N.A. F-86D Sabre Dog

Revell 1/48

Maketa Sabre Doga bila je najiščekivanija maketa u posljednjih nekoliko godina. Nekoliko puta je odgađano njezino izdavanje zbog određenih problema sa kalupima. Očito su ljudi iz Revell/Monograma htjeli napraviti savršenu maketu. Pa, skoro su i uspjeli. Maketa je stvarno izuzetna, ali ne i savršena.


Malo o povijesti:

F-86D je razvijen kao privremeno rješenje do dolaska tada novog F-89 Scorpiona.
Lovac za sve vremenske uvjete bio je od početka planiran od strane North Americana i napravljen kao F-86D i uskoro je dobio nadimak "Dog" zbog "D" u oznaci. D inačica imala je krila i repni dio od F-86E, dok je trup bio potpuno nov i drugačijeg oblika, zbog General Electric-ovog J47-GE-17 motora sa dodatnim sagorijevanjem. Isto tako, D serija je bila naoružana samo nevođenim raketama, a ne topovima, prema tadašnjoj američkoj praksi. Još jedna karakteristika Sabre Doga bio je veliki radom iznad usisnika u kojem se nalazio kompjuterski upravljani sustav upravljanja paljbom, revolucionaran u svoje vrijeme. Ukupno je USAF-u isporučeno 2506 zrakoplova. Isporučeni su i Danskoj i početkom šezdesetih godina Jugoslaviji.

Maketa:

Maketa se sastoji od ukupno 103 dijela, 94 dijela u sivo-srebrnoj plastici te 9 prozirnih dijelova.

Dijelovi su predivno ugravirani sa upuštenim zakovicama tamo gdje bi trebale biti.
E, sad kokpit. Sjedalo je odlično, od čak 5 dijelova i vrlo detaljirano. Kada sa bočnim konzolama je isto tako odlično reproducirana, sa graviranim, odnosno izbočenim detaljima.

Instrumentna tabla..hmm. Tabla je isto tako lijepo detaljirana sa izbočenim detaljima i točna je, samo ako radite raniju verziju Doga, odnosno zrakoplove bez modificiranog repa i spremišta za kočioni padobran u repu. Te dvije modifikacije su se ugrađivale na zrakoplove od proizvodnog bloka 45 pa nadalje. Ono što nam daje Revell Germany u svom pakiranju, je Sabre Dog sa upravo tim kočionim padobranom i novim repom. Znači, slijedi zaključak da je instrumentna tabla koju dobijemo u ovom pakiranju netočna za dotičnu maketu.

S druge strane Velike Bare, Pro Modeler je izbacio ranog Sabre Doga, bez padobrana i modificiranog repa, pa je i instrumentna tabla koja se nalazi u maketi, točna.
Mnogi su spas vidjeli u Black Box-ovom resin kokpit setu za F-86D, ali na žalost i oni su u svom setu dali ranu tablu, tako da je on beskoristan za nas Evropljane. Osim ako ne posjedujete Pro Modelera.

Da objasnim, nije drugačiji samo raspored instrumenata, već je i pokrov instrumentne table, tzv. shroud drugačijeg oblika. Mislim da se to uz malo truda i pozornosti može popraviti.

Znači, svi vi koji mislite slagati ex-jugoslavenske Sabre Dogove, morat ćete prepraviti tablu, jer su svi ex-jugoslavenski Dogovi bili sa kočionim padobranima i modificiranim repom.

Dalje, stajni trap i kotači su odlični, sa dosta detalja, jednako kao i lanser raketa " Mighty Mouse", koji se može napraviti u izvučenom položaju. Zračne kočnice se također mogu otvoriti.

Unutrašnjost stajnih trapova trebala bi zadovoljiti svakog maketara. Pretkrilca i zakrilca su posebni dijelovi tako da se mogu montirati u izvučenom, odnosno spuštenom položaju, makar su Sabre Dogovi rijetko viđani na zemlji sa spuštenim flapsovima, jedino sa izvučenim pretkrilcima.Horizontalci imaju lijepo reproducirane Votex generatore koji se također nalaze i na zadnjem dijelu trupa. Dobijemo dva podkrilna tanka za gorivo, a uključen je i pilot koji je odličan. Prozirni dijelovi su tanki i nakon umakanja u Future/Pronto trebali bi odlično izgledati. Signalna svijetla su također od prozirne plastike, što je vrlo pohvalno, jednako kao i retrovizor u pilotovom kokpitu.

Dekali su tanki, u savršenom su registru, jedino je plava na repu danskog Doga malo presvijetla. Dobijemo dvije opcije dekala : jedna je za USAF-ov F-86D iz 1st FG, 94th FIS, Selfridge AFB, Michigan, 1959., a druga je za danski F-86D iz EskadrillesKjold ESK 726, 1959.


Zaključak :

Ova dugo očekivana maketa ispunila je očekivanja i jedna je od najboljih maketa što su se pojavile u zadnjih godinu dana, ako ne i najbolja. Usprkos grešci sa instrumentnom tablom, ova maketa je jedan od tzv. milebreakera, kako u dizajnu, tako i u cijeni, koja je za ovako dobru maketu iznimno povoljna i poštena. Da je došla sa Dalekog istoka, bila bi sigurno duplo skuplja. Zato, kapa dolje Revell/Monogramu i mogu vam ovu maketu jedino toplo preporučiti.


Nažalost, prva serija koja je štancana je rasprodana ( !! ), možda je, ako ste sretni, nađete još u nekakvom lokalnom shopu. Ako ne, morat ćete pričekati slijedeću rundu.


Nikola Pentić