Dassault Rafale M

Revell 1/48

Revellov Rafale M1 je izašao na tržište prije dvije godine i to prvo u Americi. Nisam , naravno, mogao čekati kad će izaći u Evropi, pa sam ga naručio iz Amerike.
Htio sam ga imati što prije. A zašto, moći ćete pročitati u daljnjem tekstu.

Malo o zrakoplovu :

Dassault Rafale je ultra-moderni dvomotorni borbeni zrakoplov nove generacije.
Zadovoljava sve borbene zahtjeve za 21. Stoljeće, spajajući u jednom zrakoplovu višestruke uloge, koje bi inače zahtijevale nekoliko tipova zrakoplova.
Rafale M je mornarička inačica za uporabu sa nosača zrakoplova, sa ojačanim stajnim trapom. Njegov velik dolet, ogroman kapacitet podvjesnog naoružanja, precizni sustav paljbe i izdržljivost daju mu izvanrednu borbenu efektivnost. Rafale M je ušao u operativnu uporabu prošle godine u sklopu Flotille 12.F.

Maketa :

Izlivena u standardnoj sivoj plastici, sa staklenim dijelovima i dekalima koji su štampani u Italiji. Da, plastika je naravno lijevana u Južnoj Koreji, kao i sve ostale nove makete ovog proizvođača. Sveukupno, tu je 131 dio.
Dijelovi su u negativnoj panelizaciji iliti gravirani i to je izvedeno fenomenalno.
Detalji su savršeni i ima ih toliko da sumnjam da bi se još nešto moglo dodati.
Cijela maketa je toliko detaljna i realna da stvarno ne trebate uopće razmišljati o nekakvim doradama i setovima za detaljiranje. Sve što vam je potrebno je u kutiji.
Sklapanje i nalijeganje dijelova? Ne znam , jer je još nisam počeo sklapati, ali sudeći prema recenzijama ljudi koji su je sklopili, ne bi trebalo biti baš nikakvih problema.
Dekali su tanki, lijepih boja i u savršenom registru i imaju dvije opcije. Jedna je za prototip broj 2, a druga je za operativni zrakoplov iz Flotille 12.F.


Zaključak :

Jednom riječju : savršena maketa. Znam da je to relativan pojam, ali vjerujte mi, ne ide bolje od ovoga. I to još za cijenu od 140 kuna. Visoko preporučam, čak i ako niste obožavatelj Aeronavale. S ovom maketom ćete se sigurno dobro zabaviti. Svaka čast Revell.

Nikola Pentić