 

 

Miljenko Frčko

Ovdje možete vidjeti fotografije gotove makete.