Southern Sky Modelds

Royal Australian Air Force

F/A - 18 F/G Super Hornet

1/72, Southern Sky Models SSM-042 Limited Edition Decals

U proljeće 2007. godine australsko ministarstvo obrane objavilo je kako sa Sjedinjenim Američkim Državama sklopilo ugovor o kupnji 24 višenamjenska borbena aviona Boeing F/A-18 F Super Hornet Block II, poznati pod nazivom Rhino (nosorog), zbog kvadratnog kućišta antenskog sistema IFF smještenog ispred vjetrobranskog stakla pilotske kabine. Prvi Super Horneti predani su RAAF-u tijekom 2009. godine za obuku tehničkog i letačkog osoblja, a ostali do sredine 2011. godine.

Kao osnovni motiv kupnje ovih zrakoplova bila je činjenica da australski F-111 zbog zastare moraju se povući iz uporabe (skoro 40 godina proveli u RAAF-u), a do isporuke F-35 aviona proći će još najmanje dekada. Za australsko ministarstvo obrane bilo je važno što u svom naoružanju RAAF već ima avione F/A-18A/B Hornet, te dobrim dijelom izgrađenu infrastrukturu za održavanje i opsluživanje aviona, odnosno stečena brojna dragocjena iskustva u korištenju tih aviona. Tom kupnjom Australija je postala, uz SAD, drugom zemljom koja se koristi avionima Super Hornet.

Australski Super Horneti smješteni su u RAAF-ovoj zrakoplovnoj bazi u Amberleyu, gdje su inače bili smješteni avioni F-111. Prvi Super Horneti u bazu su stigli početkom proljeća 2010. godine, a zadnji od njih 24 stigao je sredinom 2011. godine. U RAAF-ovoj bazi Amberleyu na svečanij ceremoniji početkom prosinca 2010. godine umirovljeni su avioni F-111 Pig (svinja), njihovo mjesto zauzeli su Super Horneti raspoređeni u dva Squadrona; 1. Squadron (12 aviona) i 6. Squadron (12 aviona). S time da iz 6. Squadrona Super Horneti F nadograđuju se u inačicu za elektronsko izviđanje i ratovanje G (E/A-18 G), Growler. Prvih 6 Growlera RAAF bi trebao dobiti do početka 2018. godine. Prva javna prazentacija RAAF-ovog Super Horneta bila je na aeromitingu Avalon International Air Show, početkom 2011. godine.

Tijekom ove godine australska vlada mora odlučiti dali će udvostručiti broj Super Horneta, zbog mogućnosti da isporuka aviona F-35 (JSF) dođe nakon umirovljenja RAAF-ovih F/A -18 A/B Hornet.

F/A-18F Super Hornet iz 1. Squadrona RAAF-a na aeromitingu Avalon International Air Show, početkom 2011. godine.

(Slika preuzeta sa stranice: acesflyinghigh.wordpress.com)

 

Naljepnice su otisnute klasičnom tehnikom i nemaju velik obrub filma. Boja oznaka je tamno siva, što odgovara originalnom predlošku (u stvarnosti). Podijeljene su na tri različite veličine papira. Na prvom su oznake, servisne oznake i registarski brojevi. Na drugom su imena članova posada aviona, i na trećem manjem nalazi se tzv. nose art za avion A44-202 ˝City Of Ipswich˝ u dvije inačice boje grba; u boji (raniji), i sivim tonovima (kasniji). Sve naljepnice, natpisi su jasni, čitki. Pogotovo se to odnosi na imena članova posade i servisne natpise.

Ovaj komplet oznaka namijenjen je za dva aviona. Jedan F/A-18 F Super Hornet iz 1. Squadrona registarskih oznaka A44-201 do A44-212, i jedan F/A-18 G (E/A-18 G) Growler iz 6. Squadrona registarskih oznaka A44-2131 do A44-224.

Uputstvo za bojanje i označavanje aviona je detaljno i pregledno. Nalazi se na tri stranice A4 i jednom A6, formata ispisanih u boji. Popis boja s referencama dati je za Federal Standard.

Ovaj komplet naljepnica Southern Sky Modelsa svojom kvalitetom i izgledom je iznad prosjeka. Opći dojam pomalo kvari nedostatak crteža zrakoplova s doljnje i gornje strane, u uputstvu za bojanje i označavanje.

Prema riječima kolega, australskih maketara, ovi dekali dobro sjedaju na maketu i nije potrebno korištenje tekućina za naljepnice.

Kompleti ovih naljepnica napravljeni su u ograničenom broju primjerka, pa je potrebno za njihovu nabavku kontaktirati Southern Sky Models ili ih potražiti na e-bayu.

Ocjena:

 

Za recenziju korištene internet stranice:

- Hrvatski vojnik, broj 206, rujan 2008, "Strike Eagle i Super Hornet protiv Raptora i Lightninga (II. dio)", pripremio D. Mičić

- Hrvatski vojnik, broj 137, svibanj 2007, "Australija nabavlja Super Hornete", pripremio I. Skenderović

- Defender HR, "Australija razmatra proširenje flote Super Hornet zbog kašnjenja F-35"

- Aces Flying High, "RAAF Boeing F/A-18F Super Hornet aka the “Rhino”"

 

 

Zahvaljujem se barbi Luki na kompletima naljepnica za RAAF-e moderne zrakoplove!

 

Miljenko Frčko