Fokker Dr. I

Roden  No 010

 

Fokker Dr. 1 je vjerojatno najpoznatiji Njemački lovački zrakoplov iz prvog svjetskog rata, a u povijest je ušao kao “lovac Crvenog barona” – rittmeister-a Manfreda von Richthofena, koji je postigao 80 priznatih zračnih pobjeda (20 na dreidecker-u). Dreidecker je nastao 1917. godine, kao odgovor na britanski Sopwith Triplane, prilagođavanjem novog Fokkerovog dvokrilnog projekta, D.VI, na trokrilni standard, pa su prva dva predserijska modela stigla na testiranje na ratište u kolovozu 1917. Dobivši visoke ocjene od strane Njemačkih pilota, ubrzo se njime naoružavaRichthofenova JG1, poznata još i pod nazivom “Richthofenov leteći cirkus”. Sa svojim rotacijskim motorom Oberursel URII od 110 KS koji mu je osiguravao maksimalnu brzinu od 165 km/h, te s naoružanjem od dvije Spandau 08/15 strojnice, Dreidecker je bio izuzetno pokretljiv i ubojit, a posebice na malim visinama. No, tijekom uporabe je postao poznat kao zrakoplov koji ne oprašta pilotske pogreške, pa je tako dosta pilota poginulo u nezgodama. Uz Manfreda von Richthofena i njegovog mlađeg brata Lothara (40 pobjeda), na Dreideckeru su letjeli i drugi poznati asovi, kao Ernst Udet (62 pobjede), Ulrich Neckel (30 pobjeda), Erich Loewenhardt (53 pobjede), Josef Carl Jakobs (41 pobjeda), Herman Goering (22 pobjede), pa je tako imao čast nositi naziv “najpopularnijeg zrakoplova Njemačkih asova”. U Fokkerovoj tvornici je proizvedeno ukupno oko 300 komada tog sjajnog zrakoplova. 

 Nakon propasti ukrajinske tvrtke Toko, njihovi kalupi za makete su se pojavili kod raznih drugih tvrtki, među kojima je i Roden. Tako je slučaj i s Fokkerovim dreideckerom, koji je Tokova maketa u novoj kutiji i s novom sastavnicom. Identična je maketa pakirana i s imenom Fokker F.I, s razlikom kutije, sastavnice, naljepnica (6 za Dr.I i 3 za F.I) i cijene (nešto sitno u korist F.I). 

   

Maketa je izljevana u sivoj plastici i dolazi na dvije ramice sa ukupno 52 djela, pri čemu su uključene i dvije elise (jedna za Dr.I i jedna za F.I inačicu), dakle efektivno 51 dio. Odljev je jako lijep i čist, osim u nekim sitnicama (rubovi krila), te jako lijepo detaljirani. Dimenzije makete trebale bi biti: 

-dužina zrakoplova: 80 mm (5770 mm) 
-raspon krila: 100 mm (7190 mm) 

i to odgovara stvarnosti do u milimetar. 

Trup  vizualno (na prvi pogled), a kasnije i mjerenjem i uspoređivanjem sa crtežima zrakoplova u mjerilu, dolazi se do zaključka da je konturno, dimenzijski i krivuljno točan. 

Krila  dimenzijski i konturno točna, točno zakrivljena (po profilu), sa lijepom imitacijom platna (ne u teksturi, već u izvješenosti na “rebrima”), lijepe i tanke nosne upornice za gornje krilo, te lijepe i točne glavne upornice. 

Horizontalni stabilizator za sitnicu (manje od milimetra) je previsok u zadnjem dijelu, tj. preokrugli, također sa lijepom imitacijom platna (ulegnuća) 

Pilotska kabina unutrašni detalji se sastoje od reljefa rabara na unutarnjoj strani trupa, te čak 7 dijelova unutrašnjosti, koji uključuju gotovo sve što treba, osim pojaseva i eventualno jastučića na sjedištu . 

Prednji dio makete (oplata motora, motor, elisa i naoružanje) prekrasno izrađeni (bez viškova ili manjaka) rotacijski 9 cilindrični Oberursel URII; konturno i dimenzijski točna oplata motora, kojoj treba malo glancanja i poliranja kako bi se zagladili sitni defekti lijevanja po obrubu; elisa (dva komada, različiti modeli za F. I i za Dr. I, samo nije baš previše jasno koja ide na koji) je izrađena lijepo i precizno do detalja vijaka na glavi; te prekrasno izrađene Spandau 08/15 strojnice, kojima jedino možda trebaju novi nišanski sklopovi (preporučujem jetkane). 

Stajni trap možda malo prekrhko izrađene noge stajnog trapa; kotači lijepo zaobljeni po profilu i ne predebeli. 

Ostali dijelovi korektno izrađeni (bez zamjerki) 

Sastavnica dolazi na “salati” od dva lista, a pisana je na ruskom, njemačkom i engleskom. Lijepo je pregledna i prateći je, nečete imati nikakvih poteškoća sa sklapanjem makete. Sheme bojenja su dovoljno precizne i objašnjene, s naglašenim detaljima, kao npr. bojenje područja oko križeva i sl. Tabela boja je dana sa Humbrol referentnim brojevima uz nazivlje, a označena je nijansama sive, te za potpunu preglednost i slovčanim oznakama. 

Naljepnice (decals): izrađene na finoj prozirnoj i solidno tankoj folijii, a jedina je zamjerka ta da se na jedno dijelu križeva uočava pomak crnog polja u odnosu na bijeli obrub. Iz dobivenih naljepnica možete sastaviti slijedeće zrakoplove: 

- Fokker Dr. I, Jasta 12 Vz.fieldwebel Ulrich Neckel, zapadno ratište, Tolle, 15. ožujak 1918. 
- Fokker Dr. I 152/17 (w/n 1864), JG1, Manfred von Richthofen, zapadno ratište, 13. ožujak 1918. 
- Fokker Dr. I, Jasta 11, Lothar von Richthofen, PLMzapadno ratište, 13. ožujak 1918. 
- Fokker Dr. I, Jasta 18 lt. August Raben, zapadno ratište, ljeto 1918. 
- Fokker Dr. I, Jasta 27, lt. Herman Goering, PLM, zapadno ratište, lipanj 1918. 
- Fokker Dr. I 470/17 (w/n 2096), Jasta 7, lt. Josef Jacobs, zapadno ratište, listopad 1918. 

  

 Sve u svemu maketa je izuzetno lijepo napravljena i za cijenu od 11 AUD (tj. 9,50 AUD za F.I inačicu) u NKR Models-u izuzetno je prihvatljiva i isplativa investicija. Naime, usporedivši na prvi pogled Revell-ov i Airfix-ov dreidecker s Roden-om svaka je dilema glede kupovine riješena, što zbog količine dijelova i kvalitete njihove izrade, što zbog izbora koji zrakoplov raditi, a da se ne kupuju dodatne naljepnice – Roden je definitivno pravi izbor. 

Ocjena makete :

  

( svakako kupiti ) 

 

Za recenziju korištena literatura: 

- Letectvi+Kosmonautika 19/96 i 20/96 
- Ilustrovana istorija vazduhoplovstva, Ratnici neba 

 

Tomislav Martan