Member of International List of Scale Model Related Web Sites

 

 

Revell

Siberian Rifleman WWII

 

 

1/72
02516

 

 

Revell je kroz zadnjih nekoliko godina izbacio nekoliko dobrih i lijepo napravljenih setova figura, koje se uglavnom jako lijepo daju iskoristiti za maketarske svrhe. Posebo iznenađenje su nedavno izbačeni setovi sa Luftwaffe i RAF pilotima i osobljem iz razdoblja drugog svjetskog rata. Tako sam se ponado da je i ovaj set izrađen u istoj maniri kvalitete i upotrebljivosti, ali...

U kompletu se nalaze dva okvira koji ukupno sadrže 41 figuru koje dolaze u 12 poza, koje su uglavnom beskorisne sa maketarskog stajališta. Tu se još nalazi i 16 skija sa odlivenim stopalima koje se koriste za dvije od navedenih poza, od kojih svaka sadrži po 4 figure.Tu su još i dva seta skija sa štapovima postavljenih kao da su odložene, te 82mm minobacač (dolazi u 2 djela) i postolje na koje se on postavlja zajedno sa poslužiteljima. Sve je odliveno od mekanog vinila, za koji smo se svi nadali da ga više neće biti u figurama od kada je Italeri izbacio svoju "Let's Glue It" plastiku, a Revell počeo koristiti tvrdu plastiku (recimo prije spomenuti Luftwaffe i RAF setovi pilota i mehaničara). I taj vinil još ne bi predstavljao nepremostiv problem da su figure izrađene sa manje srha i sa bolje izvedenim detaljima. Naime, iako detalja ima mnogo, oni su večinom odliveni tako da se povezuju sa ostatkom figure preko neartikuliranih blokova koji se samo stapaju iz detalja u figuru. I za tih nekoliko figura koje bi eventualno bile iskoristive za kakvu dioramicu dolazi u pitanje da li ih je moguće uobličiti i istesati. Evo kako to izgleda:

 

 

Na poleđini kutiji se nalazi shema bojanja figura, popis potrebnih boja (naravno Revell-ove šifre), prikaz stvarne veličine figure u ESCI stilu, te kako treba izgledati minobacač sa posadom kada se postavi.

 

 

Za nekih 66 KN, koliko ćete za ovaj set figura izdvojiti kod nas dobit ćete figure koje vas neće previše usrećiti. Obzirom da su od mekane plastike, da su gotovo bogatije srhom nego detaljima, te da sadrže uglavnom maketarski beskorisne poze, svakako bih preporučio da ih izbjegavate i potražite Italerijeve (stari ESCI) koji su, žalosno je reči, bolje i upotrebljivije.